Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Ekim tarihinde yeni yasama yılının açılışı dolayısıyla TBMM’de yaptığı konuşmayla birlikte, siyasetin ve kamuoyundaki tartışmanın gündemine yerleşen “vadedilmiş topraklar” meselesine nasıl yaklaşmamız gerekiyor?
#Vadedilmiş TopraklarCuma Suresi, Medine döneminde inmiştir. Surede cuma namazı ile ilgili bazı hükümler konu edilmektedir. Peki, Cuma Suresi anlamı ve fazileti nedir? Cuma suresi Türkçe ve Arapça okunuşu nasıldır? Sizler için Cuma suresi Oku ve Dinle sayfasında diyanet meali ile tefsiri ile ilgili tüm detayları bir araya getirdik.
#Cuma SuresiSaffat suresi, En‘âm sûresinden sonra, Lokman sûresinden önce Mekke’de inmiştir. Saffat suresini okumak isteyen Müslümanlar, Türkçe ve Arapça anlamını da öğrenmek istiyorlar. Sure tüm kaynaklarda aynı isimle anılmaktadır. 1. âyette geçen ve “sıra sıra dizilenler, saf tutanlar” anlamına gelen bu kelime, ağırlıklı yoruma göre melekleri ifade etmektedir. İşte Saffat suresinin tefsiri, meali ve okunuşu…
#SaffatMekke döneminde inmiştir. 60 âyettir. Sûre, adını ilk âyette geçen “ez-zâriyât” kelimesinden almıştır. Zâriyât, esip savuran rüzgârlar demektir. Sûrede başlıca, öldükten sonra hesap için toplanma, inkârcıların ahirette karşılaşacakları azap, mü’minlere verilecek mükâfatlar, Allah’ın varlığını ve birliğini gösteren kevni deliller konu edilmektedir. Zariyat Suresi Oku - Zâriyât Suresi Anlamı, Tefsiri, Türkçe ve Arapça Okunuşu (Diyanet Meali)
#Zariyat Suresi OkuEfrahim, İsrailoğullarına peygamber olarak gönderilen Hz. Yusuf'un ikinci oğludur. Bazı kaynaklarda Efrahim'in, babası gibi bir peygamber olduğu iddia edilmiştir. Bazı kitaplarda ise Efrahim'den, sadece örnek ve yüce bir şahsiyet olarak bahsedilir. Efrahim adının sözlük anlamını ve dinler tarihindeki önemini derledik.
Kevn kelimesinden türetilmiş olan tekvin sözcüğü dilimize Arapçadan geçmiştir. Kevn var olmak anlamına gelirken, tekvin, bir şeyi yoktan var etmek demektir. Bu kelimeden türetilmiş olan birçok sözcük hem fıkıh ve kelam ilminde hem de tasavvufta terim anlamında kullanılır. Örneğin Emr-i Tekvin, Allah'ın kainattaki her şeyi belli bir ölçüyle yaratması manasına gelir. Tekvin sıfatı nedir örnek cümleler ile birlikte derledik.
#Tekvin SıfatıAtik ve cedid kelimeleri dilimize Arapçadan geçmiştir. Atik, eski, arkaik ve kadim anlamına gelirken, cedid, sonradan ortaya çıkan ve yeni demektir. İçinde Hz. Davud'a indirilen Zebur'un da yer aldığı Tevrat'a Ahdi Atik denir. Ahdi Cedid terimi ise sadece dört İncil için kullanılır. Museviler ise bu kitabı ''Tanah'' olarak adlandırmıştır. Ahdi Atik nedir, kime aittir? Ahd-i atik hangi kitapa denir tüm detayları ile derledik.
Arapça kökenli bir sözcük olan sübut, sabit kelimesinden türetilmiştir. Sabit, yerinde duran, muhkem ve kesin anlamına gelirken sübut sözcüğü de kesin olarak gerçekleşmek ve var olmak demektir. Dinimizde Allah'ın sıfatları zati ve sübuti olmak üzere ikiye ayrılır. İslam literatüründe Allah, ''zorunlu varlık'' olarak nitelendirildiği için basar, ilim, tekvin gibi sıfatlara sübuti denmiştir. Sübut ne demek, ne anlama gelir? Sizin için Sübut kelimesinin TDK sözlük anlamını örnek kelimeler ve cümlelerle derledik.
#TDKDinimize göre dört kutsal kitap vardır. Bunlar sırasıyla Tevrat, Zebur, İncil ve Kuran-ı Kerim'dir. Kuran, Hz. Muhammed'e, Zebur Hz. Davut'a ve İncil Hz. İsa'ya indirilmiştir. İsrailoğullarına peygamber olarak gönderilen Hz. Musa'ya indirilen kitabın adı ise Tevrat'tır. Eski metinlerde Tevrat, Eski Ahit, İncil ise Yeni Ahit olarak nitelendirilir. Tevrat nedir ve hangi peygambere indirilmiştir? Hangi dinin kitabıdır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Tevrat NedirMatüridiyye 10. yüzyılda, Orta Asya'da ortaya çıkmış olan Ehl-i sünnet mezheplerden biridir. Temel olarak İmam-ı Azam'ın (Ebu Hanife) görüşlerini benimsemiş olan bu mezhebin çok kısa bir sürede yayılmasında Abbasi Devletinin baş kadısı olan Ebu Yusuf etkili olmuştur. Matüridiyye mezhebi nedir? Matüridilik kurucusunu, görüşlerini alimlerini ve özelliklerini detaylı bir şekilde derledik.
#Matüridiyye MezhebiKaderin sözlük anlamı, "miktar, ölçü, bir şeyi belirli bir ölçüye göre yapmak ve belirlemek" gibi anlamlara gelir. Kaza ve kader İslamiyet’te çok sık kullanılan terimler arasında yer alıyor. Kader ile kazanın insan hayatında çok önemli bir yeri vardır. Kaza ve Kader nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kaza Ve Kader Nedir?İtikadi / Kelami mezheplerden biri olan Eşariyye mezhebi, 10. yüzyılın ilk çeyreğinde ortaya çıktı. Ebü'l Hasan el Eşari tarafından kurulan mezhepte, ehl-i hadisin geliştirdiği yöntemler eleştirildi. Hadis ve ayetlerin akıl ile temellendirilmesi gerektiğini savunan Eşariler, Hanbeli, Şafii ve Maliki mezhepleri tarafından ''ehl-i bidat'' olarak adlandırıldı. Eşarilik mezhebinin kurucusu, görüşleri, özellikleri ve alimleri hakkında detaylı bilgiler derledik.
#Eşariyye Mezhebi NedirDinimize göre Allah'ın sıfatları zati ve subuti olarak ikiye ayrılır. Sadece Allahu Teala'da bulunan sıfatlar zati olarak nitelendirilir. Subuti sıfatlar ise varlığı kesin ve mutlak olan sıfatlar anlamına gelir. Bu nedenle Allah'ın isimlerinden biri Vacibu'l Vücud, yani zorunlu varlıktır. Allah'ın Zati ve Subuti sıfatları nelerdir ve anlamları nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Allahın Sıfatlarıİslam inancına göre 4 peygambere kitap indirilmiştir. Bu peygamberler sırasıyla Hz. Muhammed, Hz. İsa, Hz. Musa ve Hz. Davud'dur. Müslümanlar Kuran'ı Kerim dışındaki kitapların tahrif edildiğine, inanır. Kuran'ı Kerim'de de diğer kitapların değiştirildiğine dair birçok ayet vardır. 6. sınıflar için ''Peygamberler ve İlahi Kitaplar'' konusunu örnek ayetlerle açıkladık.
#6. Sınıf Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Peygamberler Ve İlahi Kitaplar Konu AnlatımıAllah'ın sıfatları ve bu sıfatlarının her birinin anlamı da bulunmaktadır. Allah'ın sıfatlarını bilmek Müslümanlığın bir gereğidir. Dolayısıyla bu sıfatları anlamları ile bilmek çevremize anlatmak önemlidir. Allah'ın sıfatları son haftalarda internette en çok araştırılanlar arasında yer almaktadır. Peki, Allah'ın sıfatları nelerdir? Allah'ın sıfatlarının anlamları nedir? İşte Allah'ın sıfatları ve bu sıfatlarının her birinin anlamını sizler için derledik.
#Allah'ın Sıfatları Nelerdir?Dini kaynaklarda da geçen Nübüvvet kelimesi, anlamıyla merak konusu oldu. Arapça bir kelime olan nübüvvet, nebilik ve peygamberlik sözcüğünden alıntıdır. Nübüvvet, Arapça peygamber anlamına gelen 'nabi' sözcüğünün vezninde masdardır. Nübüvvet Mührü ise peygamberlik mührü olarak nitelendirilebilmektedir. İşte, Nübüvvet Mührü hakkında Diyanet kaynaklı detaylı bilgiler
#Nübüvvet Mührü