Sadece bir tuşa tıklayarak veya bir düğmeye basarak dünya çapında iletişim kurmak gelişen teknolojiyle birlikte mümkün hale geldi. Özellikle son 10 yıl içinde teknolojinin geldiği nokta birçok kullanıcıyı oldukça heyecanlandırırken teknolojideki gelişimin ivmesi de gün geçtikçe artıyor. Yapay zeka teknolojisinin ilerlemesinden yüksek hızlı internetin kullanılmasına, genişletilmiş gerçeklikten Metaverse’ün yaygınlaşmasına kadar birçok gelişme kullanıcıların alışkanlıklarını değiştirirken Casper, 2023 yılı ve sonrasında teknoloji dünyasını bekleyen 5 trendi paylaşıyor.
#Sponsorlu İçerikGeçtiğimiz hafta gerçekleşen Global Marketing Summit etkinliğinde Me-taverse özel oturumuna katılarak, giyilebilir teknolojiler tasarımcıları dostlarım Ezra Çetin Soyay, Tuba Çetin ve Ava isminde yeni nesil bir dijital asistan ile birlikte bir panelde yer aldım. Oturumun moderasyonunu gerçekleştiren, EzraTuba’nın tasarladığı yapay zeka destekli duygusal bir ava-tar olan Ava, “human touch, high tech” (ileri teknolojiye, insan dokunuşu) yaklaşımıyla geliştirilmiş ve ilerleyen dönemde dijital asistanlar ile olan iletişimimizi ve ilişkimizi değiştirmeye aday bir avatardı. Bu oturum sıra-sında edindiğim izlenim ile panel sırasında şunları paylaştım: “Önümüzdeki yıl, bu etkinliği bir metaverse ortamında, üç boyutlu avatarlarımız ile gerçekleştireceğimize olan inancım daha da arttı”…
#Ergi Şener2021 yılında yatırımcılar, kripto para piyasalarında birçok tarihi rakamlara şahit olurken, yenilikler de gündem oldu. Peki, 2022 yılında olası senaryolar neler? Huobi Global Bölge Genel Müdürü Alphan Göğüş ve BlockchainIST Center Kriptoekonomi Grubu Koordinatörü Alp Işık 2022 yılı kripto para dünyasının gündemini hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi.
#Kripto Para PiyasasıAmir Sohrabi, teknoloji sektörünün deneyimli isimlerden biri. Özellikle dijital dönüşüm alanında büyük bir tecrübeye ve yetkinliğe sahip olan Sohrabi’nin kariyerinde dijital dönüşüme liderlik etme, stratejiler üretme ve uygulama büyük bir önem taşıyor. Sohrabi, 2020 yılında, özellikle dijital çalışma alanları çözümleriyle içinde olduğumuz dönemde değişen müşteri ihtiyaçlarına en doğru ve efektif çözümleri sunan Citrix’e katılmıştı. Sohrabi ile uzaktan çalışma dönemini, yakın geleceğe dair öngörülerini, Citrix’in sunduğu çözümleri, dijital dönüşümü ve genç liderlere tavsiyelerini konuştuk. (Sponsorlu İçerik)
#CitrixTelefonunuzun ekranına bir-iki dokunuş yapsanız ve üzerinizdeki dizleri çıkmış eşofman ışıl ışıl yanan bir pantolona dönüşse nasıl olur? 'Mükemmel' diyenlerdenseniz sizi aşağı alalım. 'Saçmalamayın' diyenlerdenseniz sizi yine aşağı alalım...
#Dijital GiysiEn temel tanımı ile bilgisayarların karmaşık problemlere insanlar gibi çözümler getirmesini sağlayan yapay zeka (artificial intelligence- AI), günümüzün en önde gelen teknoloji trendlerinden biri. Yeni elektrik olarak da tanımlanan AI, çalışma ve yaşam şeklimizi büyük ölçüde değiştiriyor. AI ile gerçekleştirilebilecek uygulamalar da oldukça çeşitlilik gösteriyor: Dijital asistanlar, sürücüsüz araçlar, gerçek zamanlı çeviri hizmetleri, görüntü işleme uygulamaları, dronelar, AI destekli fiziksel robotlar, kişiselleştirilmiş ürün önerileri, vb… Bunların yanında, yapay zeka, kanseri erken tespit etmek için de kullanılıyor, küçük çocuklara sevdikleri karakterlerin sesinden masal okumak için de; finansal işlemlerde dolandırıcılık tespiti, fiyat karşılaştırma ya da akademik makaleleri tarayarak yeni buluşlar ortaya çıkarmak için de…
#Ergi ŞenerSensörlerin daha yaygın kullanımından parolasız bir geleceğe ve dijital uçurumun kapanmasına kadar, 2021, daha fazla çeviklik, esneklik ve inovasyon sağlayan teknolojileri hızlandıracak. İşte 2021 ve sonrası için öngörülen en önemli 6 teknoloji trendi...
#CiscoTime dergisi tarafından, “şimdiye kadarki en kötü yıl” olarak nitelen-dirilen 2020, teknoloji dünyası açısından da unutulmayacak bir yıl oldu. Pandemi, bizi rutinlerimizden çıkmaya zorlayarak, yaşama ve çalışma şeklimizi çarpıcı bir biçimde değiştirdi. Zorunluluktan kaynaklı değişim, kullandığımız teknolojilere de yansıdı. Uzun süredir tartışılan pek çok uygulamanın hızla hayatımıza girişine tanıklık ettik. Şu bir gerçek ki teknoloji bu denli hayatımızda olmasa, bu süreçte işlerimizi bu denli kesintisiz devam ettirmemiz de mümkün olmayacaktı. Bu nedenle pek çok kez dile getirdiğimiz üzere, tüm sektörler açısından yeni teknolojiler hayat kurtarıcı bir etkiye neden oldu.
#Ergi ŞenerDünyanın en büyük teknoloji fuarlarından IFA dün açıldı. Almanya’nın Berlin şehrinde düzenlenen fuara dünyanın dört bir yanından on binlerce teknoloji meraklısı akın etti. Vestel’in davetiyle katıldığımız fuarda önümüzdeki yıllara damga vuracak pek çok teknoloji trendi tanıtılmaya devam ediyor. Dikkatimizi çeken trendlerden biri televizyonlarda. Akıllı telefonlarla başlayan akıllı hoparlörle devam eden sesli asistanlar, artık televizyon içinde de yer almaya başladı. Bu sayede televizyona vereceğiniz komutlar sesli asistanlar tarafından yerine getiriliyor. Televizyondaki kanalları elinizdeki kumandayla değiştirmek yerine, sadece seslenerek istediğiniz komutları verebiliyorsunuz. Bununla sınırlı değil. Aynı zamanda evinizde akıllı sistemler varsa yine bunları da televizyondaki sesli asistanla kontrol etmek mümkün. Biz de kumanda kullanma dönemine son veren yeni nesil televizyon modellerini inceledik.
#GazetehaberleriDünya Ekonomik Forumu kapsamında yayınlanan ‘Dünyayı Şekillendirenler Anketi’ne göre, gençler dünyanın en büyük probleminin iklim değişikliği olduğunu düşünüyor. 186 ülkede görüşülen 30 bin gencin yüzde 41’i kendini ‘ben insanım’ diye tanımlamayı tercih ederken, çoğunluk dünyayı bireylerin değiştireceğine inanıyor.
#Dünya Ekonomik ForumuTeknoloji devi Apple, yeni işletim sistemi iOS 11 ile yapay zekâ ve makine öğrenimi teknolojileriyle iddiasını ortaya koymaya hazırlanıyor. Apple’ın New York’taki evinde deneyimlediğimiz yeni teknolojilerle geliştirilen uygulamalar, hastalıkları tanıyor ve buna göre uyarılarda bulunuyor.
#Yapay ZekaMobil cihazlar, uygulamalar, sosyal medya ve bağlantı teknolojilerinin birbirine bağlı biçimde yükselişi geçtiğimiz yıl hız kesmedi ve görünen o ki 2017’ye de en önemli yenilikleri bu alanlarda göreceğiz. Bunlara ek olarak sürücüsüz otomobiller, drone’lar, asistan robotlar, yapay zeka, nesnelerin interneti, artırılmış gerçeklik ile sanal gerçeklik 2017’de dünyayı değiştirmeye devam edecek.
#TeknolojiGelecek trend ve teknolojilerini araştıran GelecekHane, 2017’de dünyanın geleceğine ve insan yaşamına damga vuracak en önemli 10 teknoloji trendini açıkladı. GelecekHane’nin analizine göre, 2017’de yaygınlaşmaya devam edecek en gözde teknoloji trendleri olarak sanal gerçeklik, yapay zekâ, nesnelerin interneti, blockchain, beyin dalgaları, insan odaklı olmak, kişisel tıp (genetik tabanlı), hane tipi enerji çözümleri, sosyal robotlar ve giyilebilir teknolojiler dikkat çekiyor. Yeni yılda sanal gerçeklik gözlüklerinin ve Endüstri 4.0’ın en çok konuşulacak teknolojik konular arasında yer alması ve oyun dışında yeni uygulama alanlarının doğması beklenirken, nesnelerin internetinin dünyayı dijitalleştirmeye devam etmesi ve finans dünyasında blockchain rüzgarının fırtına gibi esmesi de öngörülen diğer teknolojik gelişmeler arasında yer alıyor. Ayrıca beyin dalgalarının okunmasına ve bununla ilgili uygulamalara da 2017 yılında daha sık rastlanacak.
#Teknoloji2016 Accenture Teknoloji Vizyonu çalışması ile bu yıla yön verecek beş teknoloji trendi belirlendi. Trendlerin hepsinin temel bileşeni teknoloji olsa da tümünün özünde ‘Önce İnsan’ yaklaşımı yer alıyor. Şirketlerde asıl farkı ve başarıyı getirenler insanlar olacak.
#TeknolojiBerlin’de düzenlenen Avrupa’nın en büyük tüketici elektroniği fuarı IFA (Internationale Funkausstellung) bugün açıldı. Bu yıl 55. kez düzenlenen IFA’da teknoloji şirketleri yeni ürün yarışına hızlı girdi. 9 Eylül’e kadar açık kalacak fuarın başlamasını bile bekleyemeyen teknoloji devleri akıllı telefondan bilgisayarlara, akıllı saatlerden tabletlere kadar ürünlerini tanıttı.
TikTok’ta popüler olan #womeninmalefields trendinde kadınlar, erkeklerle ilişkilendirilen tuhaf davranışları ve diyalogları taklit ederek mizahi videolar yayımlıyor. Kısa sürede dünyada hızla yayılan bu trend kadınlar arasında rahatlatıcı ve güçlendirici bir dijital dayanışma duygusu da yaratıyor.
#Gizem CoşkunardaUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin raylı sistem ihtiyaçlarını yerli ve millileştirerek aynı zamanda bir teknoloji transferi de yaparak karşılama noktasında gayret ettiklerini belirterek, “Ülkemizin her tarafına hızlı treni yaymak istiyoruz” dedi.
#Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Abdulkadir UraloğluHızla ilerleyen teknoloji, yaşanan yüksek enflasyon baskısı küresel ekonomi için bazı riskler barındırıyor. İş dünyasını da sürekli olarak yeniden şekillendiriyor. Yeni dönemde alanda neler bekleniyor, hangi trendler öne çıkıyor, şirketler nelere dikkat etmeli? Stratejik Yönetim Danışmanı Canan Duman, Hürriyet İK için değerlendirdi.
#İş TrendiTicaret Bakanı Ömer Bolat "Ekonomide uygulanan programın hemen hemen tüm göstergelerde olumlu yükseliş var. Sadece enflasyon rakamı mayısta zirve yaptı ancak haziranda gerileme başladı. Bundan sonraki aylarda ciddi bir azalış trendi göreceğiz enflasyonda. Vatandaşımızın hayat pahalılığı sıkıntılarının gerilemesini göreceğiz" dedi.
#Ömer BolatTürkiye E-Ticaret Ekosistemi Raporu sonuçlarına göre; 2023 yılında Türkiye’de yüzde 132 büyüme gösteren e-ticaret satış hacmi, 1.855 milyar TL'ye ulaştı. Önceki yıllara göre 2023'te işlem sayısının yıllık büyüme oranı ise yüzde 23 oldu ve 2023 Türkiye’sinde 6 milyar adete yakın e-ticaret işlemi gerçekleşti. Buradan da ortalama sepet büyüklüğü 2023 yılında yüzde 108 büyüdü ve bir önceki yıla göre 255 TL artarak 492 TL’ye yükseldi.
#E-TicaretDünyanın en büyük alüminyum üreticilerinden RUSAL’ın EMEA Satış Direktörü Roman Borisov, alüminyum üretiminde sera gazını ortadan kaldıracak devrim niteliğinde bir teknoloji üzerinde çalıştıklarını belirtti. Borisov, “İnert anot teknolojisi hem sera gazı salınımını ortadan kaldıracak hem de anot tasarrufu sağlayarak üretim maliyetlerini azaltacak” dedi.
#Alüminyum