Bildiğimiz kalıpların yıkıldığı, geleceğe farklı bir noktadan bakmak zorunda kaldığımız bir çağı yaşıyoruz. Pandemi ve onu izleyen yapay zekâ döneminin etkisiyle artık 5 yıl önce tahmin bile edemeyeceğimiz mesleklerden bahsetmeye başladık.
#Pandemi Asist YaptıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Gerçek dünyadaki suçlar ve hak ihlâlleri için yaptığımız gibi, sanal alem için de, altyapı kurmak, teknoloji okuryazarı olmak ve tehdit edici unsurlara karşı, her türlü savunmayı, güçlendirmek için çalışmalıyız" dedi.
#Emine ErdoğanDünya Ekonomi Forumu tarafından yayınlanan rapora göre geleceğin meslekleri ve becerileri değişiyor. Raporda yeni dönemin en önemli becerileri arasında “merak ve yaşam boyu öğrenme, teknoloji okuryazarlığı, güvenirlik ve detaylara dikkat, empati ve aktif dinleme gibi” yeni konular yer alıyor.
#Dünya Ekonomi ForumuÖncelikle “uzay teknolojileri” kavramına açıklık getirmek gerekir. Bu bağlamda ilk olarak “uzay çalışmaları” kavramını açıklamak gerekir. “Uzay”, evrenin, dünyamızın dışında kalan kısmıdır. Dünya ise üzerinde yaşadığımız gezegen olup, atmosferi ile bir bütündür. Ne yazık ki atmosferin nerede bittiği konusunda kesin bir bilgimiz yoktur. Genel bir kabul olarak yeryüzünden 110 km yükseklik uzayın sınırı kabul edilir. Bu yükseklikte atmosferin yoğunluğu, yeryüzündeki değerinin yaklaşık olarak milyonda biri kadardır. Buna göre Yeryüzünden 110 km’den daha fazla yükseldiğimizde uzaya çıkmış sayılıyoruz ve bu bölgede yapılan çalışmalar “uzay çalışmaları” sayılır.
#PROF. DR. ÖMER LÜTFİ DEĞİRMENCİİlk çeyreğini birkaç yıl sonra dolduracağımız 21’inci yüzyıl, kalan yıllarının nasıl olacağıyla ilgili önemli fikir ve mesajlar veriyor. Bu fikir ve mesajları almış veya alan birey ve toplumlar yüzyılımızın kalan yıllarına damgasını vuracakmış gibi duruyor. İçinden geçtiğimiz küresel salgın süreci ise bu mesaj ve fikirleri almayan, alamayan ya da almamakta direnen birey ve toplumlara adeta bunu dayatıyor.
#21'İnci YüzyılMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Dünya Bankası iş birliğiyle başlatılan "Güvenli Okullaşma ve Uzaktan Eğitim Projesi" kapsamında herkesin istediği alanda eğitim alabileceği eşitlikçi, katılımcı ve kullanıcı ihtiyaçlarını dikkate alan yepyeni bir dijital eğitimin kapıları aralanıyor.
#MEBSizce de bilgisayar, akıllı telefon ve tabletler hele de pandemiyle neredeyse vücudumuzun bir uzvu haline dönüşmedi mi? Yolda, evde, işte ve hatta yatakta bile elimizden düşürmediğimiz bu dijital aletler artık eğitim-iş-sosyalleşmenin olmazsa olmazları. Geçtiğimiz yıllara oranla son 1 yıldır dijital kullanımın hızla artması, çocuklar ve gençleri de iki büyük tehlikeyle karşı karşıya bırakmış durumda: Siber zorbalık ve zararlı içeriklere kolay erişim. Öyle ki şimdi akran zorbalığı ‘out’, ekran zorbalığı ‘in’.
#YazarTürkiye’de ilk defa lise ve üniversite öğrencilerine yönelik 21. Yüzyıl Yetkinlikleri Eğitim Programı olarak kurulan ve 6 yıldır binlerce gence sayısız yetkinlik kazandıran MZV-MEF YetGen 21. Yüzyıl Yetkinlikleri Eğitim Programı 13 Şubat 2021’de 6’ncı kez eğitimlerine başlıyor.
#MZVİstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı (İELEV), İstanbul Erkek Lisesi (İEL) mezunları tarafından 1982’de kuruldu. Vakfın amacı ,İEL’i desteklemek ve okullar açarak sarısiyah kültürün temelini oluşturan değerleri ve çok kültürlülüğe dayalı amacını yeni kuşaklara taşımak olarak belirlendi. Cağaloğlu’nda anasınıfı, ilkokul, ortaokul, Çekmeköy’de ise anaokulundan liseye kadar tüm kademelerde eğitim veriliyor.
#Erhan ErkutBu yıl dördüncüsü düzenlenen Microsoft Eğitim Teknolojileri Zirvesi’nde konuşan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, teknolojiyi bir bıçağa benzeterek, “Bıçağı iyi ya da kötü şekilde kullanabilirsiniz. Teknoloji için de durum böyle” dedi.
#Milli Eğitim Bakanı Ziya SelçukUzun yıllar yurtdışında eğitim görüp, kariyerine orada başlayan ve eğitim sektörüne farklı bir alandan giriş yapan Zeynep Dereli, ülkemizin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak teknoloji okuryazarları ve geleceğin sosyal etki yaratacak teknoloji girişimcilerini yetiştirmek amacıyla Türkiye’nin ilk ve tek odağı insan olan Teknoloji ve İnsan Kolejleri’ni (Tink) kurdu. Dereli, bir yandan Türkiye’deki eğitim dünyasını tanımaya çalışıyor, bir yandan da eğitimle dijitalleşmeyi birleştirerek farklı projelere imza atıyor. Dereli, eğitimde en önemli sıkıntılardan birinin şeffaflık ve kurumsallaşma olduğunu belirterek, “Eğitimde bireye verilen değeri ticarileştirmeden kurumsallaşmalı. Eğitimde en önemli sorunlardan biri de şeffaflaşma, bu yok” diyor.
#Tink OkullarıQNB Finansbank’ın, Microsoft Türkiye ve Habitat Derneği’nin iş birliği ile hayata geçirdiği “Minik Parmaklar Geleceği Programlıyor” projesi kapsamında 8-14 yaş arası çocuklar için düzenlediği Kodu Programı’yla oyun yaratma yarışması “KODU Cup Türkiye 2018” için başvurular 30 Haziran’a kadar devam edecek. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen yarışmada çocuklar “Uzayda Yaşam” temasıyla oyun yaratacak.
#KodlamaQNB Finansbank’ın, Microsoft Türkiye ve Habitat Derneği’nin iş birliği ile hayata geçirdiği “Minik Parmaklar Geleceği Programlıyor” Projesi devamında 8-14 yaş aralığındaki çocuklar için düzenlediği Kodu Programı’yla oyun yaratma yarışması “KODU Cup Türkiye 2018” için başvurular başladı. Çocuklar bu yıl “Uzayda Yaşam” temasıyla oyun yaratacak.
#Çocuk21. yüzyıl teknolojinin hızla geliştiği, bilginin hızla yayıldığı, ekonomi ve kültürel değerler küreselleşirken yapıların küçüldüğü, değişimler kadar benzeşmelerin de yaşandığı, hareketliliğin arttığı, esnekliğin önem kazandığı, güvencenin azaldığı, belirsizliklerin iyice belirginleştiği bir çağ.
#Meslek