Çocuğunuzun gelişimini yakından takip ediyor, adeta gözünün içine bakıyorsunuz. Peki hiç ayak izlerine baktınız mı! Ya da bir çift ayakkabının teki tam olup, diğeri biraz sıktığında bunun altında ortopedik bir sorun yatabildiğini düşündünüz mü? Çocuklarda bir bacağın diğerine göre kısalığının (uzuv kısalığı) yaygın görülen bir sorun olduğunu, ancak özellikle 2 cm’in altındaki kısalıkların dikkatli bakılmadıkça fark edilemeyebildiğini söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Eralp, konu hakkında açıklamalar yaptı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#ÇocukÜç hafta evden çıkamama fikri sizi endişelendiriyor mu? Bu süreçte fiziksel ve ruhsal olarak sağlam kalmanın en iyi yolu egzersiz. Evde yapılabilecek egzersizleri ve faydalarını anlatan uzmanlar sporun kaygılardan arındırdığını, stresten koruduğunu ve huzur verdiğini söylüyor
#Tam KapanmaTrabzon’da özellikle sahil kesimlere yakın yerlerde evlerin bacalarında sıkça görülen martılar zaman zaman evlerden kendilerine atılan yemek artıklarıyla beslendiği görülürken bunlar arasında en dikkat çekeni ise tek bacaklı martı oldu. Tek ayak üzerine çok rahatlıkla hareket ettiği gözlenen martı, objektiflere yakalanırken uzun süre tek bacak üzerinde duruşu şaşırttı.
#TrabzonÇoğunlukla 20-25 yaş arasında görülen ve sırt ağrısı ile karıştırılan bel fıtığı, tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık problemlerine neden olabiliyor. Bel fıtığı, insanlar arasında en yaygın hastalıklardan birini oluşturuyor. Bacaklarda ağrı, uyuşma, kuvvetsizlik gibi problemlerle kendisini belli eden bel fıtığı, insanlar tarafından merak edilmeye devam ediyor. Peki, bel fıtığı nedir ve nasıl anlaşılır? İşte merak edilenler…
#Bel Fıtığı Nedir?Bel fıtığı, sık rastlanılan sağlık sorunlarından biri. Genel bir sırt ağrısı ile karıştırılan bel fıtığı, çoğunlukla yaşa bağlı olarak 20-50 yaşlar arasında görülür. Bel fıtığı hastalığının ileri düzeyde olması felç gibi ciddi sorunları doğurabilir. Peki, bel fıtığı neden olur ve nasıl anlaşılır?
#SiyatikBursa'da bir inek karşılığında marangoztarafından yapılan tahta bacağı ile günde 3 ton odun kıran adamgörenleri şaşırtıyor. Doğuştan engelli yaşlı adam, "Vücudun herhangi biryerinde olan engel bir şekilde aşılır. Mühim olan akıl sağlığı" dedi.Soğanlı Odun Pazarı'nda 15 seneden beri odun kesen 79 yaşındaki RıfatÇabuk, görenleri hayrete düşürüyor. Doğuştan engelli olan ve tek bacağıolmayan Çabuk, marangoz tarafından yapılan tahta bacağı ilemeslektaşlarından geri kalmıyor. Özel bir şirketten emekli olduktansonra odun pazarında kestiği 1 ton odun başına 35 lira ücret aldığınıdile getiren Rıfat Çabuk, "Balıkesir'in İvrindi ilçesinin Gözlüçayırköyünde doğdum. 79 yaşındayım. Doğarken engelli doğdum. El, kol vebacakta olan özür bir şekilde telafi ediliyor. Önemli olan akılsağlığıdır. 1999 yılına kadar bir şirkette çalıştım. Emekli oldum.Emekli olduktan sonra da aynı şirkette uzun yıllar çalıştım. Daha sonraköyümüze dönme kararı aldık. Hanımım vefat edince köyde de duramadım.Geri geldim. 2000 yılından beri odun kırıyorum. Çocuklarım, 'Seninparaya ihtiyacın yok, çalışma, istediğin kadar para verelim' diyor. Bençalışmak istiyorum. Çalışmadığım zaman evde oturunca çok kilo alıyorum.Bu işte ton başı para alıyoruz. Bir ton odun böldüğümüzde 35 liraalıyoruz. Yaşım ilerledi, o yüzden günde 2 ya da 3 ton odunkırabiliyorum. Eskiden günde 5 ton odun kırardım. Engelli olmayanarkadaşlarım da benimle aynı miktarda odun kırıyor" dedi.
#Rıfat ÇabukKayseri'de doğuştan engelli olan 26 yaşındaki Feyyaz Gözüküçük, hem yüzme antrenörlüğü yaparak down sendromlu çocukları rehabilite ediyor, hem de ampute milli takımında ter döküyor. Gözüküçük, "Ben hayatımda bir çok engeli aştım ve madalyalarım var. Burada da engelli sporculara bana verilen destek gibi ben de onlara bir umut olmaya çalışıyorum" dedi.
#3 Aralık Dünya Engelliler GünüBakırköy Sadi Konuk Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kalp ve Damar Hastalıkları Cerrahisi Kliniği’nde varis hastalarıyla yapılan araştırma 26’ıncı Amerikan Varis Kongresi’nde sunulmak üzere kabul edildi. Kliniğe varis şikayetiyle başvuran toplam 31 bin 235 kişiyle ilgili verileri içeren araştırma yine alanının saygın dergilerinden Journal of Vascular Surgery’de de yayınlanacak.