Adana Valiliği himayesinde Adana Büyükşehir Belediyesi, dört merkez ilçe belediyesi ve oda başkanlarının katkılarıyla 17-20 Ekim tarihleri arasında düzenlenen 8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali, yerli ve yabancı ziyaretçilerin yoğun katılımıyla, keyifli etkinlikler ve dolu dolu içeriklerle sona erdi.
#AdanaGastroANTEP Kültür Yolu Festivali’ne katılanlar birçok deneyimi bir arada yaşama fırsatı buldu. Operadan baleye tiyatrodan konsere Gaziantepliler birçok sanatçıyı izleme fırsatı bulurken gençler Local Chef yarışmasına yoğun ilgi gösterdi. Ayrıca lezzet durağı da Gaziantep mutfağından çıkan eşsiz lezzetleri halkla buluşturdu.
#Gastroantep Kültür Yolu FestivaliGörsel algı, görme-algılama ikilisi çerçevesinde gelişen bu süreç. Basit gibi görünse de gerçekte oldukça karmaşık. Duyu organları (görme, işitme, tatma) ile alınan tüm bilgiler duyumsanarak anlamlandırılıp algılanır. “Duyu organları aracılığıyla elde edilen bilgilerin yüzde 80’i görme organı aracılığıyla gerçekleşir. Gözümüzle çevremizdeki uyaranları görür ve bu uyarıcılar beyin ve göz arasındaki mesafede optik sinirler aracılığı ile beyne iletilir. Beyindeki görme merkezine iletilen bilgiler düşünce şemalarında beynin görsel algıdan sorumlu bölgesinde anlamlandırılarak fikirlere dönüşür. Görsel algı sürecinde beyne iletilen görüntüler düzenlenir ve yorumlanır. Böylelikle bir görsel algı sürecinden bahsedilebilir.
#Prof. Dr. Aybige Demirci ŞenkalHerkesin diline dolanan ‘Uzunlar’ şarkısıyla tanıdığımız Evdeki Saat yeni teklisi ‘Tavan’ı geçen hafta müzikseverlerle buluşturdu. Evdeki Saat’in hem solisti hem de kurucusu olan Eren Alıcı “Gecenin üçü tavanla bakışırsın/Biraz acıtır, zamanla alışırsın” dediği yeni şarkısıyla bizi yine duygusal bir yolculuğa davet ediyor.
#Evdeki SaatAşırı işlenmiş gıdalar son dönemde sık sık sağlığa olan zararlarıyla gündeme geliyor. Peki bu yiyecekler neden adeta bağımlılık yapıyor? Daha da önemlisi bunları yemeyi bıraktığımızda vücudumuzda neler yaşanıyor? Kariyerinin önemli bir kısmında bu yiyecekleri üreten şirketlerle çalışan ancak katıldığı bir podcast yayınından sonra aşırı işlenmiş gıdaları hayatından tamamen çıkaran uzman anlattı.
#Sağlıkİlibada Afyonkarahisar ve çevresinde doğada kendiliğinden yetişen bir ottur. Bahar aylarında doğadan toplanır ve dolma yapımında kullanılır. İlibada dolması genelde toplu olarak hazırlanır ve öğlen yemeklerinde köy/mahalle sakinlerinin toplandıkları sofralarda ortadan yenir veya komşularla paylaşılır. Özellikle Kütahya Devlet Hatun MTAL öğrencileri de bu geleneği devam ettirerek bizlere oraya ziyaretimizde ilibada dolmasını ve diğer yöresel bir lezzet olan Hamaylı tatlısını tatma imkânı yaşattılar. Ayrıca mevsimi ise bu dolmanın da sıra yemeklerinde yer alması mümkündür. Afyon ilibada dolması 10.03.2021 tarihinde 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında tescillenerek koruma altına alınmıştır. Şef Rüzgar Sünbül’ün reçetesiyle lezizz hamaylı tatlısı tarifleri sizlerle..
#Hamaylıİlibada Afyonkarahisar ve çevresinde doğada kendiliğinden yetişen bir ottur. Bahar aylarında doğadan toplanır ve dolma yapımında kullanılır. İlibada dolması genelde toplu olarak hazırlanır ve öğlen yemeklerinde köy/mahalle sakinlerinin toplandıkları sofralarda ortadan yenir veya komşularla paylaşılır. Özellikle Kütahya Devlet Hatun MTAL öğrencileri de bu geleneği devam ettirerek bizlere oraya ziyaretimizde ilibada dolmasını ve diğer yöresel bir lezzet olan Hamaylı tatlısını tatma imkânı yaşattılar. Ayrıca mevsimi ise bu dolmanın da sıra yemeklerinde yer alması mümkündür. Afyon ilibada dolması 10.03.2021 tarihinde 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında tescillenerek koruma altına alınmıştır. Şef Rüzgar Sünbül’ün reçetesiyle lezizz ilibada ve hamaylı tatlısı tarifleri sizlerle..
#İlibada DolmasıLokalBond bir topluluk platformu. Türk aileler İstanbul’a gelen yabancıları evlerinde ağırlayıp hem Türk misafirperverliğini gösteriyor hem de mutfağımızı, kültürümüzü tanıtıyorlar. Ve tüm bunları günlük hayatın doğallığı içinde gerçekleştiriyorlar. Nasıl mı? İşte biz de bunu merak edip platformun sunduğu ‘deneyimler’den birine konuk olduk.
#Meltem FıratlıÖnce raflarda dizi dizi duran kitaplara bakarak kısa bir tur atıyoruz. Gözümüze takılanlardan seçimimizi yapıp boş bir koltuğa oturuyoruz. Birazdan mis gibi kokan kahvemiz de geliyor. Seçtiğimiz kitabın sayfaları arasında kaybolmanın tadını çıkarıyoruz. Jürimize son yıllarda giderek sayıları artan kitapçı-kafeler arasından en beğendiklerini sorduk.
#Pınar TAHİRLERTaş fırında pişen gevrek lahmacunu ve içliköftesiyle son dönemde büyük bir popülerlik de yakalayan Mahir Lokantası tam 10 yılı geride bıraktı. Güneydoğu Anadolu mutfağını hakkıyla temsil eden, eski usul esnaflığı yaşatan lokantanın kapısında bazı günler sıra oluyor. Kurucusu Mahir Nazlıcan’la yemeklerinin sırrını konuştuk.
#Mahir LokantasıVedat Milor... O gastronomi dünyasının adeta ‘rockstar’ı, sözü en çok geçen isimlerinden... Yeme-içme konusundaki eleştirileri, analizleri çok seviliyor. Bizim de yazarımız. Kendisiyle yeni başlayan programı ‘Vedat Milor’la Tadına Doyamadım’ için buluştuk; yemeğe bakışını, lezzeti, seçici olmayı, sosyal medyayla ilişkisini, yediği ilginç tatları konuştuk: “Ben daha çok lezzete bakıyorum. Bence yemek sunum odaklı olmamalı.”
#Vedat MilorDünya Peynir Ödülleri'nde Türkiye’yi temsil eden ilk şehir olan Balıkesir’in Kirli Hanım peyniri, bronz madalya alarak önemli bir başarıya ulaştı. Ülkemiz bir peynir diyarı olmasına rağmen yıllardır yarışmalarda hak ettiği yeri alamıyordu. Peki bu sefer neleri doğru yaptık? Geleneksel reçetesi korunarak bugüne ulaşan nadir peynirlerimizden olan Kirli Hanım’ı başarıya götüren faktörler neler? Kirli Hanım nasıl bir peynir? Hem bu peyniri hem de başarıya giden yolu mercek altına aldık...
#GurmeProgram çekimi için gittiğimiz Bakü’de Azeri mutfağını yakından tanıma fırsatı buldum. Kişniş, tarhun ve mercanköşk gibi yeşillikler bol kullanılıyor, Adana kebabına benzeyen lüle kebabına tuz ve karabiber dışında baharat katılmıyor. Ülkenin en ünlü balık yemeğiyse lavangi. Genellikle sazan balığıyla yapılan bu yemekte balığın içi soğan, ceviz ve nar ekşisi karışımıyla dolduruluyor. Bir ülkenin gastronomisinin gelişmesi açısından çok önemli olan üzüm ve şarap üretimi de bölgede mevcut. Pek çok kültürden etkilenerek oluşan kültür altyapısıyla hem turizm hem de gastronomi için yakın gelecekte gelişmeye çok açık bir yer burası.
#AzerbaycanTürkiye’nin global markası, dünyada 32 restoranlık bir gastronomi imparatorluğu kuran Nusret Gökçe’nin doğduğu topraklara, Erzurum Paşalıköy’deki aile ziyaretine bu kez ben de eşlik ettim. İşte her şeyin başladığı “sıfır noktası”na ziyaretten anekdotlar.
#Arda SayınerEge’de hiçbir zeytin bölgesi kalmadı. Tabiatın zengin nimetlerini kullanamayan insanlara her türlü ceza yağar. Ceremesini genç nesiller ve çocuklar çeker. Lütfen insanlarımız zeytinlik alsınlar. Aldığınız zeytinlikler hem sizi, hem çocuklarınızı hem de vatanı kurtarır. Türkiye beton oteller değil zeytinlikler vatanı olmak zorunda.
#Zeytin11-13 Ağustos tarihleri arasında dördüncü kez düzenlenecek Bergama Tiyatro Festivali, programında 'neşeli' oyunlara, işinin ehli isimlerden özel atölyelere, bu sene ilk kez düzenlenecek buluşmalara, konser ve kültürel yürüyüşlere yer veriyor.
#Bergama Tiyatro FestivaliEbru Tuğgan, tam bir Çeşme aşığı... Öyle ki Çeşme’den sadece eğitim için ayrılsa da tüm kariyerine ve hayatına süreç içinde doğup büyüdüğü topraklarda devam ediyor. Bugün genel müdürü olduğu Ilıca Hotel’de tam 21 yıldır çalışan Tuğgan, Çeşme’den kopamayanlardan... “Her zaman söylediğim gibi Ilıca Hotel’le birlikte büyüdük” diyen Ebru Tuğgan, istikrarlı ve disiplinli çizgisiyle kadın yönetici olarak turizmde bir başarı hikayesi yazıyor. İşin sırrı ise kurumuyla da örtüşen mükemmeliyetçi ve detaycı bakış açısı...
#1