tatlı su haberleri sayfasında tatlı su hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 23583 tatlı su haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bilim insanları, dünyamızın yüzeyinin yüzde 1'inden daha azını kaplayan tatlı su kaynaklarındaki yaşamın tehdit altında olduğunu açıkladı. Tatlı su kaynaklarında bulunan tatlı su balığı, yusufçuk, kızböcekleri, yengeç, kerevit ve karides türünün neslinin 4'te 1 oranında tükenme riskiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.
#Tatlı SuEğirdir Gölü'nde son günlerde hem kötü kokuya hem de gölün oksijensiz kalmasına yol açan kirlilik ve su yosunlarının yüzeyi kaplamasıyla salyangoz, tatlı su midyesi gibi binlerce kabuklu su canlısı ölüsü kıyıya vurdu.
#Eğirdir Gölü'Naegleria fowleri' adlı amip yaz aylarının korkulu rüyası… Burundan girerek beyni etkilediği için ‘beyin yiyen amip’ olarak biliniyor. Akarsu, dere, çay gibi tatlı sulardan bulaşıyor ve ölümcül olabiliyor. Beyin yiyen amip ile ilgili tüm merak ettiklerimizi uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkTürkiye'nin en büyük doğal tatlı su göllerinden Eğirdir ve Beyşehir göllerindeki su seviyesi, kritik seviye olarak belirtilen kotların altına indi. Eğirdir Gölü'nde 11 santim, Beyşehir'de 14 santim kritik su seviyesinin altına inildiğini belirten Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, özel hükümleri içeren yasalara göre iki gölden bir damla dahi su alınamayacağını söyledi.
#Tatlı SuVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş, yeryüzünün büyük bir kısmı sularla kaplı olmasına rağmen, insanların tatlı su kaynaklarına ulaşmakta sıkıntılar yaşayacağını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Akkuş, elde edilen verilere bakıldığında, 2025 yılına kadar dünyanın yaklaşık yarısının, 2050 yılına geldiğinde ise dünyanın yüzde 75'inin tatlı su kaynaklarına ulaşmakta sorunlar yaşayacağını söyledi.
#VANDünyadaki 275 bin buzul, şu anda dünyadaki tatlı suyun yaklaşık yüzde 70'ini barındırıyor ve yaklaşık iki milyar insan bu buzulu kullanıyor. Ancak bilim insanları, dünyanın pek çok yerindeki buzulların '21. yüzyılda hayatta kalamayacağı' uyarısında bulunuyor. Buzullarla ilgili yapılan uyarılar insanları pek korkutmasa da durum bizleri sandığımızdan çok daha fazla ilgilendiriyor. Buzullarda erime bu hızda devam ederse yakın tarihte 10 milyon insan büyük bir tehlike altında kalacak, yüz milyonlarca insan temiz içme suyuna ulaşamayacak ve dünyanın pek çok yeri sular altında kalacak.
#BuzullarTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, özellikle Akdeniz, Ege, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, 2025 yılında ciddi kuraklık riskleri yaşanabileceğine dikkat çekti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün kuraklık analizi haritalarında, bu 4 bölge için ’şiddetli kuraklık’ uyarısı bulunuyor.
#KuraklıkCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Bir damla suda yaşamımız, medeniyetimiz, inancımız, kültürümüz, hülasa tarihimiz gizlidir. Milletimizin hiçbir zaman bu nimetten mahrum kalmamasını Allah'tan niyaz ediyorum. Yediden yetmişe herkesi, su seferberliğinde yerini almaya davet ediyorum." dedi.
#Emine ErdoğanMuğla'nın dünyaca ünlü turistik ilçesi Bodrum'a su sağlayan Mumcular Barajı'nda su seviyesi yüzde 35, Geyik Barajı'nda ise yüzde 50 civarında seyrediyor. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, "Barajlardaki su seviyesi bakımdan geçtiğimiz yıllara göre daha iyi durumdayız. Bu ise yazın ortasına kadar yetecek suyumuz olduğunu gösteriyor" dedi.
#MuğlaMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, teröristbaşı Abdullah Öcalan tarafından 27 Şubat’ta yapılan tarihi çağrıya PKK’yla birlikte diğer uzantı ve iltisak halindeki örgütlerin riayet ve bağlılığının mecburi olduğunu vurgulayarak, “Terör örgütünü kuran feshini istemiştir. Bunun dışında top çevirmek, siyasi ve hukuki düzenleme taleplerini yoğunlaştırmak aymazlıktır” dedi.
#MHPMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yaptığı açıklamada "On yıllardır milletimizin başına musallat olan kanlı musibetin nihayet sonu görünmüştür. DEM Parti’nin sağduyulu, soğukkanlı, sıcak mesajlarının yanı sıra tutarlı ve istikrarlı adımlarını muhafaza gayreti sonucunda 'Türkiye partisi' olmasının önü de açılacaktır." dedi.
#MHP‘Yarından Sonra’ filmi, Körfez Akıntısı’nın (Gulf Stream) çökmesiyle tetiklenen felaketleri dramatik bir şekilde gözler önüne seriyordu. Şimdi ise bilim insanlarının uyarıları, filmdeki felaket senaryolarının gerçeğe dönüşme ihtimalinin arttığını gösteriyor. Özellikle son yıllarda Körfez Akıntısı’nın zayıflaması, bilim dünyasında büyük bir endişe yaratmış durumda. Peki, bu değişim Türkiye de dahil olmak üzere tüm dünyayı nasıl etkileyecek?
#Körfez AkıntısıTÜRKİYE Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Türkiye'de susuz alanların giderek arttığını, su konusunun endişe verici düzeylerde olduğunu belirterek, "Türkiye'nin son 50 yılda kaybettiği sulak alanların toplamı neredeyse 2 Marmara Denizi büyüklüğünde" dedi.
#Sulak AlanlarDünyanın en yaygın istilacı türü, bulunduğu ortamda deyim yerindeyse bütün doğal yaşamı sonlandırıyor. Gölleri, nehirleri saran, balıkları öldüren hatta balıkçıları gölde mahsur bırakan bu ilginç bitki dönem dönem Türkiye’de Hatay’dan geçen Asi Nehri’nde de ortaya çıkıyor
#Su SümbülüBugüne kadar yapılan pek çok araştırma denizden soframıza gelen deniz ürünlerinde mikroplastik tehlikesine dikkat çekti. ABD’da yapılan yeni bir araştırma kapsamında 1800'den fazla deniz canlısı incelendi ve örneklerin yüzde 99'unda mikroplastikler bulundu. Peki en çok hangi balık türünde mikroplastik var? Ülkemizde durum ne? Hangi balık türleri daha riskli? Sağlığımızı nasıl etkiliyor?
#MikroplastikBilim insanları, dünyamızın yüzeyinin yüzde 1'inden daha azını kaplayan tatlı su kaynaklarındaki yaşamın tehdit altında olduğunu açıkladı. Tatlı su kaynaklarında bulunan tatlı su balığı, yusufçuk, kızböcekleri, yengeç, kerevit ve karides türünün neslinin 4'te 1 oranında tükenme riskiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.
#Tatlı SuCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Rize 8. Olağan İl Kongresi'nde açıklamalarda bulundu. "Hep birlikte tarihe not düşmek için önümüzde bulunmaz bir fırsat var." diyen Erdoğan, terörün son bulacağının altını çizerek "Hedefimiz terörsüz bir Türkiye. Attığımız adımların sonucu milletin hayrına olacak." ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Rize 8. Olağan İl Kongresi'nde açıklamalarda bulundu. "Hep birlikte tarihe not düşmek için önümüzde bulunmaz bir fırsat var." diyen Erdoğan, terörün son bulacağının altını çizerek "Hedefimiz terörsüz bir Türkiye. Attığımız adımların sonucu milletin hayrına olacak." ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanBu kentte kutup ayıları her an her yerden çıkabilir. Öyle ki, her mekânda her duvarda kutup ayılarına karşı uyarılar yer alıyor. Dünyanın kutup ayısı başkenti olarak bilinen kent, bu özelliği ile her yıl binlerce ağırlıyor ve ölümcül ama bir o kadar da sevimli canlıları yakından görmek isteyenlere özel turlar düzenleniyor.
#Kutup Ayısı BaşkentiBaraj, gölet gibi 564 tesisin açılışını yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dünyadaki temiz su kaynaklarının sınırlı olduğuna dikkat çekerek, “Temiz su kaynaklarına erişim, bir beka meselesidir. Pek çok alanda gecikme telafi edilebilir ama su konusunda yaşanacak en ufak bir gecikme, telafisi imkânsız sonuçlar doğuracaktır” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde, DSİ tarafından yapımı tamamlanan 564 tesisin toplu açılış törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Temiz su kaynaklarına erişim bir beka meselesidir. Pek çok alanda gecikme telafi edilebilir ama su konusunda yaşanacak en ufak gelişme telafisi imkansız sonuçlar doğuracaktır" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanKüresel Su Ekonomisi Komisyonu’nun geçen ay yayımladığı rapora göre dünya nüfusunun yarısı halihazırda su kıtlığıyla karşı karşıya. Bu uyarının ülkemiz özelinde değerlendirilmesi için biliminsanlarına danıştık. “Bütün şehri suya göre tasarlayan bir kültürden gelip suyu çok kötü kullanan bir millet olduk” diyerek uyardılar: “Yeraltı sularımız hızla tükeniyor.”
#Suİsviçre'deki ve Belçika'daki bilim insanları, dünyadaki buzulların yarısının yüzyılın sonuna kadar erimiş olacağı uyarısında bulundu. Buzulların erimesi ile tatlı su kaynaklarının tükeneceğini belirten bilim insanları, dünyanın renginin değişeceğini ve iklim değişikliğinin daha hızlı gerçekleşeceğini ifade etti.
#Bilim İnsanlarıCennet ülkemizin doğal zenginliklerini teker teker kaybediyoruz. Göllerimiz de buna dahil. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği İstanbul bilim danışmanı Dr. Erol Kesici ülkemizdeki 240 gölden 186’sının kuruduğunu, kalanların da kirlilikle mücadele ettiğini anlatıyor. Bunun sebep ve sonuçlarını konuştuk.
#Hazan Aköz IşıkTürkiye’de tatlı sularda yaşayan ve halk arasında ‘parmak kopartan’ ya da ‘ayak ısıran’ olarak bilinen su böceği türü, ilk kez sahil kıyısında görüldü. Mersin Üniversitesi'nden Prof. Dr. Deniz Ayas, “Türkiye'de ilk kez Mersin sahillerinde bu tatlı su türünün deniz ortamına adapte olduğunu tespit ettik” dedi.
#Parmak KopartanKonya’da, Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü Beyşehir Gölü’ndeki 'Çeçen Adası' olarak bilinen Yeltenli Adası satışa çıkarıldı. Adanın satışından sorumlu gayrimenkul şirketi sorumlusu İbrahim Ok, “Ada 550 bin metrekare, fiyatı da çok uygun çıkardık. Metrekaresi 300 lira, dolar bazında ise 9 dolar, epey ilgi de çekti” dedi.
#KonyaKonya’da, Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü Beyşehir Gölü’ndeki 'Çeçen Adası' olarak bilinen Yeltenli Adası satışa çıkarıldı. Adanın satışından sorumlu gayrimenkul şirketi sorumlusu İbrahim Ok, “Ada 550 bin metrekare, fiyatı da çok uygun çıkardık. Metrekaresi 300 lira, dolar bazında ise 9 dolar, epey ilgi de çekti” dedi.
#Ada