Afyonkarahisar’da aile dostları tarafından bahçelerine kimyasal madde dökülen çift hastanelik olurken olayla ilgili açılan davada, zehirli maddeyi döktüğü iddia edilen şahıs 37 ay hapis cezası aldı.
#Aile DostuAşırı işlenmiş gıdalar son dönemde sık sık sağlığa olan zararlarıyla gündeme geliyor. Peki bu yiyecekler neden adeta bağımlılık yapıyor? Daha da önemlisi bunları yemeyi bıraktığımızda vücudumuzda neler yaşanıyor? Kariyerinin önemli bir kısmında bu yiyecekleri üreten şirketlerle çalışan ancak katıldığı bir podcast yayınından sonra aşırı işlenmiş gıdaları hayatından tamamen çıkaran uzman anlattı.
#SağlıkŞefleri çok sert kişilikler olarak düşünürdüm. Neden mi? Gastronominin renkli ve büyülü atmosferinin koşuşturma ortamında, hız ve en önemlisi onlara yapıştırılan mükemmeliyetçilik algısıyla oluşan stresten dolayı! Maksut Şef (Aşkar) ile tanışınca yanıldığımı anladım.
#Gözde Yener BirmanŞefleri çok sert kişilikler olarak düşünürdüm. Neden mi? Gastronominin renkli ve büyülü atmosferinin koşuşturma ortamında, hız ve en önemlisi onlara yapıştırılan mükemmeliyetçilik algısıyla oluşan stresten dolayı! Maksut Şef (Aşkar) ile tanışınca yanıldığımı anladım.
#1Hamileliğin ilk trimesteri yani ilk üç ayı, bulantıların ve kusmaların en yoğun olduğu dönem olarak biliniyor. Bazı hamileler bulantıları yok denecek kadar az yaşıyor, bazılarının rahatsızlığı üç ayda sona eriyor, bazıları ise neredeyse dokuz ay boyunca bulantı ve kusma ile mücadele ediyor. Bu sebeple hastaneye kaldırılan, bebeğini kaybeden ve hatta vefat edenler dahi var. Tüm bu bulantıların ve kusmaların nedeni geçtiğimiz günlerde belli oldu. Bu yeni keşif sayesinde hamilelikte bulantı ve kusma kaynaklı rahatsızlıklar tarihe karışabilir! İşte detaylar...
#Hamilelikte BulantıHamileliğin ilk trimesteri yani ilk üç ayı, bulantıların ve kusmaların en yoğun olduğu dönem olarak biliniyor. Bazı hamileler bulantıları yok denecek kadar az yaşıyor, bazılarının rahatsızlığı üç ayda sona eriyor, bazıları ise neredeyse dokuz ay boyunca bulantı ve kusma ile mücadele ediyor. Bu sebeple hastaneye kaldırılan, bebeğini kaybeden ve hatta vefat edenler dahi var. Tüm bu bulantıların ve kusmaların nedeni geçtiğimiz günlerde belli oldu. Bu yeni keşif sayesinde hamilelikte bulantı ve kusma kaynaklı rahatsızlıklar tarihe karışabilir! İşte detaylar...
#HamilelikFiltre kahve, espresso, americano, latte... Herkesin kalbini fetheden bir kahve çeşidi mutlaka var. Cezvede pişirip köpürttüğümüz meşhur Türk kahvemiz ya da içine baharat çeşitleri ekleyip kaynatılan Meksika usulü, seçenek çok. Yazarımız Ebru Erke çok sevdiğimiz kahvenin dünyadaki farklı örneklerini anlattı, Gastronometro şefleri iyi filtre kahve demlemenin sırlarını paylaştı.
#KahveTatmak fiilinden türetilen tat kelimesi 12. yüzyıldan beri kullanılmaktadır. Dil ile algılanan acı, ekşi gibi duyumlara tat denir. Tatlı kelimesi ise hem sözlük hem de mecazi anlamda kullanılır. Mecazen hoş, çekici, latif manasına gelen tat sözcüğü, birçok tamlamada ve ikilemede de yer alır. Örnekler: 1- Tat Alma Duygusu 2- Acı Tatlı 3- Tatsız Tuzsuz. Tat kelimesinin eş anlamlısı nedir? Tat kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDKHerkesin sevdiği canlılar arasında kelebeler de bulunuyor. Kelebekler güzel görüntüsüyle herkesin ilgisini çeken hayvan türleridir. Kelebeklerin neyle beslendiği ve en çok nelerden hoşlandığı birçok kişinin merak ettiği konulardan birisidir. Kelebek ne yer? Kelebekler nasıl beslenir ve en çok sevdiği besinler neler? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kelebek Ne Yer?'Naegleria fowleri' adlı amip yaz aylarının korkulu rüyası… Burundan girerek beyni etkilediği için ‘beyin yiyen amip’ olarak biliniyor. Akarsu, dere, çay gibi tatlı sulardan bulaşıyor ve ölümcül olabiliyor. Beyin yiyen amip ile ilgili tüm merak ettiklerimizi uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkBir hastalık düşünün ki sebepsiz şiddetli ağrılar, ciltte kızarıklıklar, morluklara sebep oluyor, insanı bir süre sonra ellerini, kollarını ve bacaklarını kullanamayacak hale getiriyor. Üstelik sebebi tam bilinemediği gibi yüzde 100 başarılı bir tedavisi de bulunmuyor. Bu hastalığın adı 'kompleks bölgesel ağrı sendromu' ve daha 17 yaşındayken bu hastalıkla tanışan Amelia Martin, altı yıldır cehenneme dönen hayatı için bir çözüm arıyor...
#Kompleks Bölgesel Ağrı SendromuGenellikle ılık tatlı su kaynaklarında ve göllerde bulunan 'Naegleria fowleri' adlı amip yaz aylarının korkulu rüyası… Burundan girerek beyni etkilediği için ‘beyin yiyen amip’ olarak bilinen bu türün bulaştığı bir kişinin hayatta kalma ihtimali son derece düşük. Ülkemizde de yaz aylarında göl ve dere kenarlarında tatlı sularda yüzmek oldukça yaygın. Bu sulara girmek tehlikeli mi? Bu enfeksiyon insandan insana bulaşır mı? Musluk suyundan bulaşma riski var mı? Beyin yiyen amip ile ilgili tüm merak ettiklerimizi uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkGökyüzündeki hareketliliğin hayatımıza yansıyacağı bir haftaya giriyoruz. Önce Güneş ile Jüpiter, ardından Venüs ile Uranüs arasında kare; sonra Merkür ile Jüpiter arasında üçgen açı oluşacak. Aslanlar paralarını evlerine harcayacak, Teraziler ve Akrepler için de yatırım ve kazanç fırsatları var.
#Dinçer GÜNERBir hastalık düşünün ki sebepsiz şiddetli ağrılar, ciltte kızarıklıklar, morluklara sebep oluyor, insanı bir süre sonra ellerini, kollarını ve bacaklarını kullanamayacak hale getiriyor. Üstelik sebebi tam bilinemediği gibi yüzde 100 başarılı bir tedavisi de bulunmuyor. Bu hastalığın adı 'kompleks bölgesel ağrı sendromu' ve daha 17 yaşındayken bu hastalıkla tanışan Amelia Martin, altı yıldır cehenneme dönen hayatı için bir çözüm arıyor...
#Kompleks Bölgesel Ağrı SendromuPatlıcan mutfakta, tatları kolayca emen ve bir dizi pişirme tekniğine uyum sağlayan boş bir tuval görevi görür. Izgarada pişmiş, közlenmiş, kızartılmış veya haşlanmış olabilir… Her yöntem lezzetinin farklı bir yönünü vurgular. Bu da şeflerin çeşitli tat profilleri denemelerini teşvik eder...
#PatlıcanAğız sağlığı ve hijyeni için son yıllarda dil kazıma aparatları oldukça popüler oldu. Dil temizlemenin elbette faydaları var ama bazı uzmanlar ağız kokusu ya da diş eti problemi olmayanların buna ihtiyacı olmadığını söylüyor. Biz de 9 soruda artıları ve eksileri ile dil kazıma işlemini mercek altına aldık.
#Diş SağlığıDil yüzeyi dokusu nedeniyle bakteriler için adeta bir sığınak. Bu nedenle ağız sağlığı ve hijyeni için son yıllarda dil kazıma aparatları oldukça popüler oldu. Dil temizlemenin elbette faydaları var ama bazı uzmanlar ağız kokusu ya da diş eti problemi olmayanların buna ihtiyacı olmadığını söylüyor. Biz de 9 soruda artıları ve eksileri ile dil kazıma işlemini mercek altına aldık.
#Diş Sağlığı6G Türkiye'ye ne zaman gelecek sorusu son gelişmelerle takip ediliyor. 6G teknolojisi, 5G'nin ardından çok konuşulan teknoloji olacak. Altıncı nesil kablosuz haberleşme teknolojisi olan 6G, bir önceki versiyonu 5G'ye göre pek çok yenilik arz edecek. 6G teknolojisi, henüz tüm detayları belli olmasa da 5G'nin hız ve bağlantı kalitesini aşan daha yüksek hız, daha düşük gecikme süresi, daha yüksek kapasite, daha güvenli bağlantılar ve daha fazla cihazı bağlayabilme özellikleri sunması bekleniyor. Peki, 6G nedir, ne işe yarar, özellikleri nedir? İşte, 6G teknolojisi hakkında bilgiler
#6G NedirYeniliklere ve farklı bakış açılarına açık olabildiğimiz günler bekliyor bizi. Kariyer konusunda adımlar atabilir, iş başvuruları yapabilir, iş kurabiliriz. Bu ara başlanan projeler hızla büyüyebilir. Öte yandan iyimseriz, şansımıza güvenebiliriz. Mutlu olmak kolay… Duygularımızı rahat ifade edebiliyoruz. Daha merhametli, affedici, kendini adama konusunda daha istekliyiz.
#Dinçer GünerYana yana ama bayıla bayıla yediğimiz biber soslarıyla ilgili bilmediğimiz pek çok şey var. Mesela gözümüzü yaşartsa da ondan niçin vazgeçemiyoruz? Yarın kutlanacak Dünya Acı Sos Günü öncesinde hem acıyı gastronomik açıdan daha iyi tanımlayalım hem de doğru malzemelerle eşleştirerek yapılmış sosların tat üzerindeki etkisine bakalım…
#Dünya Acı Sos Günü