Rusya-Ukrayna savaşı başladıktan sonra Almanya’daki en tartışmalı diplomatlardan biri olan Ukrayna Büyükelçisi Andrij Melnyk’nin, Kiev tarafından merkeze geri çekileceği iddia edildi. Bild ve Süddeutsche Zeitung gazeteleri Melnyk’nın Dışişleri Bakanlığın’da merkezde görevlendirileceğini duyurdu.
#RusyaGeçtiğimiz gün uğradığı suikast girişiminin ardından anketlerde başkanlık yarışında rakibi mevcut ABD Başkanı Joe Biden’a fark atmaya başlayan eski başkan Trump’ın ikinci bir dönem için iktidara geleceğine kesin gözüyle bakılmaya başlandı…
#JD Vanceİkinci Dünya Savaşı sonrasında ABD dış siyasetine damga vuran Henry Kissinger, dün 100 yaşında hayata veda ederken tartışmalı bir kariyeri de arkasında bıraktı. Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında ABD Dışişleri Bakanı olan Kissinger, Iraklı Kürtlerin silahlandırılmasında da önemli rol oynamıştı.
#Henry Kissingerİsrail ve Lübnan arasında uzun yıllardır çözülemeyen tartışmalı deniz sınırları sorunu ABD’nin arabuluculuğunda uzlaşıyla sonuçlandı. Ukrayna krizi nedeniyle enerji darboğazı yaşandığı bir dönemde anlaşmanın bölgede hidrokarbon arama faaliyetlerini artırması bekleniyor.
#İsrailMülteci olarak geldiği ABD'de bürokrasinin en önemli figürü haline gelen Madeleine Albright geçtiğimiz günlerde 84 yaşında hayatını kaybetti. Albright, Soğuk Savaş sonrasında ortaya çıkan 'Yeni dünya'nın en önemli temsilcisiydi. Kimilerine göre kahraman, kimilerine göre ise Bosna, Irak ve Ruanda İç Savaşlarında oynadığı rol nedeniyle "düşman" olarak görülen ve dünya siyasetine yön veren ABD'nin ilk kadın Dışişleri Bakanı Albright'ın hayatı...
#Madeleine AlbrightSon yıllarda Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller uluslararası kamuoyu tarafından eleştirilirken, Çin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde uygulanan kısıtlamalardan geri adım atmayacağı sinyalini verdi.
#ÇinÇin'in Vuhan kentinde Aralık 2019'da ortaya çıkan Kovid-19 virüsü, 200'den fazla ülke ve bölgeye yayılarak salgına dönüştü. ABD'nin Irak'ta havaalanına düzenlediği füze saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani öldürüldü. İran'da Ukrayna Hava Yollarına ait yolcu uçağının "insani hata" ile düşürülmesi sonucu 176 kişi öldü. ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray’da İsrail Başbakanı Netanyahu ile açıkladığı sözde Orta Doğu barış planı kapsamında Kudüs'ün, İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini duyurdu...
#Dünya HaberleriABD'li gümrük makamları, Çinli bir şirketin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki "yeniden eğitim merkezi" adı altındaki kamplarda tutulan Uygur Türklerinin saçlarından üretilen ürünlerini ABD'ye ihraç ettiği şüphesiyle 13 tonluk bir sevkiyata el koydu.
#ÇinDünyanın en önemli finans merkezlerinden Hong Kong’da sular durulmuyor. Tartışmalı iade yasasına karşı protestoların sürdüğü bölgede muhalif liderlerden birinin ABD’li bir diplomat ile görüşürken görüntülenmesi Pekin’in tepkisini çekti. ABD Dışişleri Bakanlığı ise Amerikalı diplomatın hedef gösterildiğini belirterek, bu kampanyanın ‘haydutluk’ olduğunu savundu.
#GazetehaberleriFilipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Thitu Adası yakınında ocak-mart döneminde 275 civarında Çin teknesinin görülmesine ilişkin, Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi'nde tartışmalı adayla ilgili sınırları zorlaması halinde askerlerini bölgeye "intihar göreviyle" göndermekle tehdit etti.
#FilipinlerYılın son haftası. Türkiye, Birleşmiş Milletler’de Kudüs ile ilgili verdiği mücadelede bir diplomasi zaferi kazandı. Suriye, ABD ile ilişkiler, terör gibi önemli meseleler 2018’de çözülmeyi bekliyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’la hem masadaki kritik konuları hem de Batı’nın İslam algısını konuştuk.
#GazetehaberleriKuzey Irak’taki Kürt Bölgesel Yönetimi’nde bir hafta önce ‘bağımsızlık referandumu’ yapıldı. Referandumun yankıları sürerken Türkiye’den de Barzani yönetimine sert tepki var. Bir yandan bu tepkinin ölçüsü tartışılıyor diğer yandan ‘Önlenebilir miydi’ sorusu gündemde. Türkiye’nin ilk Irak Özel Temsilcisi Osman Korutürk “Evet engellenebilirdi” derken bundan sonrası için diplomasinin daha doğru kullanılmasını da öneriyor.
#YazarlarBugün Lozan Antlaşması’nın 94. yılı. Neredeyse bir asırdır ‘hezimet mi, zafer mi’ diye tartışılıyor… Beş yılı aşkın süre İngiliz arşivlerini büyük titizlikle araştıran Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevtap Demirci’ye göre gerçeğin ortaya çıkması için basit bir yöntem yeterli: “Bir tarafa Osmanlı İmparatorluğu’nu yerle yeksan eden Birinci Dünya Savaşı sonunda Mondros Ateşkesi’ni imzalayıp, arkasından müttefikler tarafından kendisine dikte ettirilen Sevr haritasını koyarsınız. Yanına da Lozan haritasını… Her iki haritayı mukayese ettiğinizde gerçek görülecektir. Lozan, kaybettiğimiz, ‘atayurdu’ diye adlandırdığımız Anadolu’yu geri kazandırdı. 1918’de Osmanlı İmparatorluğu fiilen ortadan kalktı. Bir anlamda tabuta koymuşlardı, 1920 Sevr Anlaşması’yla da o tabuta çivi çakıldı.”
#GazetehaberleriBugün Lozan Antlaşması’nın 94’üncü yılı. Neredeyse bir asırdır ‘hezimet mi, zafer mi’ diye tartışılıyor... Beş yılı aşkın süre İngiliz arşivlerini titizlikle araştıran Boğaziçi Üniversitesi’den Doç. Dr. Sevtap Demirci’ye göre gerçeğin ortaya çıkması için basit bir yöntem yeterli: “Bir tarafa Sevr haritasını koyarsınız yanına da Lozan haritasını... Mukayese ettiğinizde gerçek görülecektir. Lozan kaybettiğimiz Anadolu’yu geri kazandırdı.”
#GazetehaberleriWashington’a yerleşmeye çalışan bir gazeteci olarak, kentin yıllardır tanık olduğu en tuhaf haftayı pilot dönem olarak seçtiğimde neye gönüllü olduğumu az çok tahmin ediyordum. Ancak Donald J. Trump’ın, Beyaz Saray’a, ülkenin yeni başkanı olarak adım atmasının Washington’da yarattığı türbülansın şiddetini dışarıdan tahayyül etmek zormuş.
#ABDEmre Kongar’ın çalışma ofisi bir anılar galerisi... Her köşede bir hatıra; bir yazarın ona hediye ettiği bir resim; bir heykeltıraşın onun için yaptığı büst... Etkili bir toplumbilimci, gazeteci, yazar ve devlet adamı olarak, memleketin kültür dünyasında derin bir iz bırakmış Kongar. Aynı dünyanın onda bıraktığı izleriyse yeni çıkan ‘Yazarlar, Eleştiriler, Anılar’ isimli kitabında bulacaksınız. Orhan Veli’den Yaşar Kemal’e, Cemil Meriç’ten Aziz Nesin’e, hayatına değen veya yolunun kesiştiği yazarlarla anılarını kimseden esirgemediği sivri bir dille aktarıyor. Memleket edebiyatını iki grubun, Tahirilerin ve Eyyubilerin mücadelesi olarak sunarak da ilginç bir perspektif sağlıyor. Gözü gibi baktığı, sivriltilmiş kurşunkalemlerle dolu koleksiyonunun yanı başında konuştuk.
#Emre Kongar