Lübnan ve İsrail deniz sınırlarını sonunda belirledi

Güncelleme Tarihi:

Lübnan ve İsrail deniz sınırlarını sonunda belirledi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2022 07:00

İsrail ve Lübnan arasında uzun yıllardır çözülemeyen tartışmalı deniz sınırları sorunu ABD’nin arabuluculuğunda uzlaşıyla sonuçlandı. Ukrayna krizi nedeniyle enerji darboğazı yaşandığı bir dönemde anlaşmanın bölgede hidrokarbon arama faaliyetlerini artırması bekleniyor.

Haberin Devamı

Lübnan ve İsrailli yetkililer dün iki ülke arasında deniz yetki sınırları anlaşmasında uzlaşı sağlandığını duyurdu. İsrail Başbakanı Yair Lapid anlaşmayı, “Bu tarihi başarı İsrail’in güvenliğini güçlendirecek ve İsrail ekonomisine milyarlarca dolar getirecek” sözleriyle duyurdu. Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın ofisinden yapılan açıklamada ise “anlaşmanın son halinin Lübnan’ın tatmin ettiği ve doğal kaynaklar üzerindeki haklarını koruduğu” belirtildi.

TARİHİ BİR ADIM

Yaklaşık 860 kilometrekarelik alanda deniz sahası anlaşmazlığı yaşayan iki ülkenin arasında ABD’nin arabuluculuğunda gerçekleşen anlaşma, hem bölgedeki tansiyonu düşüreceğinden hem de tartışmalı deniz alanında hidrokarbon aramalarının önünü açacağından tarihi nitelikte görülüyor.

Haberin Devamı

ABD ARABULUCU OLDU

İki tarafında kıta sahanlığı iddiasında bulunduğu bu bölgede milyarlarca dolar değerinde doğalgaz yatakları bulunabileceği beklentisi var. İsrail ve Lübnan arasında on yıldan fazla süredir devam eden görüşmeler yaklaşık bir yıl askıda kaldıktan sonra 14 Haziran’da ABD’li diplomat Amos Hochstein’ın Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile bir araya gelmesinden sonra hız kazanmıştı. ABD’nin yazılı teklifleri yetkililere sunduğu anlaşmada İsrail’in 2000 yılında kurduğu Rosh Hanikra kasabasının beş kilometre açığında şamandırayla işaretlenmiş sınırın uluslararası tanınması ve Hat 23 olarak bilinen tartışmalı bölgedeki Kana sahasından hak talep etmesi sorun yaratmıştı.

ARAMALAR HIZLANACAK

Anlaşmanın detayları resmi olarak açıklanmasa da İsrail sınırının, Hat 23 bölgesinin güney ucunu takip edeceği öngörülüyor. Lübnan Başbakanı Necib Mikati Fransız Total şirketinden, Lübnan deniz sahasında kalan petrol ve doğalgaz yataklarında en kısa sürede aramaya başlamaları çağrısında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!