Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ASHİB) Başkan Vekili Ali Can Yamanyılmaz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Jülide Sarıeroğlu’nu ziyaret edip, Türkiye’nin 1 milyar doları aşan su ürünleri ihracatında yüzde 30’luk artış sağlayacak Balıkçılık ve Su Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projesi hakkında bilgilendirdi.
#GazetehaberleriGeçen hafta Minorka Adası’nda geçirdiğim harika 4 günden bahsettim. Xuroy adlı otelde yediğimiz taze balıkları da anlattım. Bunun dışında dört lokantaya daha gittik. İki tanesi olağanüstü, biri çok iyi, biri ortanın biraz üstüydü. Aşağıda özetliyorum...
#Vedat MilorTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, orman yangınlarına yönelik iftiraya varan bilgi kirliliği yaratıldığını belirterek, "Bizim 26 uçak, 105 helikopter, 14 insansız hava aracı (İHA), 25 bin bu ateşlerle, alevlerle savaşan profesyonel arkadaşımız, kardeşimiz, 122 bin gönüllümüz var. Dünyada bu konuda otorite kabul edilen ve nasıl yaptığımızla ilgili yardım alınan, istenen bir ülkeyiz biz" dedi.
#İbrahim YumaklıŞimdiye kadar gittiğim hiçbir Yunan adası beni hayal kırıklığına uğratmadı. Öte yandan özellikle bir-iki tanesi benim için öne çıktı. Bunlardan biri kesinlikle Tinos Adası. Bu adada çok sevdiğim restoranlar var. Mikro Karavi’de tattığım tarhana ve San To Alati’de iki farklı şekilde pişirilen bol yağlı sardalya favorilerim arasında.
#Tinos AdasıGallada iyi değil, çok iyi bir lokanta... Fatih Tutak uluslararası çapta bir şef. Meraklı. Araştırmacı. Çok az şefte olan bir özelliği de damak tadının çok iyi olması. İşini ciddiye alıyor; kestirmeden değil, gerekli yoldan gidiyor. Burada lezzet şöleni patatesli pide ve dana ilikli-çıtır sarımsaklı tereyağıyla başlıyor, saf umami. Tarhananın çeşni olarak kullanıldığı enginar bir başyapıt. Dört dumpling var; kuzugöbeği püresi ve yengeçliler favorim oldu ama karidesli ve Adana kebaplı olanlar da başarılı. Pekin ördeğiyse yıllar önce Girardet lokantasında yediğim düzeyde, yani çok iyi Çin lokantalarından bile daha iyi...
#Vedat MİLORÜlkemizin en gözde tatil beldesi Bodrum, bu mevsimde birçok ünlü şefi ağırlayarak ziyaretçilerine deniz, kum ve güneş kadar gastronomik bir deneyim de vaat ediyor. Londra’nın sevilen mekânlarından The Counter’ın şefi Kemal Demirasal’ın bu yaz Bodrum’a gelmesi en heyecan verici şeylerden biri... Loft Elia’nın mutfağına giren ürünleri bir çiftlikte özel olarak ürettiren şef Deniz Aşan’dan her cumartesi ‘atıksız sofralar’ kurulan Barbaros Farm’a, zeytinyağlı kalburabastısıyla ünlü Kısmet’ten şef Mehmet Yalçınkaya’nın yeni restoranı Denizden’e beldede mutlaka gidilmesi gereken yeme-içme mekânlarına bakalım.
#Ebru ErkeGeçtiğimiz pazar günü size “Toprağa İz Bırakan Kadınlar” kitabından söz etmiştim. Emine Erdoğan Hanım’ın desteğiyle hayata gelmiş bir kitaptı bu. Çocuk gelin Hacer Dündar’ın ölüm döşeğinden nasıl kurtulup hayallerine yelken açtığını yazmıştım... 32 kadının mucizesi var o kitapta. Bu pazar devam ediyorum... Devam ediyorum çünkü: Ben bu insanların yaşadıklarını, hikâyelerini, acılarını, onca güçlüğe rağmen hayatta kalıp nasıl başardıklarını, sonu gelmez ihtiras yüklü tartışmalardan, kamplaşmalardan (!) çok daha değerli ve sade buluyorum. Eğer siz de böyle düşünüyorsanız... Buyurun efendim.
#KadınOnu ve yaptığı çalışmaları anlatmaya cümleler, sayfalar yetmez. 1971'de Olympia’da konser veren ilk Türk olan, Yunus Emre’yi dünyaya duyuran, 1973'te Bulgaristan'daki Uluslararası Altın Orfe Şarkı Yarışması'nda ikincilik ödülünü alan, 1977’de Polonya Sopot Uluslararası Müzik Festivali’nde dünya birinciliğini kazanan, ‘Hamlet’ karakterini canlandıran, Zeki Müren’in isteğiyle sahneye çıkıp şarkılar söyleyen, tiyatroda çok oyunda rol alan, beyaz perdede de adından söz ettiren, sanata katkılar sağlayan, oyuncu adaylarına eğitimler vermeye devam eden, tiyatronun kilometre taşlarından, değerli oyuncu Ayla Algan sohbet konuğum…
#Ayla AlganTürkiye her bölgesiyle farklı lezzetlere ev sahipliği yapıyor. Ege mutfağıysa bambaşka bir kültür. Zeytinyağlıları, ot yemekleri, deniz ürünleri… Hepsi ayrı ayrı insanı ‘yola çıkaracak’ cinsten. Jürimize “Ege’de bölgeye ait yemekleri deneyebileceğimiz en güzel restoranlar hangileri?” diye sorduk. Birbirinden güzel 10 adresi sıraladık.
#Ege MutfağıAKDENİZ Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ASHİB) Başkanvekili Alican Yamanyılmaz, Adana’nın Karataş ilçesinde 6 bin 350 dönümlük alana kurulacak, zeminini tarla balıkçılığının oluşturduğu Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) 2 bin kişiye istihdam olanağı sağlayacağını ve yıllık 60 bin ton su ürünü üretileceğini söyledi. Adana Valisi Mahmut Demirtaş da proje sayesinde yıllık 2,5 milyar TL’lik katma değer elde edileceğini kaydetti.
#Balıkçılık- Orman ve Su İşleri Bakanlığınca hayata geçirilen "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi" kapsamında, Sivas'ta 585 yeni tür kayıt altına alındı - Orman ve Su İşleri Sivas Şube Müdürü Şahinbay: - "555 damarlı bitki, 13 kuş, 8 sürüngen, 3 iç su balığı, 3 iki yaşamlılar ve 3 memeli olmak üzere 585 yeni tür kayıt altına alındı"