Güncelleme Tarihi:
SİVAS (AA) - CÜNEYT ÇELİK - Orman ve Su İşleri Bakanlığınca hayata geçirilen "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi" kapsamında, Sivas'ta 585 yeni tür kayıt altına alındı.
Orman ve Su İşleri Sivas Şube Müdürü Selami Şahinbay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin biyolojik kaynakların sürdürülebilir kullanımı ve yönetimini sağlamak amacıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığınca geçen yıl başlatıldığını söyledi.
Şahinbay, karasal ve iç su biyolojik çeşitlilik envanteri için projenin yürütüldüğünü, Sivas'ın da proje kapsamındaki 15 il arasında bulunduğunu ifade etti.
Proje kapsamında 30-31 Ekim'de Sivas'ta biyolojik çeşitlilik envanter ve izleme çalıştayı yapıldığını anımsatan Şahinbay, "Çalışmalarda flora ve fauna üzerinden 585 tür ve takson, ilimiz için yeni kayıt olarak tespit edilmiştir. 555 damarlı bitki, 13 kuş, 8 sürüngen, 3 iç su balığı, 3 iki yaşamlılar ve 3 memeli olmak üzere 585 yeni tür kayıt altına alındı" diye konuştu.
Şahinbay, yeni türlerden en önemlilerinin alaca sansar, sivri burunlu tarla faresi, Anadolu çöl faresi, benekli kaplumbağa, sarı kertenkele, bozkır keleri, lekeli semender, kuzey şeritli semender ve Uludağ kurbağası olduğunu anlattı.
Bazı bitki tüllerinin çok küçük lokal alanlarda barındığına dikkati çeken Şahinbay, bazı türlerin de dünya üzerinde sadece Türkiye veya Sivas'ta 100-200 metrelik alanlarda yetiştiğini dile getirdi.
Vatandaşların biyoçeşitlilik konusunda hassas davranmaları gerektiğini aktaran Şahinbay, şunları kaydetti:
"Kırsal alanlarda bulunan vatandaşlarımız ve çeşitli sebeplerle doğayla buluşan insanlarımız, üzerine basıp geçmiş oldukları bitki türlerinden her 5'inden birinin dünya üzerinde yalnızca ülkemize veya ilimize özgü (endemik) olduğunu bilmeleri gerekiyor. Bazı türler var ki sadece ilimizde mevcut ve dar alanda oluşuyor, birey olarak 100-150 taneler. 'Ot' diye üzerine basıp geçtiğimiz bu bitki türleri belki ileride birçok hastalığın kaynağını oluşturacak bitki türleri olabilir. Bu noktada doğaya daha hassas davranmamız gerekiyor."
Şahinbay, kayıt altına alınan yeni türlerin Orman ve Su İşleri Sivas Şube Müdürlüğünce izleneceği bilgisini vererek , "Sahalar, korumaya esas olarak ön plana çıkacak ve o türlerin korunması, yayılımlarının artırılması amaçlanacak" dedi.
- "Türkiye, biyoçeşitlilik konusunda kimi kıtalarla eşit sayıya sahip"
Şahinbay, Türkiye'nin biyoçeşitlilik konusunda dünyada çok önemli konumda olduğunu vurguladı.
"Ülkemiz, dünya üzerinde 3 biyocoğrafyayı bünyesinde barındırıyor, bu da biyoçeşitliliğin zenginliğini ortaya çıkartıyor" diyen Şahinbay, "Ülkemiz, biyoçeşitlilikte dünya üzerinde kimi kıtalarla eşit sayıya sahip. Sivas ise Türkiye'de çok değerli konumda, yüzölçümü bakımından da geniş coğrafyaya sahip, biyoçeşitlilik konusunda da ülkemizin yüzde 18'lik dilimini teşekkül ediyor" ifadesini kullandı.
Biyoçeşitliliğin araştırılması konusundaki çalışmaları önemsediklerini belirten Şahinbay, ortaya çıkan verilerin Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı "Nuh'un Gemisi Biyolojik Çeşitlilik Veritabanı"na yükleneceği ve birçok kamu kurumu ve üniversitenin bu bilgilerden faydalanma imkanı bulacaklarını sözlerine ekledi.