İnsanlık tarihi yazının bulunması ile bir kırılma noktası yaşamıştır. Mısır gibi uygarlıklarda ya da Çin gibi eski kültürlerde değişik materyaller üzerine ilk eserler yazılmaya başlanmıştır. İnsanların ortak kültürel ve dini mirası olan kutsal kitaplarda zamanla hayvan derisi ve benzer malzemelere yazılmakta iken kağıda yazılmıştır. Önceleri elle yazılarak çoğaltılan eserler, matbaanın buluşu ile daha seri ve daha çok sayıda basılır olmuştur. Bu bağlamda farklı kavram ve sözcükler de ortaya çıkmıştır. İşte ilgiyle okuyacağınız sahaf nedir, ne iş yapar, Türkiye'de kaç tane sahaflar çarşısı var, en büyük sahaf çarşıları ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#EğitimBEYAZIT'taki Tarihi Sahaflar Çarşısı koronavirüs nedeniyle en sessiz günlerini yaşıyor. Pandemi ve internet satışlarının kendilerini olumsuz etkilediğini söyleyen çarşı esnafı, "O eski cıvıl cıvıl sahafları biz de özledik. Neredeyse iş yapmıyoruz. İnternet satışları bizi mahvetti" dedi.
#BeyazıtÜsküdar Meydanı’nda düzenlenen Sahaflar Festivali’nde yaklaşık 43 sahaf stant açtı. İzmir, Ankara, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Erzurum olmak üzere farklı bölgelerden okuyucular festivale akın etti. Sahaflar Birliği Derneği’nin Başkanı Emin Nedret İşli, “Sahaflar olarak bu etkinlikten çok memnunuz. Kitap fiyatlarının yükselmiş olması kitap ticaretini etkilemiş durumda fakat sahaflara dair bu biraz daha iyimser bir tablo çiziyor. Çünkü sahaflarda bazı kitaplar, özellikle ikinci el, baskısı olmayan kitaplar; yeni kitap piyasasındaki oluşmuş fiyatlara göre biraz daha ekonomik ve daha ucuz. Gençlerin, özellikle öğrencilerin ve kitaba düşkün olanların sahaflara olan ilgisi daha fazla artmaya başladı” dedi.
#SahafBursa’nın fethinden sonra Orhan Gazi, kenti geliştirme politikası doğrultusunda; devlet olma sürecinde emin adımlarla ilerleyen Osmanlı’nın başkenti olacak yeni Bursa için “Biz duvarlar içinde yaşayan değil, duvarlar dışında yaşayan gelişen yeni bir kent kuracağız“ diyerek surlar dışında bir külliye ve kendi adıyla bir camii inşa ettirmiştir. 1339 yılında tamamlanan Bursa’nın erken dönem Osmanlı mimarisini yansıtan ters T planlı Orhan Cami uzun zamandır restore ediliyordu. Ramazan ayı ile birlikte ibadete ve ziyarete açıldı.
#Uğur ÇELİKKOL“Mazisi uzak asırların içinde kaybolmuş bütün şehirlerde, her yeni medeniyet eski medeniyetlerin enkazı üzerine ve bazen de tahrip edilerek kurulur” diyor yazar ‘İstanbul Yazıları’ adlı kitabında. Değişenle kalan arasındaki bağlantıyı saptayabilmek daha kolaydır böyle eserleri okuduğunuz zaman.
#Nahid Sırrı ÖrikKitapların, dergilerin tarihinin gizli bekçisi sahaflar arasında kitap yazan çok sayıda isme rastlanır. Örneğin Sahaflar Çarşısı’ndan Şemsettin Yeşil ve Muzaffer Ozak tasavvufi alanlarda yayınlar yapmıştır. İstanbul Kitabevi’nin kurucusu sahaf Ali Ertem ‘Namık Kemal’in Mektupları’ adlı bir edebiyat araştırması, sahaf Turhan Türkmenoğlu ise ‘Sudaki Nakış Ebru’, ‘Türkçe Okunuşlu Osmanlıca Metinler’ gibi eserler yazmıştır.
#Arslan KaynardağCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni'ne katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hayatını kaybeden Teoman Duralı'nın adının Zonguldak Filyos bölgesinde kavşak-tünel düzenlemesinin olduğu bölgeye verileceğini duyurdu. "Bundan sonra kültür, sanat ve eğitim alanlarına yoğunlaşmamız lazım ve yoğunlaşıyoruz" diyen Erdoğan, "2053 vizyonumuzun ana taşıyıcısı eğitim ve kültür olacaktır" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanEVLİYA Çelebi'nin anlatımlarında eski yeri olan Kapalıçarşı'yla bahsettiği tarihi Beyazıt Sahaflar Çarşısı'nın son 69 yıllık geçmişine tanıklık eden ve içerisinde Reşat Nuri Güntekin, Nurullah Ataç, Orhan Kemal, Fazı Hüsnü Dağlarca, Hasan Ali Yücel gibi isimlerin el yazılarının yer aldığı defterin sayfaları, DHA için aralandı. Çarşının 3'üncü kuşak sahaflarından 70 yaşındaki Turan Türkmenoğlu, "Sahaflar Çarşısı'nın Seyir Defteri" diye adlandırdığı defteri, kitap haline getirecek.
#İstanbulBugün 92 yaşında olan Kore gazisi Necdet Yazıcıoğlu ile Dr. Ceyhun İrgil, eski Bursa’yı ve Kore Savaşı’nın ilk elden tanıklığını “Bursa’dan Kore’ye 80 Yıllık Öykü” kitabı ile tarihe not düştü. Necdet Yazıcıoğlu, 1930-60 arası Bursa manzarasından, en şiddetli cephelerinde bulunduğu Kore Savaşı’nda yaşadıklarını çarpıcı anılarıyla anlatırken, içinde yıllardır yanıtlayamadığı “Bu savaş gerekli miydi? Biz neden savaştık?” sorularına da kitabında cevap arıyor.
#BursaBursa’nın fethinden sonra Orhan Gazi, kenti geliştirme politikası doğrultusunda; daha da önemlisi devlet olma sürecinde emin adımlarla ilerleyen Osmanlı’nın başkenti olacak yeni Bursa için “Biz duvarlar içinde değil, duvarlar dışında yeni bir merkez kuracağız “ diyerek surlar dışında bir külliye inşa ettirmiştir.
#BURSAİstanbul, Türkiye’nin en kalabalık olan, sosyokültürel olarak, tarihi açıdan ve ekonomik olarak en önemli şehridir. Dünya’nın en güzel şehirlerinden bir olan İstanbul’da gezilecek yerler nerelerdir? İstanbul’un ilçeleri nedir ve İstanbul hangi bölgededir? İstanbul’un tarihi yerleri gibi birçok konuda bilgi ve sorulara ait cevapları sizler için hazırladık.
#İstanbul İlçeleriDokuz günlük bayram tatili başladı, bayramlaşmaya veya tatile gidenlerin ardından İstanbul boşaldı. Oysa bu şehir dünyanın en önemli turistik kentlerinden biri! Hazır sokaklar boşalmışken kentin tadını nasıl çıkarabileceğimizi farklı disiplinlerden gelen İstanbullulara sorduk.
#İstanbulda Gezilecek YerlerRestorasyonu ve iç tasarımı Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından üstlenilen Beyazıt Devlet Kütüphanesi, dünyanın en güzel 10 kütüphanesi arasına seçildi. ABD’de yayımlanan aylık popüler kültür ve teknoloji dergisi Wired’ın, dünya üzerindeki en güzel 10 kütüphaneyi derlediği çalışmasında, Beyazıt Kütüphanesi dördüncü sırayı aldı.
#ÜniversiteBirleşik Krallık Mimarlar Enstitüsü (RIBA) 2018 ödüllerinde, Beyazıt Devlet Kütüphanesi restorasyonu projesi, ön elemeyi geçerek yarışmaya devam etme hakkı kazandı. Sonuçlar aralık ayında açıklanacak ancak kütüphanenin yeni haliyle okumayı bir haz haline getirdiği kesin.
#Beyazıt Devlet Kütüphanesi