Geçtiğimiz hafta sonu batıdan doğuya uzanan gastronomik bir tur yapma fırsatım oldu. Önce Ege’nin hatta Türkiye’nin yeme-içme kültüründe her geçen gün çıtasını yükselten kasabası Urla’daydım. Ardından da Güney Doğu Anadolu’nun mutfağıyla, yemekleriyle haklı bir üne sahip kenti Gaziantep’e gittim.
#Müge AkgünMilano sadece moda, tasarım ve finans kenti olmadığını son yıllarda dünyaya gösterdi. Neredeyse tamamen Çizme’nin turizm kapısına dönüştü. Kanallar temizlendi, ünlü yapılar restore edildi, şehrin sınırlarını geliştiren modern endüstri bölgeleri oluşturuldu. En önemlisi sanat ve tasarım hâlâ önemini koruyor. İşte size Milano hakkında detaylar…
#MilanoYüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan İstanbul, kültürel açıdan olduğu kadar yeme-içme bakımından da oldukça büyük bir zenginliğe sahip. Dolayısıyla da birçok mutfağa aynı anda ev sahipliği yaptığını söylemek mümkün. Bugün dahi İstanbul'un neredeyse her bölgesinde, bu tarihi birikimin izlerini görebiliyorsunuz. Öyle kült mekânlar var ki adeta İstanbul'u İstanbul yapan değerler arasında yer alıyorlar. Bu yazımızda sizler için böyle mekânları, yani kuşaklar boyu Türkiye'ye lezzet taşıyan 5 aile ve mekânı bir araya getirdik. İşte lezzetin yıllardır değişmeyen adresleri…
#İstanbulRoma’ya yaklaşık bir saat uzaklıktaki Castel Gandolfo, küçük, şirin bir İtalyan kenti. En önemli özelliği, papaların yaz aylarında dinlendiği sarayın burada olması. Albano volkanik gölünün kıyısındaki kentin ünü, antik dönemdeki soylulara kadar uzanıyor. Bugün de Roma sosyetesinin tatil kaçamağı yapmayı tercih ettiği kent olarak biliniyor. Yemekleri, şarapları, antik kalıntıları, muhteşem manzaralı gölüyle görülmeye değer bir yer.
New York’un en ünlü restoranlarından biri olan, Central Park’taki tarihi “Tavern on the Green” kapandı. Son ekonomik kriz ve çok sayıda dava nedeniyle iflas eden, 1935 yılından beri milyonlarca insanı ağırlayan tarihi restoran, birçok Türk göçmene de dolaylı yoldan iş olanağı sağlıyordu.
Almanya’da yaşayan Türk iş insanı Cem Bakırtepe, Eifel bölgesindeki 125 yıllık çiftliği Sünnen Ailesi’nden satın aldı. Çiftlikte, geleneksel tüm etkinlikleri devam ettireceklerini belirten Bakırtepe, “Uzun yıllardır olduğu gibi bölge halkına ve turizme yönelik en güzel şekilde hizmet vereceğiz” dedi.
#Cem Bakırtepeİş hayatının başarılı isimlerinden QR İSTANBUL Danışmanlık Ajansı sahibi Yağmur Kalyoncu sağlık ve güzellik dünyasını bir araya getirdi. Cunda Adası’nda kaderine terk edilen Despot’ un Evi olarak bilinen eski Çocuk Esirgeme Kurumu’nu restore edip 150 yıllık tarihi dokuyu turizme kazandıran İsmail Polat ev sahipliğinde ve Remington Türkiye ana sponsorluğunda, markanın CEO’su Ilgaz Güler’in katılımı ile düzenlenen davete; Burcu Kıratlı, Halil İbrahim Ceyhan, Ebru Şallı, Ece Vahapoğlu, Pınar Hotiç, Doğuş Çabakçor, Gökhan Mumcu-Ceren Mumcu, Nefise Karatay, Su Kutlu gibi ünlü isimler katıldı.
#Sponsorlu İçerikÜlkemiz, zengin doğası ve kültürel mirasıyla dikkat çekerken, milli park sayısı da her geçen gün artıyor. Son olarak Sivas’ın Divriği ilçesi, tarihî ve doğal zenginlikleriyle birlikte milli park ilan edilerek Türkiye’nin 50'nci milli parkı oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü verilerine göre, Divriği’nin bu yeni statüsü, bölgenin doğa ve tarih tutkunları için cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacak. Biz de bu güzel gelişme sonrası, güz mevsiminin en çok yakıştığı 8 milli parkı derledik. İşte tam da şu sıralar büyüleyici bir atmosfer sunan milli parklar…
#SeyahatGeçen hafta düzenlediğimiz İzmir Gastro Fest’te Gıdanın Egemenliğinin ne anlama geldiğini tartışırken Doğa Derneği kurucu üyelerinden, 25 yılı aşkın süredir çalışmalarını ekoloji ve tarım alanında sürdüren, bugün kendini sadece çiftçi olarak tanıtan Güven Eken’in ‘Bir Anadolu Matematiği: Egemenlik Yerine Bereket’ başlıklı konuşması bu konuyu bir kez daha gündeme getirmeme vesile oldu.
#Müge Akgünİtalya’da ekonomi eğitim alan Osman Halit Şeneldir kendi deyişiyle ‘iyi yemeğe meraklı, amatör bir araştırmacı’. Yeni kitabı ‘İtalya’da Leziz Günler’i ister İtalya seyahatinizde rehber olarak kullanın, ister sayfalarını çevirerek koltuğunuzdan kalkmadan lezzet turu yapın.
#Osman Halit ŞeneldirGeçen hafta sonu Maça Kızı sıra dışı bir etkinliğe imza attı. Projenin ardında Türkiye’nin turizm elçisi, Maça Kızı ile Bodrum’u dünya sahnesine taşıyan Sahir Erozan ve ülkemizin gurur kaynağı, en önemlisi de bugüne dek tanıdığım en mütevazı şef olan Aret Sahakyan vardı.
#Müge Akgünİstanbul Boğazı, bu hafta rutin deniz trafiğiyle beraber heyecanlı bir yarışa ev sahipliği yaptı; 11 ülkeden 100 takımın katıldığı yelken yarışı Bosphorus Cup. Bu yıl ‘Rüzgârlar Tiyatrosu’ temasıyla 23. kez düzenlenen etkinliğin kurucusu Orhan Gorbon ile buluştuk. Hem albümleri karıştırıp Türkiye’nin en eski seramik markalarından biri olan Gorbon ailesinin fırtınalı hikâyesini dinledik hem de İstanbul’un limonata tadı veren rüzgârlarını öğrendik...
#Orhan Gorbon