Geçtiğimiz hafta sonu batıdan doğuya uzanan gastronomik bir tur yapma fırsatım oldu. Önce Ege’nin hatta Türkiye’nin yeme-içme kültüründe her geçen gün çıtasını yükselten kasabası Urla’daydım. Ardından da Güney Doğu Anadolu’nun mutfağıyla, yemekleriyle haklı bir üne sahip kenti Gaziantep’e gittim.
#Müge AkgünMilano sadece moda, tasarım ve finans kenti olmadığını son yıllarda dünyaya gösterdi. Neredeyse tamamen Çizme’nin turizm kapısına dönüştü. Kanallar temizlendi, ünlü yapılar restore edildi, şehrin sınırlarını geliştiren modern endüstri bölgeleri oluşturuldu. En önemlisi sanat ve tasarım hâlâ önemini koruyor. İşte size Milano hakkında detaylar…
#MilanoYüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan İstanbul, kültürel açıdan olduğu kadar yeme-içme bakımından da oldukça büyük bir zenginliğe sahip. Dolayısıyla da birçok mutfağa aynı anda ev sahipliği yaptığını söylemek mümkün. Bugün dahi İstanbul'un neredeyse her bölgesinde, bu tarihi birikimin izlerini görebiliyorsunuz. Öyle kült mekânlar var ki adeta İstanbul'u İstanbul yapan değerler arasında yer alıyorlar. Bu yazımızda sizler için böyle mekânları, yani kuşaklar boyu Türkiye'ye lezzet taşıyan 5 aile ve mekânı bir araya getirdik. İşte lezzetin yıllardır değişmeyen adresleri…
#İstanbulRoma’ya yaklaşık bir saat uzaklıktaki Castel Gandolfo, küçük, şirin bir İtalyan kenti. En önemli özelliği, papaların yaz aylarında dinlendiği sarayın burada olması. Albano volkanik gölünün kıyısındaki kentin ünü, antik dönemdeki soylulara kadar uzanıyor. Bugün de Roma sosyetesinin tatil kaçamağı yapmayı tercih ettiği kent olarak biliniyor. Yemekleri, şarapları, antik kalıntıları, muhteşem manzaralı gölüyle görülmeye değer bir yer.
New York’un en ünlü restoranlarından biri olan, Central Park’taki tarihi “Tavern on the Green” kapandı. Son ekonomik kriz ve çok sayıda dava nedeniyle iflas eden, 1935 yılından beri milyonlarca insanı ağırlayan tarihi restoran, birçok Türk göçmene de dolaylı yoldan iş olanağı sağlıyordu.
Kültür-sanat ve spor etkinlikleriyle, raflarda yerini alacak yeni kitaplarla dolu dolu bir yıl olacak 2025... Beyazperdede Kaptan Amerika ve Superman’le süper kahramanlar rüzgârı esecek. Edebiyatta 2025 ‘ustaların’ yılı olacak. Tiyatrodaysa bazen naif bir kız kardeşlik anlatısı, bazen de çarpıcı bir ‘sınıf meselesi’ hikâyesi izleyeceğiz. İki yıl sürecek 18. İstanbul Bienali’nin ilk adımı eylül ayında başlıyor. Futbolla hiç ilginiz olmasa bile bu sene en az bir kere stadyuma gideceğinize eminiz. Çünkü efsanevi grup Guns N’ Roses haziranda Türkiye’ye geliyor, konser de BJK TÜPRAŞ Stadyumu’nda. Geçen yılın son günlerinde hayatımıza giren ‘kahve partileri’ de 2025’in ilk şehir hayatı trendi olmaya aday.
#Ece AltıkulaçGeçen hafta sonu Kapadokya’da konakladığım otel ve hemen döner dönmez gittiğim Tarabya sahildeki restoran, bana bu ülkede güzel şeyler de oluyor dedirten iki yeni mekândı. Farklı bakış açılarıyla tasarlanmış bu mekanların hem ülke turizmine hem de gastronomisine büyük katkısı olacağından, yeni bir anlayış getireceğinden hiç kuşkum yok...
#Müge AkgünOyuncu Berkay Hardal 2019 yılında meslektaşı Dilan Telkök ile nikah masasına oturmuştu. Çiftin ilk bebekleri Noyan, geçtiğimiz eylül ayında dünyaya geldi. Doğuma günler kala evi yeniden dekore eden Dilan Telkök, üç kişilik yeni hayatının fotoğrafları sık sık sosyal medya hesabında paylaşıyor. Telkök, bahçe içindeki evleriyle ilgili sorulara da yanıt veriyor.
#Doğayla İç İçe Yaşayan ÜnlülerMichelin Rehberi 2025 İstanbul-İzmir-Muğla seçkisinin, Four Seasons Hotel Istanbul At The Bosphorus'ta düzenlenen ödül törenine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy "Dünya gastronomi sahnesindeki önemimiz giderek artıyor" dedi.
#Bakan ErsoyGastronomi alanında Türkiye’nin prestijli organizasyonlarından ‘İncili Gastronomi Rehberi’ne giren mekânlar geçen hafta açıklandı. İnciler görkemli bir törenle dağıtıldı. Bu yıl 8 kenti kapsayan rehberde İstanbul dışı mekân sayısı da yükseldi...
#GastronomiSeyahat etmek ruhumuza, zihnimize ve bedenimize çok iyi geliyor, bunu artık hepimiz biliyoruz. Ama sarı yazda Güney’e inip o mis gibi deniz kokusunu içimize çekmek daha büyük bir mutluluk sebebi. Marmaris, Datça, Fethiye ve Göcek’in en güzel köşeleri hatta mavi turlar bile kasım sonuna kadar emrinize amade.
#EgeTatil beldelerinde sokaklardaki kalabalık yerini sakinliğe bıraktı ama eğlence yerli yerinde duruyor. Sonbaharda rotasını sahillere çevireceklere, en popüler mekânlardan yeme-içme duraklarına bir liste hazırladım. İçinde vur patlasın çal oynasın adresler de var, yıllardır kalitesini bozmadan sadık müşterilerini ağırlamaya devam eden klasikler de… Ayrıca gitmişken nerede kalabilirsiniz diye de birkaç adres paylaştım.
#TatilMadem sonbahar geldi, son bir deniz tatili için yola çıkmanın tam vakti. Yıllar önce sadece Güney Ege ile sınırlı bir mevsimsel dönüşümken artık tüm Ege ve Akdeniz’de ‘sarı yaz’ yaşanıyor. Şimdilik küresel ısınmanın tek iyi tarafı bu olsa gerek. Bu fırsatı kullanıp yüksek sezonu bitiren deniz kenarı otellerinde hem daha uygun fiyatlı hem de sessiz ve sakin tatil yapmanın tam sırası. Yaz boyunca en güzel sahillerimizi gezdim ve deneyimlediğim otellerden sizin için güzel bir liste hazırladım. Kimi butik, kimi tatil köyü ama ortak noktaları beni etkilemiş olmaları.
#TatilAlmanya’da yaşayan Türk iş insanı Cem Bakırtepe, Eifel bölgesindeki 125 yıllık çiftliği Sünnen Ailesi’nden satın aldı. Çiftlikte, geleneksel tüm etkinlikleri devam ettireceklerini belirten Bakırtepe, “Uzun yıllardır olduğu gibi bölge halkına ve turizme yönelik en güzel şekilde hizmet vereceğiz” dedi.
#Cem Bakırtepe