Meryem Ana Kilisesi ülkemizin tarihi mekanlarından biridir. Burası özellikle yabancı turistler tarafından çok sık ziyaret edilmektedir. Meryem Ana Kilisesi hakkında bilgi, nerede, nasıl gidilir, hikayesi, ziyaret saatleri gibi bilgileri sizler için derledik.
#Meryem Ana KilisesiKAYSERİ'de, 2012 yılında 25 yıllığına Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edilen tarihi Meryem Ana Kilisesi, yapılan restorasyon çalışmasının ardından Şehir Kütüphanesi'ne dönüştürülerek, düzenlenen törenle açıldı. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, "Gençlerimiz buraya geldiklerinde bu binanın büyüsünden etkilenip, mimar veya iç mimar olmaya karar vereceklerdir" dedi.
#KayserKurban bayramı tatilinde İstanbul'da kalanlar için kaçış noktası, nefes alma yerleri değerini koruyor. Tatile gidemeyen İstanbullular Şile, Ağva ve Polonezköy gibi yeşilin mavinin buluştuğu yerlere akın ediyor. İşte Kurban bayramını İstanbul'da geçirecekler için altın öneriler!
#İstanbulda Tatilİstanbul’a turist olarak gidecekseniz, görülecekler listenizin ilk sıralarına Prens Adaları’nı yazın. Vapurla kolayca ulaşılabilen ve en çok ziyaret edilen Büyükada, Heybeliada, Kınalıada ve Burgazada kentte yaşayanlara da ‘bir tatlı huzur’ yakalama ve çok uzaklaşmadan tatil yapabilme fırsatı sunuyor. Yaz boyu ziyaretçilerini morsalkımlar, mimozalar ve begonvillerle karşılayan adalardan önerilerimiz var.
#Uygar TAYLANKapadokya Üniversitesi’nin Ürgüp Fabrika Yerleşkesi’nde bulunan eski şarap fabrikası mahzenleri, artık Nevşehir Kültür Yolu Festivali kapsamında önemli sanat sergilerine ev sahipliği yapıyor. Taş mahzenlerin soğuk ortamında yeni medya sanatının öncü sanatçıları eserlerini sergiliyor.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıTürkiye’nin ikinci Kapadokya’sı diye nitelenen 3 bin yıllık tarih mirası Frig Vadisi, eşsiz doğasıyla ziyaretçileri hayran bırakıyor. Vadi, büyüleyici atmosferinde yükselen sıcak hava balonlarıyla yerli ve yabancı ziyaretçilerine farklı bir deneyim yaşatıyor.
#Frigya Vadisi79 yıllık müze döneminin ardından yeniden ibadete açılan mozaikleriyle ünlü Kariye Camisi’ni gezdik. Yerli ve yabancı ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği Kariye’de fresklerin perdelendiği cami bölümünde Müslümanlar namazlarını kılıyor, Hıristiyan turistler ise diğer bölümlerdeki fresklerin önünde dua ediyor.
#Kariye CamisiYaklaşık bir yıl önce 6 Şubat’ta, saatler 4.17’yi gösterdiğinde yaşanan büyük deprem nedeniyle o sabah kimse yaşamına olağan rutininde başlayamadı. Kahramanmaraş merkezli 7.8 büyüklüğündeki sarsıcı ilk deprem 11 ili etkiledi. Peşinden gelen 7,5 büyüklüğündeki bir diğer yıkıcı depremle de en çok hasarı Hatay gördü. 53 bin 537 kişiyi aramızdan alan bu depremler, anne-babaları çocuksuz, çocukları yetim ve öksüz bıraktı. Bazı aileler hep birlikte göçüp gitti… Sevdalar yarım kaldı, gençlik hayalleri söndü.... Herkes bir yerinden yaralarını sarmaya çalışsa da her acı zamanla geçmiyor, giden geri dönmüyor. Bu acı hepimizin. O kâbus gecenin yıldönümüne sayılı günler kala renklerinden geriye sadece grisi kalmış Hatay’ı gezdik. Antakyalıların elini tuttuk, gözüne baktık ve bir kez daha sorduk: “Nasılsınız?” İyi değiller. Ama Hatay’ı yeniden kurmak için içlerinde her gün yeniden yeşeren bir umut var, tıpkı Antakya merkezde yıkık bir binanın önündeki ağaçta her acıya rağmen büyüyen ve adeta “Hayat devam ediyor” diye bağıran turunçlar gibi…
#HatayZenginliği keşfetmekle bitmiyor çünkü bir hoşgörü kenti olan Mardin, derin kültür mirasıyla da tam bir örnek şehir. Dicle ve Fırat nehirlerinin arasındaki bereketli topraklarda kurulmuş ve Mezopotamya Ovası’na bakan sarı kalker taşından yapılmış evleriyle ünlü. Siz de ara sokaklarındaki izleri takip edip geçmişe doğru büyülü bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
#Serda BüyükkoyuncuAvrupa’da dünyanın en eski Noel pazarlarına sahip, dağların eteğine kurulmuş Salzburg. Nam-ı diğer ‘Kuzeyin Roması’. Pek çok kişi bu kenti Mozart veya Salzburg Festivali ile tanıyor ama çevresindeki muhteşem dağ manzarasının panoramasına ek olarak ortasından geçen Salzach Nehri ile Noel zamanı gezilecek gerçekten en güzel şehirlerden biri...
#AlmanyaBirleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü Genel Kurulu kapsamında 2023 yılının ‘En İyi Turizm Köyü’ ödülleri verildi. Mimari harikası evleri ve tarihi atmosferiyle huzurlu bir ortam sunan İzmir’in şirin adresi Şirince, 60 ülkeden 260'ın üzerinde köy arasından ‘En İyi Turizm Köyü’ ağına seçildi. Peki Türkiye’nin diğer ‘turizm köyleri’ nereler? İşte 7 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 8 ‘turizm köyü’…
#RotaSpor ayakkabılarımızı giyelim, doğanın en güzel köşelerini keşfetmek için yola çıkmaya hazırlanalım. Hazır tam mevsimi gelmişken her adımda farklı bir manzara göreceğimiz, her rotada yeni bir maceraya atılacağımız en güzel yürüyüş rotalarını jürimize sorduk. Fotoğraf makinemizi almayı da unutmayalım.
#Pınar TahirlerYemyeşil coğrafyasında çok sayıda güzellik barındırıyor Mersin. Toros Dağları’nın yaylalarında serinleyip aynı gün içinde Akdeniz’in berrak sularında yüzebileceğiniz bir yer burası. Zengin mutfağını, tarihi duraklarını, doğa harikalarını ve masmavi koylarını keşfettikçe daha çok hayran kalıyorum bu güzel Akdeniz şehrine. Mersin’i güzelleştirenlerden biri de pek az bilinen şifalı suları…
#MersinBayram tatilinde turizmin sıcak noktaları ziyaretçi akınına uğradı. Kuzey Ege’de yerli turistler Bozcaada, Ayvalık, Cunda ve Sarımsaklı gibi noktalara giderken yabancıların gözdesi yine Efes Antik Kenti oldu. Efes’te bu yaz yaşanan yoğunluk bayramla birleşince antik kentin içinde adeta turist kafilelerinden adım atmak zorlaştı.
#Kurban BayramıKurban Bayramı’na artık sayılı günler kaldı. Hafta sonuyla birlikte toplamda 9 günü bulacak tatil, bir nefes alma fırsatı olacak. Biz de uzmanlarımıza ‘Bayram tatilinde bütçeyi çok da zorlamadan nereleri keşfe çıkmalı?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel 15 öneri sundular...
#TatilEn zor yazılarımdan birini kaleme almak için oturdum masa başına... Düşündükçe üzüldüm ama yapım gereği içim acısa da bir sonraki adımda ne yapabilirim diye kafa yorarım hep. ‘Ortada kötü bir durum var ama ben nasıl faydalı olabilirim’ diye düşünürüm. Bu kadar acının içinde elimden gelen de tarihçi kimliğimle eskiyi hatırlatmak. Bu yüzden Türkiye topraklarına en son katılan şehrimiz Hatay’ın kültür mirasından bahsedeceğim…
#HatayKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kahramanmaraş merkezli, 11 ilin ve bazı ilçelerin etkilendiği depremlerde büyük yıkım yaşanan Hatay'da 14 vakıf temsilcisiyle Arkeoloji Müzesi'nde bir araya geldi. Ersoy, "Eserlerin geleceğe taşınması için gerekli çalışmaları hep beraber yapacağız" dedi.
#HatayKadim kentin kadim zamanlarından kalan, 5 bin yıllık Diyarbakır Surları’nın her bir köşesinde izleri olan ve belki de el işçiliğinin atası sayılacak bir zanaat. Taş işçiliği… Eski zamanların popüler sayılabilecek mesleği günümüzde neredeyse unutulmak üzere. Her nesil bu sabır işini çıraklarına dikkatlice öğretmiştir ve neredeyse her çırağın bir ustası olmuştur. Kaç çırak içinden hevesle bu mesleği öğrenmeyi istemiştir bilinmez ama hâlâ günümüzde diğer örneklerinden farklı, bu topraklarda bu hevesi içinde yaşayan bir sanat aşığı var. Üstelik bu zanaatı hiçbir ustadan öğrenmeden.
#Dicleİstanbul’da gezilecek olan tarihi mekanların başında Ayın Biri Kilisesi gelmektedir. Ayın Biri Kilisesini ziyaret etmek ancak mekânın nerede olduğunu bilmeyen kişiler için bu yazımızda bilgiler yer almaktadır. Ayın Biri Kilisesinin nerede olduğunu, nasıl gidildiğini, tarihi ve ziyaret saatlerini derledik.
#Ayın Biri KilisesiHeybetli görüntüsü ile oldukça muazzam bir görsel sunan Notre Dame Kilisesi, aynı zamanda bir katedral olarak da bilinmektedir. Her sene yoğun şekilde turist çeken bu kilise özellikle tarihi açıdan oldukça önemlidir. Peki, Notre Dame Kilisesi nerede ve nasıl gidilir? Notre Dame Kilisesi tarihi, hikayesi ve ziyaret saatleri (2023) hakkında tüm detaylar.
#Notre Dame