Galatasaray, Trendyol Süper Lig'in 29. haftasında Çaykur Rizespor'u konuk etti. Sarı - kırmızılılar, Rams Park'ta oynanan müsabakadan 6-2'lik galibiyetle ayrıldı ve liderliğini sürdürdü. Galatasaray'da hat-trick yapan Kerem Demirbay maçın yıldızı oldu. Yazarlarımız Uğur Meleke ve Fırat Aydınus, köşelerinde kritik karşılaşmayı mercek altına aldı. İşte detaylar...
#Süper Lig30 Ekim 1961 tarihinde Türkiye ile Almanya arasında imzalanan İş Gücü Anlaşması ile başlayan Türk göçü kitap oldu. 63 yıllık Türk göçünün 44 yılına bizzat yaşayarak tanıklık eden tarihçi-yazar Dr. Latif Çelik, gelecek nesilleri de derinden etkileyecek ‘60. Yılında Almanya Türkleri’ adlı bir kitap yazdı. “Bütün bildiklerinizi unutun, Türklerin 60 yıllık Almanya tarihi yeni baştan yazıldı” diyen Dr. Latif Çelik, kalıcı bir eser bırakmanın gururunu yaşadığını söyledi. Eser, Anadolu’nun yolu ve elektriği olmayan ıssız köylerinden kalkıp Avrupa’nın en önemli sanayi ülkesine çalışmak için gelenlerin başarı hikâyelerini bilimsel kriterler ile ortaya koyuyor. Yüzlerce hikâyeden çıkarılan özetlerle her biri ayrı ayrı tarih kokan binlerce fotoğraf arasından seçilen bir dönemin serüvenini 10 ana başlık altında 351 sayfadan oluşan büyük boy kitabında toplayan Dr. Latif Çelik, “Türk göçünün 60 yıllık serüveninin farklı yönleriyle gelecek nesillere ulaştırılması öncelikle bizim neslin kalem tutan entelektüelleri için önemli bir görev olduğuna inanıyorum” dedi. Dr. Latif Çelik, Hürriyet’in sorularını yanıtlarken de göç hikâyesinin tarihini ve heyecanını yaşadığını gizlemedi.
#ALMANYABizans tarihi, sanat tarihi ve arkeolojisi alanlarında yapılan çalışmaların verimlerine dayanan 30 bilimsel makalenin yer aldığı ‘Türkiye’de Bizans Çalışmaları - Yeni Araştırmalar, Farklı Eğilimler’e Anadolu’nun antikçağ tarihi kitabı da diyebiliriz.
#Türkiye’De Bizans ÇalışmalarıTarih, geçmişteki olayların incelenmesini kendine konu edinen bir sosyal bilimdir. İnsan faaliyetleri ile beraber faaliyetlerin sonuçlarını incelerken bazı bilim dallarından da yardım alır. En kapsamlı sosyal bilimler dallarından biri olan tarih en çok sosyoloji, kronoloji, arkeoloji ve coğrafyadan yararlanır. Tarihe yardımcı bilimlerin ne olduğu ve inceleme alanlarını ayrıntıları ile derledik.
Tarihte devletlerin kullandığı pek çok malzemenin bir adı bulunuyor. Eski Türk devletlerinden beri tarihteki yer alan tüm Türk devletlerinin kendilerine özgü özel bir malzemeden yapılmış olan kılık ve kıyafet şekli bulunur. Börk kelimesi de bu anlamda ele alınması gereken bir kavram olarak ortaya çıkıyor. Börk ne demek, ne anlama gelir sizler için derledik.
#EğitimABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını 'soykırım' olarak nitelemesine ilişkin Türkiye'den peş peşe tepkiler geldi. Dışişleri Bakanlığı, "Siyasi saiklerle tarihi gerçekleri çarpıtan, bu tür açıklamaları ve kararları reddediyor, bu yanlışta ısrar edenleri kınıyoruz" açıklamasını yaparken, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Soykırım iftirasını sektör haline getiren lobileri memnun etmeyi amaçlayan açıklamasının hiçbir temeli olmadığını ifade ediyoruz" paylaşımında bulundu. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise "Türk milletinin eli temizdir, vicdanı temizdir, tarihi temizdir. Hiçbir iftira, bu tarihi hakikati değiştiremez" ifadelerini kullandı.
#Dışişleri BakanlığıTarih ve fen ikisi de bilim olarak nitelendirilse bile birbirinden oldukça farklı özelliklere sahip olduklarını söylemek mümkündür. Tarih bilimini ve fen bilimini ayıran farklı noktalar bulunmaktadır. Tarih biliminin fen bilimlerine göre farklı yöntemler izlemesinin nedenleri nelerdir? İşte, tüm detayları ile sizler için derledik.
#Tarih BilimiTarih bilimi incelendiği zaman pek çok kelimenin yabancı kökenli kelimeler olduğu görülmektedir. Tarihte kurulan her devlet kendi dilini halk arasında günlük konuşma dili olarak kullanmaya özen göstermiştir. Ancak devletlerarası ilişkilerde yaygın olarak kullanılan başka dillerin kullanıldığı görülmektedir. Avarız kelimesi de bu kelimelerden biri olarak ele alınmaktadır. Peki, Avarız ne demek, ne anlama gelir? Avarız kelimesinin TDK sözlük anlamı ne olmaktadır? İşte, Avarız kelimesi hakkında bilinmesi gereken detayları sizler için derledik.
#TDKHer milletin kendine has bir kültürü vardır. Bu kültürler ve yaşamlar geçmiş zamandan günümüze kadar gelmektedir. Geçmiş zamanı öğrenmek için tarih biliminden yararlanılır. Sizler için Tarih nedir ve ne işe yarar? Tarih bilimi çalışma alanları ve konusu nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Tarih Nedir Ve Ne İşe Yarar?Tarih bölümü günümüzde tarihe ilgisi olan herkesin merakla okuduğu bir bölümdür. Bu sebeple Tarih bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Tarih Bölümü Nedir?Bilim ve teknoloji insan hayatını daha kolay hale getirmek ve geleceğe taşımak için çok önemlidir. Çok eski zamanlardan günümüze kadar bilim ve teknoloji sürekli olarak gelişim göstermiş ve günümüze kadar ulaşmıştır. Üstelik hala hızlı bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. İşte 6. sınıf sosyal bilgiler bilimsel ve teknolojik gelişmeler konu anlatımı.
#6. Sınıf Sosyal Bilgiler Bilimsel Ve Teknolojik Gelişmeler Konu AnlatımıKenan İmirzalıoğlu'nun sunuculuğunu üstlendiği Kim Milyoner Olmak İster yarışması yeni bölümü ile ekranlara geldi. Kim Milyoner Olmak İster'in yayınlanan bölümünde bir yarışmacıya sorulan soru izleyenler tarafından merak konusu oldu. Tarih bilimi, duygu bilimi, doku bilimi ve ruh bilimi gibi şıkların yer aldığı büyük para ödülüne sahip olan soru şu şekilde: "Histoloji nedir? İşte, o sorunun yanıtı haberimizde.
#Kim Milyoner Olmak İster2. Abdülhamid’in dönemi az araştırılmış, az bilinen ama üstüne çok konuşulan bir dönem. Çok daha fazla çalışma yapılması şart. Ancak bu şekilde onun hem uzun bir barış dönemi sayılabilecek hem sansür gibi meseleler yüzünden özellikle sosyal bilimlerin yerinde saydığı saltanat yılları anlaşılabilir.
#İlber OrtaylıBazılarına göre ‘30 Ağustos’u kutlamak gereksiz! Çünkü esas zafer Lozan’daymış. Birinci Harp’in son barış muahedesiyle 30 Ağustos Zaferi’ni kıyaslamak, “Patlıcan, armuttan daha lezzetli bir meyvedir” demek kadar abestir. Lozan’da zafer olmaz, çünkü diplomatlar orada birbirine süngüyle saldırmıyorlar. Büyük bir zaferdir 30 Ağustos, üstelik her ülkede de böylesi yoktur. Sahip olanlar da bu zaferi kutlar.
#İlber Ortaylı