Yaşadığımız toprakların sofralarımıza en büyük armağanlarından biri zeytin ağaçları. Akdeniz’de başlayan zeytin hasadı Ege’den Marmara’ya ulaştı. Çiftçilerin dediği gibi ‘var yılı’ndayız, ağaçlar yüklü, zümrüt yeşili zeytinler sıkılıp birer sağlık ve lezzet iksirine dönüşüyor. Taze zeytinyağları şişelenirken yazar ve duyu analisti Elvan Uysal Bottoni bize bölge bölge zeytinlerimizi anlattı, şef Didem Şenol da zeytinyağı satın alırken ve kullanırken dikkat etmemiz gereken detayları paylaştı.
#Elvan Uysal BottoniDünya üzerinde en iddialı olduğumuz konulardan biri çay içmek! Her yıl yapılan araştırmalarda Türkiye en çok çay tüketilen ülke çıkıyor. En çok duyduğumuz laflardan biri “Çayı koydun mu?” ve evet, siyahı baş tacımız ama farklı malzemelerle hazırlanan tarifler de kışın içinizi ısıtacak türden... İşin uzmanlarından değişik ve lezzetli tarifler aldık. Aynı zamanda çay someliyesi olan yazarımız Ebru Erke’ye de çay demlemenin püf noktalarını sorduk.
#GazetehaberleriSon dönemde iyiden iyiye artan sağlıklı beslenme, bitkisel temelli beslenme hatta vegan ve vejetaryen beslenmeyle beraber badem sütünün de popülerliği arttı. Diyetisyen İrem Erhan, market raflarında sıkça gördüğümüz badem sütünün faydaları hakkında bilgi verdi, evde nasıl hazırlanabileceğini anlattı.
#Badem SütüHem tatlı hem de tuzlu gıdalarda sıkça kullanılan Uzak Doğu kökenli bir baharat olan tarçının faydaları adeta saymakla bitmiyor. Lezzeti kadar sağlığa faydaları da tarçına mutfaklarımızda yer vermek için geçerli bir sebeptir. Peki tarçının faydaları neler? Tarçın hangi hastalıklara iyi geliyor?
#TarçınAlınan tüm önlemlere ve gelişen tedavilere rağmen diyabet giderek büyüyen bir halk sağlığı sorunu. Tüm diyabet hastalarının yüzde 90 kadarı Tip 2 diyabetli. Tip 2 diyabetse önlenebilir bir hastalık. Halen diyabet hastası olduğundan habersiz 193 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabetin dünya ve Türkiye’deki durumunu şöyle anlattı.
#DiyabetHint Okyanusu’nun Afrika’yla buluştuğu kıyılardaki Zanzibar Adası, tarçından karabibere, karanfilden Hint cevizine mutfağımızdaki birçok baharatın ana yurdu. Tropikal doğası, bitki örtüsü, balıkları, kuşları, taş ve ahşap ustalığının parladığı tarihi yerleşimleriyle göz kamaştırıcı. Yazın beş ay boyunca tropikal sıcaklarda kavrulan ada, kasım ayında yağmurlarla yıkanıyor, yenileniyor. Sıcaklık 28 - 30 derecearasında değişiyor.
Yüzyıllar önce meyve ve şifalı bitkilerden tıbbi kullanım amacıyla üretilmişti. Zamanla en popüler aperitif içeceğe dönüştü. Likör, 1930’lardan bu yana Türkiye’de modern, şehirli yaşamın simgelerinden biri. Şeker Bayramı’nın vazgeçilmez ikramları arasında. Küçük kadehlerde sek içilebilirken, meyve ağırlıklı kokteyllerde de kullanılıyor. Türkiye’de genellikle tek meyve esaslı likörler sevilirken, dünyada karışımlar gözde.