Akdeniz diyeti, uzun zamandır dünyanın en sağlıklı beslenme planı olarak tanımlanıyor. Bu diyetin kilo kaybı, kalp hastalığı riskinin azalması ve demansın önlenmesinde etkili olduğuna dair onlarca araştırma bulunuyor. Fakat bilim insanları yaptıkları araştırmada Akdeniz diyetini tahtından edecek yeni bir beslenme şekli üzerinden duruyor: Atlantik diyeti... Peki Atlantik diyeti hangi artıları sağlıyor? Nasıl bir beslenme şeklini savunuyor? Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Berna Arslan, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkTuzlu ayran tansiyonu yükseltir mi düşürür mü sorusu, bu tarz bir durumla karşılaşıldığında akla ilk gelen sorulardan olmaktadır. Tansiyonu yükseltmek için tuzlu ayran içilirken, düşürmek için tuzsuz ayran tüketilmelidir. Bununla birlikte yoğurt yemesi de hastanın kendisini çok daha iyi hissetmesini sağlayabilir. Peki, tansiyonu düşürmek ve yükseltmek için hangi besinler tüketilmelidir? İşte, o detaylar
#Tansiyon Neyle DüşerBaş ağrısı için fındık, muz ya da tam tahıllı sebzelerin tüketilmesi önerilir. Bu gibi durumlarda ağrı kesici almadan önce sessiz bir ortamda gözleri kapatarak dinlenmek de etkili bir yöntemdir. Hava değişimlerinde ortaya çıkan baş ağrısının sebebi de etki eden yiyeceklerin belirlenmesinde önem taşır. Baş ağrısı hakkında tüm ayrıntıları ve ağrıya iyi gelen yiyecekleri sizler için derledik..
#Baş AğrısıSon yıllarda diyet konusu popülerlik kazandıkça bilgi kirliliğini de beraberinde getirmektedir. İnternete girdiğinizde doğru bilgiden fazla yanlış bilgi havuzu olduğunu görürsünüz. Hal böyle olunca kişiler doğru olmayan diyetler deniyor fakat ya kalıcı bir sonuç alamıyorlar ya da sağlıklarından oluyorlar. Diyet uygulamaları, kalori hesaplama sitelerinin artması kişilere beslenmeleri hakkında fikir verse de kaloriye bağımlı hale getirip, önemli olan noktaları kaçırmalarına neden olabiliyor.
#KaloriYüksek tansiyon, fiziksel ve psikolojik etkenler dolayı ortaya çıkabilir. Stres, beslenme alışkanları ve tuz tüketimi gibi nedenlerden dolayı yüksek tansiyon meydana gelebilir. Yüksek tansiyona iyi gelen yiyecekler ve bitkisel önerilerle evde doğal yollarla çözüm bulunabilir. Peki Yüksek tansiyona ne iyi gelir? Yüksek tansiyon nasıl düşer ve düşürülür? Yüksek tansiyon neden olur? Limon ve ayran yüksek tansiyona iyi gelir mi? Evde yüksek tansiyona iyi gelen doğal ve bitkisel çözümler...
#Yüksek TansiyonYemek yedikten kısa bir sonra açlık hissedilebilir. Doyma hissi olmayınca da sürekli bir şeyler yeme ihtiyacı oluşabilir. Bu da kilo artışına sebep olur. Peki bu durumla nasıl başa çıkılabilir? Gün boyu tok tutan besinler nelerdir? Uzmanlar, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Tok Tutan BesinlerPatlamış mısır birçok kişi tarafından çok kalorili ve zararlı gibi görünse de aslında durum hiç de öyle değil. Doğru hazırlama yöntemleri ile oldukça sağlıklı bir besin haline gelen patlamış mısırın faydalarına bir göz atalım.
#Patlamış MısırMeme kanseri, dünyada en sık görülen ikinci kanser türüdür. Ülkemizde her 10 kadından 1’inde görülen meme kanserinden korunmak için en etkili yöntem, erken teşhis, düzenli hekim kontrolü ve sağlıklı yaşam tarzı olduğu unutulmamalıdır. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Buse Özdemir, meme kanserine karşı koruyucu olan besinler ve beslenme yöntemleri ile ilgili bilgi verdi.
#Meme Kanserine İyi Gelen BesinlerMetabolizma; vücudunuzu canlı ve çalışır şekilde tutmaya yarayan kimyasal reaksiyonların tümüne denir. Metabolizma hızınız ne kadar yüksek olursa o kadar kolay kilo verirsiniz ve aynı kilonuzu koruyabilirsiniz. Ayrıca; yüksek metabolizma hızı enerjinizin artmasını sağlayarak kendinizi iyi hissetmenize neden olur. Bugünde metabolizma hızınızı nasıl arttırabileceğinize dair size ufak ipuçları vereceğim.
#Metabolizma HızıSadece Türkiye’de değil, dünyada da çocuk obezitesi hızla artıyor. Sağlık Bakanlığı araştırmasına göre Türkiye’de 0-5 yaş dilimindeki çocukların %21’i, 6-18 yaş dilimindeki çocukların ise %22’si olması gerekenden daha kilolu. Sabri Ülker Vakfı’nın T. C. Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü iş birliğinde yedi yıldır ilkokullarda sürdürdüğü ‘Yemekte Denge Eğitim Projesi’ kapsamında hazırlanan Küçük Şefler Restroranı kitabı, çocuk obezitesinin önüne geçmeyi hedefliyor. Konuyu Vakıf Başkanı Begüm Mutuş ile konuştuk.
#Sabri Ülker VakfıAdet Öncesi Sendrom (PMS), kadınlarda menstruasyondan ortalama bir hafta önce hem ruhsal hem fiziksel belirtilerle kendini göstermeye başlıyor. Bu dönemde karın bölgesinde şişlik, göğüslerde hassasiyet, iştah ve ağırlık artışı, tatlıya düşkünlük, sivilce problemi, depresyon, gerginlik, asabi ruh hali ve öfke sorunu gibi şikayetler yaşanabiliyor. Bu şikayetler menstruasyon bitimiyle sona eriyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Merve Yüksek, regl dönemi şikayetlerinden doğru beslenme ile korunmanın yolları hakkında bilgi verdi.
#AnanasYaşam mucizesi olan anne sütü, bebeklerin ihtiyacı olan tüm besin öğelerini tek başına karşılıyor. Anne sütü, üzerine titrediğiniz bir tanecik yavrunuzu hastalıklara karşı koruyor, vücut direncini artırıyor. Bu nedenle annenin emzirme döneminde tükettiği gıdalar ve aldığı besin takviyeleri sütün kalitesini ve miktarını doğrudan etkiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Ali Talay, emziren annenin beslenmesi, hangi gıdaları tüketmesi hangilerinden uzak durması gerektiği hakkında bilgilerini paylaşıyor.
#EmzirmeBağışıklık sisteminin zayıflığı birçok hastalığın temel nedenidir. Peki, bağışıklık sistemini çökerten nedenler hangileridir? Diyetisyen Fatma Gönen, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiren beslenme önerilerinde bulundu.
#Bayer 365 Gün