İnsülin direnci ve beslenme

İnsülin, midenin arkasında bulunan bir organ olan pankreasta üretilen ve metabolizmayı düzenleyen bir hormondur.

Haberin Devamı

İnsülin direnci ve beslenme

Karbonhidratların yapı taşı glikozdur (kan şekeri olarak bilinir). İnsülin hormonu ise kan dolaşımındaki glikozun hücreler tarafından alınmasını ve enerji üretimi amacıyla kullanılmasını sağlar. Kan şekerinin aşırı yükseldiği durumlarda ise insülin hormonu vücudda fazla bulunan glikozu karaciğer, kas ve yağ dokusu gibi çeşitli organlarda depolaması için uyarır. İnsülin direnci ya da insuline duyarsızlık denilen hastalıkta ise bir takım hücre-reseptör anlaşmazlığına bağlı olarak pankreasın ürettiği insülinin kullanımında sorunlar ortaya çıkar ve glukoz hücre içine emilip enerji olarak kullanılamaz. Yani kanda şeker yüksek olmasına rağmen hücre içinde hipoglisemi veya şeker düşüklüğü vardır. Sonuç olarak bazı dokularda (özellikle kas ve yağ dokusunda) insülinin etkisi bozuk olduğundan glukoz tutulumu azalmıştır. Bu durum insulin direncidir. Peki insulin direnci olanlar nasıl beslenmelidir? Tüm merak edilenleri Diyetisyen Neslihan Aktepe’ye sorduk.

İnsülin direnci ve beslenme

11 MADDELİK DEĞİŞİM PLANI

“Araştırmalar, insülin direncinin başlıca nedenin fazla kilo ve özellikle bel çevresindeki yağlanma olduğunu gösteriyor. Şanslıyız ki kilo kaybı, vücudun insüline daha iyi cevap vermesine yardımcı olabilmektedir. İnsülin direncini yok edebilmek için beslenme tarzınızda 11 maddelik değişim planı yapmanız gerekir.
1-Ana öğünleri atlamayın, özellikle öğleden sonra bir ara öğün yapın. Akşam yemeğiniz mümkün olduğunca erken olsun.
2-Yatmadan iki üç saat önce bir şeyler yiyip içmeyi bırakın.
3-Hafatada iki üç kez balık, bir iki kez kırmızı et, her gün yumurta ve günde iki bardak süt veya yoğurt tüketerek proteinden zengin beslenin.
4-Karbonhidrat grubu besinleri daha az tüketin. Karbonhidrat içeren besinleri tek başına tüketmek yerine yanına süt, yoğurt, peynir veya badem, fındık, ceviz gibi protein kaynağı olan besinler eklemek kan şekerini kontrol altına almanıza yardımcı olur.
5-Bol lifli ve tam tahıllı besinler tercih edin. Beyaz ekmek yerine tam buğday, tam çavdar ekmeği, pirinç yerine bulgur tüketmeye çalışın. Tam tahılların tüketimine de özen gösterin. Haftada en az iki üç kez kuru baklagil tüketin.
6-Sebze tüketimini arttırırken, meyve tüketimini kısıtlayın. Özellikle meyve tüketirken yanında protein içeren peynir veya süt, yoğurt tüketerek kan şekerini daha rahat dengeleyebilirsiniz.
7-Şeker kullanmak yerine, şeker tadı veren tarçın, karanfil, zerdeçal, kakule karışımını kullanın.
8-Yağ tüketimini dengede tutarak kaliteli yağlardan zeytin, zeytinyağı, avokadoyu hayatınıza alın.
9-Her gün iki üç litre su içmeye özen gösterin.
10-Daha çok acı ve baharat kullanın. Sirke, limon ve baharatlardan, doğal otlardan (maydanoz, taze nane, tarhun, fesleğen, kekik) yararlanın.
11-Düzenli egzersiz hayatınızın önemli parçalarından birisi olsun.”

Yazarın Tüm Yazıları