Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde İtalya'nın ünlü ulusal kahramanı Giuseppe Garibaldi adı ile bilinen binanın restorasyonunda Bizans dönemine ait 8 mezar bulundu. Uzmanlara göre Pera'da ilk kez bu tür mezarlara rastlanıyor. İtalyan birliğini kurarak İtalya’nın tek bir ülke olarak kurulmasını sağlayan ulusal kahraman Giuseppe Garibaldi, 1863 yılında İstanbul ’da İtalyan İşçi Yardımlaşma Derneği’ni kurdu. Cemiyet’in bugün halen faal olan binası 1885 yılında açıldı. Bina 1910 yılında kapsamlı bir değişime uğrayarak bugünkü halini aldı. İstiklal Caddesi’nde Deva ve Perukar çıkmazlarına bakan "Societa Operaia Binası" bilinen adıyla "Garibaldi" binasında yaklaşık bir yıldır hummalı bir restorasyon çalışması sürdürülüyor.
#Taksim MezarNisan ayı boyunca konser sahneleri dolup taşacak. Bu hafta Teoman, Karsu ve Büyük Ev Abluka’da Zorlu PSM’de, Sena Şener Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi’nde konser verecek. Hafta boyunca konserlerin yanı sıra atölyeler gerçekleştirilecek, sergiler tüm hafta ziyaretçilerini ağırlayacak.
#KonserYarıyıl tatili başlayan çocukları önümüzdeki günlerde birbirinden eğlenceli etkinlikler bekliyor. ‘Dijital Hayvanlar Âlemi Sergisi’ AKM’de, ‘Tutankhamun, Çocuk Kral’ın Hazineleri Sergisi’ Uniq Expo İstanbul’da ziyarete açıldı. Arter 7-12 yaş arası çocuklar için ‘Düş Avcısı’ isimli bir atölye düzenliyor.
#Ajanda“Toprakla çalışan insanlar pek konuşmazlar, vakit de bulamazlar ya o da başka” sözlerinin sahibi seramik sanatçısı Candeğer Furtun, 60 yılı aşkın süredir Şişli Hanımefendi Sokak’taki atölyesinde üretiyor. Atölyesindeki işlerden seçilerek düzenlenen retrospektif sergi, Selen Ansen’in küratörlüğünde Arter’de izleyiciyle buluşuyor.
#Candeğer FurtunCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Danışma Toplantısı'nda açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e tepki gösterirken "Bunlar Fatih'in kim olduğunu anlamamış, bilmiyorlar. Meral Hanım sen kimi kime benzetiyorsun. Duvarlarımıza bu yazıları yazanlarla aynı yolda yürüyorsun" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanSon dakika haberi... Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sinan Erdem Spor Salonu'nda düzenlenen İstanbul 7. Olağan İl Kongresi'ne konuştu. Erdoğan, "Önümüzdeki salı günü tüm kesimlerin beklentileri doğrultusunda hazırlanan İnsan Hakları Eylem Planı'nı paylaşacağız. Bir sonraki hafta da inşallah ekonomik reform paketini açıklayacağız." ifadelerini kullandı. "Hiç kimsenin bu şehre, ülkeye, millete kem gözle bakmasına müsaade etmedik, etmeyeceğiz." diyen Erdoğan, İstanbul'a yapılan hizmetleri tek tek saydı. Muhalefetin Kanal İstanbul açıklamalarına tepki gösteren Erdoğan, "Kanal İstanbul'u yapacağız, inadına yapacağız. Kanal İstanbul'la İstanbul nasıl güzelleşecek, nasıl bir başka şehir olacak, bunu da görecekler." dedi. Kongrede Osman Nuri Kabaktepe, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı görevini Bayram Şenocak'tan devraldı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Artvin-Bilecik-Çankırı-Gaziantep-Iğdır 7'nci olağan il kongrelerine AK Parti Genel Merkezi'nden canlı bağlantıyla katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi'ndeki protestolarla ilgili olarak ''Siz öğrenci misiniz, yoksa rektörün odasını basmaya kalkışan, orayı işgale kalkışan terörist misiniz? Buna fırsat vermeyeceğiz, gereği neyse yapmaya devam edeceğiz'' dedi. Yeni anayasa çalışması hakkında da açıklamada bulunan Erdoğan, ''Süreci sabote etmek yerine olumlu katkı sunmak tüm grupları anayasa çalışmasının içinde görmek istiyorum. Bunu da samimiyetle söylüyorum'' diye konuştu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAtatürk Kültür Merkezi'nden (AKM), Beşiktaş'ın stadına kadar binaların bulunduğu bölge, bir zamanlar ‘Ayaspaşa Mezarlığı’ydı. Tanzimatın ilanı ile başlayan batılılaşma sürecinin ilk ve en önemli yazarlarından biri olan İbrahim Şinasi’nin mezarının, Beyoğlu’nun Gümüşsuyu Caddesi’ndeki Ayaspaşa Palas binasının altında kaldığı ortaya çıktı.
#Atatürk Kültür MerkeziAtatürk Kültür Merkezi'nden (AKM), Beşiktaş'ın stadına kadar binaların bulunduğu bölge, bir zamanlar ‘Ayaspaşa Mezarlığı’ydı. Tanzimatın ilanı ile başlayan batılılaşma sürecinin ilk ve en önemli yazarlarından biri olan İbrahim Şinasi’nin mezarının, Beyoğlu’nun Gümüşsuyu Caddesi’ndeki Ayaspaşa Palas binasının altında kaldığı ortaya çıktı.
#İSTANBULŞair Baki Süha Ediboğlu, Taksim Belediye Gazinosu’nda pazarları düzenlenen konserlerin sunumunu yapardı. Bir gün konserden önce yanına gittim, şiir kitabı ‘İşaret’i imzalamasını rica ettim. Şöyle yazdı: “Doğan Hızlan’ın bu yolda yürümesi şevk ve temennisiyle.”
#Baki Süha Ediboğlu1600 yıl Roma ve Bizans, 480 yıl da Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmış İstanbul, 2019’un ilk sekiz ayında 9 milyon 982 ziyaretçi ağırladı. Bu hareketliliği, İstanbul’un kalbi Sultanahmet’te hemen hissediyorsunuz. Meydanda yeniden Batılı ve Uzakdoğulu turistler ve genç gezginlerle karşılaşabiliyorsunuz; kâh Ayasofya Müzesi’nin önünde uzun kuyruklarda bekliyorlar, kâh civardaki parklara serilip soluklanıyorlar. Bu vesileyle “Sultanahmet, yeniden!” diyoruz! Önce, İstanbul tarihçisi ve yazar Haldun Hürel’in rehberliğinde sizi Tarihi Yarımada’da bir gezintiye çıkarıyoruz...
#Sultanahmet Gezisiİstanbul'da birlikte çiçek sattığı halasının oğlu Halil Çakar'ı (19) çıkan tartışmada falçatayla öldüren Mehmet Budan (19), Adana'da toprağa verilen kuzeninden, mezarında helallik isteyip polise teslim oldu. Dua ederken cep telefonuyla görüntülenen Budan, "Keşke ben ölseydim, inşallah ahirette buluşuruz" dedi.
#HaberMezarlıklar her ne kadar ölüm, acı ve keder barındırsalar da, bazıları geçmişi, hikâyesi, mimarisi ve doğasıyla binlerce gezgini kendine çekiyor. Londra’daki Highgate, Paris’teki Cimetière du Père-Lachaise Mezarlığı gibi… Dünyanın en çarpıcı ve en çok ziyaret edilen mezarlıklarının yer aldığı Avrupa Önemli Mezarlıklar Birliği’nin (“ASCE” Association of Significant Cemeteries in Europe) Türkiye’den de bir üyesi oldu. Şişli Rum Ortodoks Mezarlığı…
#LondraKırgızistan'ın en büyük şehri ve başkenti olan Bişkek, doğal güzellikleriyle göz dolduran bir şehir. Eskiden İpekyolu üzerinde olan Bişkek, göçebe hayatında etkisiyle ‘yurt’ adı verilen yuvarlak çadırlardan ve kervansaraylardan oluşmuş. Daha sonra Rus baskısıyla yerleşik hayata geçirilen Kırgız şehri klasik Rus mimarisiyle öne çıkıyor. Burada öyle şeyler deneyimledim ki, çok şaşıracaksınız. İşte size Bişkek gezi rehberi…
#Kırgızistan‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#MimariTürkiye şehirleri yeşil alan kadar insanların ruhi dinlenmesi ve maziye dönerek günün gulgulesinden bir nebze olsun kurtulmaları için eski eserlerin bulunduğu çevreleri, eski sokakların bazılarını korumak zorundadır. Peki bunu nasıl yapmalı? Örneğin Osmanlı payitahtının muhteşem eseri Süleymaniye Külliyesi’nin ara yollarını parkeden kurtarmak için(!) bayağı bir şekilde asfaltlanmasına olumlu bir örnek demek mümkün mü?
#İlber Ortaylı