Yazarlığının 40. yılını kutlamaya hazırlanan, edebiyat dünyamızın usta ismi Mario Levi ile buluştuk; 19 yaşında aşk acısını dindirmek için yazdığı ilk hikâyeden bugüne uzanan yolculuğunu dinledik. Levi, “Yazmak benim için bir hayata tutunuştu. Edebiyatın trajediden kaynaklandığına inanıyorum. Hayat toz pembe diye edebiyat olmaz; bir şey içinizi acıtacak” diyor. Kurgu dışı dünyada mutluluğun formülünü ise, “Sevmek” diye veriyor.
#Mario LeviSevgilisiyle birlikte daha kaliteli vakit geçirmek isteyen kişiler, haftada bir ya da iki kez kitap okuma günleri düzenleyebilir. Daha sonrasında okunan kitaplar üzerine konuşmak, sevgililerin ilişkisini ve iletişimini olumlu yönde etkiler. Sevgiliyle birlikte hangi kitaplar okunabilir? Yazar ve kitap isimlerini türlerine göre listeledik.
İyi bir yazar ve yayıncı olan Ferit Edgü yayıncılığa İlhan Berk’in şiir kitabı ‘Atlas’ı yayımlayarak başlar. Bodrum’da otururken ziyaretine gelen Berk’in “Kim yayımlayacak?” sorusuna “Kimse yayımlamazsa ben yayımlarım” yanıtını vermesiyle Ada Yayınları’nın ilk tohumu atılmış olur.
#Ferit EdgüÜnlü tarihçi İlber Ortaylı, sunucu Cansu Canan Özgen ile Instagram üzerinden yaptığı yayın sonrası, kameranın kapandığını düşünerek Özgen’e “Maşallah, şuna bak” dedi, sosyal medya sallandı. Ünlü tarihçi, genç sunucuyu taciz etmekten tutun, ‘eril’ dille yapılan hadsiz esprilere kadar eleştirilerin odağında. Hedefteki isim Ortaylı, ilk kez Hürriyet’e konuştu. “Taciz ve kompliman arasında fark var. Güzel, akıllı ve başarılı olana maşallah denir. Başka ne denir ki?” diye sordu.
#Gazetehaberleri‘Beyoğlu’ndan Esintiler’ Beyoğlu Belediyesi’nin kuruluşunun 150’nci yılı nedeniyle, Şakir Eczacıbaşı’nın da katkılarıyla hazırladığımız bir kitaptı. Şakir Eczacıbaşı’nın önayak olmasıyla kurulan Kültür Girişimi olarak düzenlediğimiz sempozyumların ürünü olan kitaplar bugün de yararlanabileceğimiz kaynaklar...
#Şakir Eczacıbaşı1990’larda Simavi Yayınları’nda başladığımız küçük kaynak kitaplar dizisi gerçekten ilgi gördü, bir ihtiyacı karşıladı. Cebinize koyabilirdiniz; vapurda, otobüste okuyabilirdiniz. Birçok ülkede birçok yayınevi küçük boyda kitaplar çıkarıyor, yalnız bilgi kitapları değil; romanlar, öykü kitapları, şiirler de bu boyutta çıkıyor. Bugün de o kitapların birçoğu geçerli bilgiyi içeriyor.
#Simavi YayınlarıYaklaşık 750 bin ziyaretçi sayısıyla geçen yıl rekor kıran Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın 37’ncisi yarın TÜYAP Büyükçekmece’de başlıyor. ‘Hayatı Edebiyatla Kuşatmak’ temasıyla 18 Kasım’a kadar yüzlerce imza günü ve etkinliğe ev sahipliği yapacak fuarın bu yılki onur yazarı, Türk edebiyatının büyük ismi Selim İleri olacak.
#37. İstanbul Kitap FuarıNilüfer Belediyesi Edebiyat Müzesi’ni Misi’de halka açtı. Nazım Hikmet’ten, Yaşar Kemal’e, Orhan Pamuk’tan Fazıl Hüsnü Dağlarca’ya kadar çok sayıda değerli yazarın el yazmaları ve kişisel eşyalarının bulunduğu müze, Türk Edebiyatı’nın hafızası ve belgeliği niteliğinde.
#Nilüfer Belediyesi Edebiyat MüzesiMona Roza, bizden önceki kuşakları ve bizimkini Cemal Süreya gibi etkilemiş bir şiirdir. Çünkü hepimiz ya ulaşamamış ya da ulaşıp da kaybetmiş aşk çocuklarıyız... Arkasındaki yalnızlığı, saklı bahçeleri, gizli şifreleri merak ederiz. Bugün size, kendini yalnızlığa, tekliğe mahkûm etmiş; yalnızlığını kendinden bile saklayan birini tanıtacağım.