Paylaş
Bu yıl Onur Konuğu Selim İleri idi.
İleri duyarlı bir açılış konuşması yaptı: “Burada sizlerle birlikte olmak beni yıllar öncesine, çok eskilere götürüyor. Artık yolun sonundayım. Önümde tasarılar, hayaller yok. Buna gülümsediğim de oluyor. Bütün istediğim yeryüzünün insanlarını uçsuz bucaksız barışta görmek.”
Üç de yazar caddesi yapmışlardı: Yaşar Kemal, Gülten Akın, Tahsin Yücel.
Böylece günleri düzenleyenler, ustaları da anmışlardı. Hiç kuşkusuz ilerideki fuarlarda da başka ustaların adı caddelere verilecek.
Gara adımımı atar atmaz, büyük bir defteri dolduracak anılar sökün etti, belleğimi fethetti.
Buradan, birçok yazar arkadaşımla Mavi Tren’le Ankara’ya Türk Dil Kurultayı’na gidişim, onların çehreleriyle birlikte gözümün önünden geçti.
Yataklı vagonda, lokantasında geçirdiğim saatleri, gezileri zihnimde bir bir sıraladım.
Haydarpaşa Garı’nı yalnız İstanbul’da yaşayanlar bilmez, Anadolu’dan gelenlerin trenden inince şaşırdıkları yerdir. Filmlere konu olmuştur.
Kitap Günleri kitapçığının başında Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun bir sunum yazısı var. Yazıda günlerin bu mekânda yapılmasının önemine değiniyor.
Günlere 112 yayınevi, 8 sivil toplum kuruluşu katılmış.
53 söyleşi ve 600’e yakın imza günü gerçekleştiriliyor.
Ayrıca çocuklar ve büyükler için de atölye çalışmaları yapılıyor.
Dostum Murat Katoğlu, belediyenin bütün kültürel etkinliklerinden beni ve kuşağımı haberdar eder, elbette biz de davetine hemen icabet ederiz, pişman da olmayız.
Perşembe günü, açık hava söyleşilerinde Adnan Özyalçıner, Orhan Kemal’i anlatıyordu. Büyük ustayı çok iyi bilir ve çok iyi anlatır.
Mizahın yaşayan ustası Muzaffer İzgü de çocuk okurlarına kitaplarını imzalıyordu. Bir stantta da Doğu Perinçek okurlarına kitaplarını imzalıyordu.
Kitap günleri, fuarlar hakkında bilgiyi katılan yayıncılardan sorarım.
Ben de küçük bir soruşturma gezisi yaptım. Yayıncılar memnundu, okurlarla buluşmuşlar, kitap satmışlardı
***
GARI çok iyi düzenlemişlerdi.
Peronlar arasına şık köprüler koymuşlar, oradan yayınevlerinin kitaplarını sergilediği yerlere bu köprülerden geçerek ulaşabiliyorsunuz.
Açık havada kitapları görebilmek, seçebilmek de mevsimin bize armağanlarından biri.
Kitabınızı aldınız, yazarına da imzalattınız, hemen okumaya başlamak istiyorsunuz. Bir kompartımanda yerinizi alacaksınız, okumaya başlayacaksınız.
Sizi kimse rahatsız etmez, hatta okuduğunuz kitabı oraya gelen bir kitapseverle bile tartışabilirsiniz.
Kitap Günleri’nin bir başka yararını da anımsatalım. Okullar kapanacak, aileler tatile çıkacak, hem kendileri hem çocukları için kitap seçebilecekleri bir yer.
***
PAZAR günü programınıza kitap günlerini koyun.
Gidebilmek için 3 noktadan ring seferleri yapılıyor: Bostancı, Haldun Taner Sahnesi, Uzunçayır Metrobüs İstasyonu’nda her saat başı kalkacak araçlar okurları Haydarpaşa’ya taşıyacak. Bugün saat 10.00 ile 22.00 arasında gezebilirsiniz.
Paylaş