Paylaş
HALİM Erkek’i, 1950’li yıllardaki ilkokul günlerimden derin bir hürmetle hatırlarım. Ankara İlkokulu’ndan değerli, kibar ve çok çalışkan sınıf arkadaşım İnci’nin babasıydı. Üstelik Karşıyaka Ortaokulu ve Lisesi’nden annemin yıllarca birlikte çalıştığı öğretmen meslektaşıydı. Daima titiz ve temiz giyinen, aydınlık yüzlü, bu ünlü matematik öğretmeni bir eğitim efsanesi olarak daha genç yaşlarından itibaren biz öğrencilerinin beynine ismini saygıyla yazdırdı. Aritmetik, matematik, cebir, geometri, trigonometri gibi zor dersler bu usta ve seçkin öğretmenin orkestra şefi gibi kullandığı tebeşirle tahtada tablolar halinde oluşuyor ve küçücük beynimize akarak düşünmenin yollarını açıyordu.
Manastır doğumlu
1915 Manastır doğumlu Halim Erker ailesiyle Rumeli’den kopup, Urla sahilinden anavatana göç ettikten sonra eğitimini tamamlayıp Basmane Vali Kazım Paşa İlkokulu, Atatürk Lisesi, Namık Kemal Lisesi, Karşıyaka Ortaokulu, İzmir Kız Muallim Mektebi, Kız Enstitüsü, Karşıyaka Lisesi ve Numune Kız Koleji’nde 42 yıl boyunca öğretmenlik ve müdürlük görevleri yaparak “İzmir Eğitim Tarihi”nde mümtaz bir yer edindi. Şerif Egeli, Hasan Tahsin Abakan, Cevat Korkut ve Niyazi Yapan ile kurdukları Numune Kız Koleji’nde 16 yıl müdürlük yaptı.
İlkokul ve ortaokularda 1952-2005 arasında ders kitabı olarak okutulan unutulmaz matematik kitaplarını yazdı, yurt düzeyinde onbinlerce öğrencinin yanıbaşında oldu. En son 93 yaşında kaleme aldığı ve torununun çocuğu Dalya’ya ve tüm yurt çocuklarına armağan ettiği “Matematikte İlk Adımlar” kitapları ile gönüllere yerleşti. Yücel-Zühal İzmirli’nin yazdığı “Bir Manastır Çınarı” kitabı yaşamını anlattı.
Bu büyük eğitimcinin son ideali, kurucusu olduğu SEV Vakfı’nın zaferini görebilmek, şefkat yuvası yaşlılık tesislerini hizmete açmaktı. Bunu da başardı. Eli öpülecek bir eğitim anıtı olan Halim Erker’in, kurucusu olduğu Sev Vakfı’nı bize anlatması için onu ziyaret ederek adeta tarihe yolculuk yaptım ve unutulmaz bir gün yaşadım.
Urla’da bir cennet
Öğretmenler Günü’nden bir gün önceydi. Yunan İşgali’nde Buldan’da işgalciye inat “Vatan Eczanesi”ni açan merhum Abdüssettar Bey’in oğlu, Milli Kütüphane yanındaki ünlü Sayıner Eczanesi’nin kurucusu, iki oğlu ve gelini de eczacı olan sevgili dostum Atilla Sayıner beni Urla’ya, Sev Vakfı’na, sevgili hocam Halim Erker’e arabasıyla götürürken, bayağı heyecanlıydım.
Urla’da çıkıp, eski Çeşme yolu üzerinde Özbek Köyü yolunu geçip sağa kıvrıldık. İlerde ormanlık bir alana geldik. “Sev Vakfı Tesisleri” ile “Darüşşafaka Rezidans” yan yana yükseliyordu. İnanılmaz bir manzaraydı..
Doğa içinde bir cennet yaratılmıştı..
Hocam bizi kapıda dimdik bekliyordu. Koştuk, ellerini öptüm defalarca. Onun rehberliğinde Halim Erker Kütüphanesi’nin de içinde bulunduğu SEV Vakfı Tesisleri’ni, sonra Darüşşafaka Rezidans’ı gezdik. Pırıl pırıl, çok şık, en modern biçimde yaşlıların tüm ihtiyaçlarına göre düzenlenmiş, koridorlarında beyaz önlüklü hemşire ve doktorların her an hazır olduğu iki mükemmel yaşlı huzurevi ile tanışmış olduk.
Keyifli sohbet
Hocam nasılsınız?
- Çok mutlu ve huzurluyum. En büyük idealim olan “SEV Vakfı Mutlu Yaşam Evimiz Tesisleri” artık tamamlandı, iç düzeni ile ilgili son eklemeleri yapıyoruz. Öte yandan rahmetli eşim Fatma hanımın da büyük ideali bu tesisin gerçekleşmesiydi. Kızım İnci, oğlu Kamil, torunlarım Emin, Selmin, Sevgin ve Candan, torun evlatlarım Zeynep, Dalya ve Ekin de çok sağlıklılar ve çok başarılı bir yaşam sürüyorlar. Daha ne isteyeyim?.. Osmanlı’nın Manastır Sandık Emini dedemiz Halim Efendi, ailesiyle huzur duyuyordur mutlaka..
Cennet gibi bir yer burası?
- Evet.. Yaşlılar için Darüşşafaka ile ortaklaşa bir cennet yarattık. Hem kurucu arkadaşlarıma, tüm yönetim kurulu üyelerime, eşlerine ve Darüşşafaka yönetimlerine şükran borçuyuz. Şimdilik Darüşşafaka Rezidans’ta 4 öğretmenin yaşadığı Öğretmenler Sokağı’nda 2 numaralı odada, mükemmel konforlu düzenim içinde, televizyonum, bilgisayarım ve aile albümlerimle yaşıyorum. Dostlarım, eski öğrencilerim gelip beni burada ziyaret ediyor. Yine eski öğrencilerimden Gönül Akdağ ve Zühal Atar da rezidansta kalıyor. Hepimiz çok mutluyuz..
Huzurlu ortam
Vaktiniz nasıl geçiyor?
- Burası bir şefkat yuvasıdır. Bu 30 metrekare odada dünyayı yaşıyorum. Buradan vakıf işlerini yürütüyorum. Her an çalışıyorum. Beni 96 yaşıma kadar, matematik bilimi ve SEV Vakfı’nı çok sevmem yaşattı. Televizyonum var. Bilgisayarda çok vakit geçiriyorum. İnterneti biliyorum. Geçen gün Viyana Intercontinental Oteli Müdür Muavini torunum Selmin, Viyana’dan “Şimdi Cafe Central’deyim dedecim” diye mesaj attı. Hemen, “Benim için bir kahve iç” diye yanıt verdim. Az sonra “İçtim dedecim” diye şeker gibi yanıtı aldım. Sevinmemek elde mi?..
Mesajlarınızı almaya geldik?
- Tekrar dünyaya gelsem yine öğretmen olurum. Binlerce öğrenci yetiştirdim. Bunca yıllık tecrübeme göre konuşuyorum; öğretmenlerimiz çok önemli. Her şeyin başı eğitimdir. Öğretmen dört başı mamur olmalı. Eğitimi yüksek şehir kalkınır, bunun tesiri tüm ülkede görülür. Yurt, eğitimle kalkınır.
Ya, SEV Vakfı?..
- Tesisimizin önemi göğsümüzü kabartıyor. Yatak, hizmet, sağlık hepsi mükemmel. İşletmemizi de Darüşşafaka yapacak. Üyelerimizden arta kalan odaları halka açacağız. SEV Vakfı Tesisleri, benim İnci ve Kamil’den sonra üçüncü çocuğumdur. Doğdu artık. Yaşımız elverirse koşmasını da görürüz dilerim.
Tesislerden ayrılırken hocamız Halim Erker’i de alıp Özbek Köyü’ne, “Akın’ın Yeri” isimli nefis bir balık restoranına gittik, sohbetimize devam ettik. Tadına doyum olmaz konular konuştuk. Halim Erker ile kişisel tarihime döndüm. Bir öğretmen çocuğu olarak 96 yaşında bir anıt öğretmenimle buluşmanın tadını yaşadım. Hocamla onur duydum. Hürmetle defalarca elini öpüp ayrıldık. (SEV Vakfı, Alsancak İdare Merkezi İletişim: 0232.463 41 31, Filiz Hanım – Darüşşafaka Rezidans: 0232 754 73 80)
SEV Vakfı nedir?
“Sosyal Dayanışma ve Mutlu Emeklilik Vakfı” (SEV), 50 üye tarafından 1987’de kuruldu. Yaşlıların mutlu yaşayacağı bir mekan yaratmayı amaç edindi.
1989’da Urla’da çam ağaçlarıyla kaplı 52 bin metrekarelik arazi edinildi. Arazinin yarısı Darüşşafaka’ya devredildi, buna karşılık Darüşşafaka, SEV Vakfı Tesisleri’ni modern biçimde inşa etmeyi taahhüt etti. Sonra “Darüşşafaka Yaşlılar Rezidansı” yükseldi ve halen çalışmakta. Arazinin diğer yarısında ise, tek ve iki kişilik 120 odalı “SEV Vakfı Mutlu Yaşam Evimiz Tesisleri” yapıldı ve hizmete başlamak üzere.
Vakıf başkanlığını daima Halim Erker yürüttü. Teoman Gurgan (2.Başkan), Nuri Özpamir (Muhasip), Erdal Özışık (Sekreter), Av.Murat Çim (Veznedar), Atilla Sayıner, Ragıp Aykutluğ, Taner Gövsa ve Ömer Akyüz yönetim kurulunu oluşturmakta.
Numune Kız Koleji hocasını unutmaz
1960-70’li yılların ünlü Numune Kız Koleji’nin kurucusu Halim Erker’i, tam 50 yıl sonra 1974 mezunu talebeleri rezidansta ziyaret ederek hocalarının mübarek elini hürmetle öptüler. Bu vefakar öğrencilerin ziyareti Halim Hoca’ya tarifsiz mutluluk verdi (18 Nisan 2009).
Saygın öğretmen ailesi
Halim Erker ve rahmetli eşi öğretmen Fatma Erker, İzmir’de gönüllere yerleşen saygın bir eğitimci ailesi portresi çizdiler. Halim Erker, eşi ölünce Darüşşafaka Rezidans’a yerleşti ve vakıf çalışmalarını oradan yürüttü.
Anıt eğitimci
42 yıllık öğretmenlik emeğinin tümünü İzmir’de öğrencilerine adayan Halim Erker, yazdığı matematik kitaplarıyla da yurt düzeyinde yüzbinlerce Türk çocuğunun eğitimine katkıda bulundu. Fotoğraf, 1954 yılında Karşıyaka Lisesi’nde görev yaptığı dönemi yansıtmakta.
Paylaş