Güncelleme Tarihi:
Günümüzde kısa yoldan bilgi edinmek için küçük kaynak kitaplar salık verilebilir. Birçok konuyu o kitaplardan öğrenebilir, daha kapsamlı kitaplara başvurabilirsiniz. Genellikle bu kitaplar cebe girebilir ve çoğunlukla da 64 sayfayı geçmez.
Sedat Simavi’ye ailenin adını taşıyan bir yayınevi kurulmasını önerdiğimizde bunu olumlu karşıladı ve çalışmaya başladık. Telif eserler için yardımcım Konur Ertop, yabancı yayınlar için de Ataol Behramoğlu’ydu. Sedat Simavi’ye küçük boy kitap örneğini ve konularını götürdüğümüzde yayımına onay verdi.
Alanının en tanınmış adlarına başvurduk, o diziyi hazırladık. Bu tür kitaplarla okuyucu birçok tür konusunda merakını az sayfada giderecek, ön bilgiyi de öğrenmiş olacaktır.
1990’larda başladığımız o dizi gerçekten ilgi gördü, bir ihtiyacı karşıladı. Cebinize koyabilirdiniz; vapurda, otobüste okuyabilirdiniz. Aslında birçok ülkede birçok yayınevi küçük boyda kitaplar çıkarıyor, yalnız bilgi kitapları değil; romanlar, öykü kitapları, şiirler de bu boyutta çıkıyor. Bugün de o kitapların birçoğu geçerli bilgiyi içeriyor.
Simavi Yayınları, Nobel Edebiyat Ödüllü eserler dahil olmak üzere birçok kitap yayımladı. Kitaplığımdaki Simavi Yayınları rafıma baktığımda bugünün önemli yazarlarının kitaplarını görüyorum. Ayfer Tunç’tan Ayşe Didem Uslu’ya kadar...
Ne yazık ki bugün bu tür kitapların eksikliğini bütün iyi okurlar hissediyor. İnternetin böyle kitapların yerini almadığını yinelemeye gerek yok. Ön bilgiyi alabilirsiniz ama ayrıntıya ulaşamazsınız.
Simavi Yayınları olarak ilk kez katıldığımız Tepebaşı’ndaki TÜYAP Kitap Fuarı’nda bu seri çok satan kitaplarımız arasında yer aldı.