Osmanlı dönemi üzerinden bakıldığı vakit Tahrir kelimesi tanımı üzerinden önemli bir yere sahiptir. Özellikle Osmanlı'nın birçok farklı döneminde kullanılmış olan bir yapı olarak öne çıkar. Peki Tahrir nedir, ne anlama gelir? Osmanlı'da tahrir defteri ne amaçla tutulur detayları ile derledik.
#Eğitim1966 yılında Haleb’e gitmiştik. Antakya’dan sınırı geçtik. Haleb, adeta rüya gibi bir şehirdi. Kendimi bir anda 19. ve 20. yüzyıl Osmanlı Türkiyesi’nde bulmuş gibi hissettim. Şehirde farklı etnik ve kültürel unsurlar bir arada yaşıyordu. 1967’de ise İsrail Savaşı çıktı. Bu renkli, antika dünya mahvoldu. O günkü Haleb’i, 10 yıl sonra, 1976’da tekrar ziyaret ettiğimde yine aynı güzelliğiyle gördüm. Ancak bugün aynı Haleb’i görebileceğimi sanmıyorum. Oysa Haleb, Türkiye tarihi ve Ortadoğu için her zaman çok önemli bir merkez olmuştur.
#HalebYazmak kelimesinden türetilen birçok sözcük, edebi eserlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Örneğin yazın, edebiyat anlamına gelir. Yazın türleri, kendi içerisinde, manzum ve mensur eserler olarak ikiye ayrılır. Mensur kelimesinin Türkçesi düz yazıdır. Manzum kelimesi ise şiir demektir. Bulmacada yazınsal sorusuna verilebilecek tüm cevapları sizler için derledik.
Osmanlı Devletinde farklı görevlerde bulunan pek çok birim bulunmaktadır. Bunlardan birisi de nişancıdır. Bu nedenle nişancının görevleri ve sorumlukları pek çok tarih severler tarafından araştırılmaktadır. Peki, nişancı nedir? Osmanlı'da nişancının görevleri ve günümüzdeki karşılığını sizlere detaylıca derledik.
#NişancıTahrir kelime ve sözlük anlamı olarak bir şeyi yazma, kitap haline getirme olarak tanımlanır. Osmanlı'da olan tımar sistemi ile eyaletlerde sayımların adına denmektedir. Tahrir defteri ise bazı belli olan kurallar çerçevesinde gelişe gösteren bir defterdir. Her vilayette görevli olan bir Emin atanması sonucunda kadı ile birlikte teftiş gerçekleştirilmektedir. Kadının görevi ise emini denetlemek olarak bilinir. Bu denetleme ve sonrasında yapılan bazı işlemler ile bu el kitabı meydana gelmektedir. Adı ise tahrir defteri olarak adlandırılır. Peki, tahrir defteri nedir ve ne işe yarar? Osmanlı'da tahrir defteri neden tutulurdu tüm detayları ile derledik.
#TahrirDilimize Arapçadan geçmiş olan tavzih kelimesi, vuzuh sözcüğünden türetilmiştir. Vuzuh, herkesin gözü önünde olan, açık ve aşikar anlamına gelirken tavzih kelimesi de bir şeyi herkesin anlayabileceği şekilde, açıkça anlatmak demektir. Osmanlı döneminde belli başlı konularda bilgi veren yazılar için de aynı kelime kullanılırdı. Tavzih ne demek? Tavzih TDK sözlük anlamı nedir tüm detayları ile derledik.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan münşeat sözcüğü, inşa kelimesinden türetilmiştir. İnşa, bir şeyi sıfırdan yapmak, kurmak ve düz yazı anlamına gelir. Münşeat ise yazılmış, kaydedilmiş şeyler demektir. Diğer adı nesir olan mensur eserlerin tümü münşeat olarak tanımlanır. Örneğin: 1- Öykü 2- Roman 3- Anı 4- Anlatı. Osmanlı döneminde şair ve yazarların edebi değer taşıyan mektuplarının yayımlandığı dergilere de münşeat denir. Münşeat ne demek? Münşeat TDK sözlük anlamı nedir tüm detayları ile derledik.
#Münşeat Ne DemekDilimize Arapçadan geçmiş olan münderecat sözcüğü, derc etmek fiilinden türetilmiştir. Derc etmek, hem toplamak hem de yazı yoluyla kaydetmek anlamına gelir. Münderecat kelimesinin ilk anlamı ise içinde bulunduran ve kapsayandır Bu kelime yazılı eserlerde içerik anlamında da kullanılır. Bir kitabın içinde yer alan konular ve ana başlıklara münderecat denir. Münderecat ne demek, ne anlama gelir? Münderecat kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir örnek kelimeler ve cümlelerle birlikte detaylı olarak derledik.
#Münderecat Ne DemekEski dönemlerde kullanılan bir kelime olan muharrer kelimesi günümüzde çok az yerde karşılaşılan bir kelime olmaktadır. Muharrer kelimesi Arapça kökenli bir kelime olmaktadır. Özellikle eski kaynaklarda ve yazılarda yer alan muharrer kelimesi ne demektir ve muharrer ne anlama gelir? Türk Dil kurumuna göre muharrer kelimesinin sözlük anlamı nedir hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
#Muharrer Ne DemekYurtluk kelimesi çok sık olarak duyulmakta olan sözcükler arasında kendisine yer bulmayı başarmış durumdadır. Bu bakımdan Yurtluk kelimesinin anlamını öğrenmek isteyen insanların sayısı azımsanamayacak kadar çoktur. Bu sebeple çok sık olarak sorulan ve yanıtı araştırılan yurtluk nedir? Osmanlı Devletinde yurtluk ve ocaklık ne için kullanılır tüm detayları ile derledik.
Üç kıtaya birden hükmeden Osmanlı'nın en önemli kararları aldığı ve ülkenin sorunlarının çözümlenmek için konuşulduğu kuruma Divan-ı Hümayun ismi veriliyordu. Divanı hümayun nedir, özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Divanı Hümayun Nedir Özellikleri Nelerdir?On yıl önce isyanlar orman yangını gibi Arap dünyasına yayıldı ve bölgeyi değiştiren olayları tetikledi. Eski, otoriter liderlerin düşüşünden isyanların bastırılmasına kadar, işte Arap Baharı olarak bilinen şeyi oluşturan bazı önemli tarihler ve olaylar.
#Arap Baharı Nedir Nasıl Başladı?ABD’nin eski Suriye özel temsilcisi James Jeffrey CNN Türk Dış Haberler Muhabiri Hilken Doğaç Boran’a konuştu. ABD'nin sır kutusu olarak nitelenen Jeffrey HDP’nin kapatılmasından Suriye’deki duruma, Kaşıkçı cinayeti sonrası ABD’nin tutumuna, ABD ile Rusya arasındaki katil tartışmasına dek yaşanan sürece dair soruları cevapladı.
#James JeffreyABD’nin eski Suriye özel temsilcisi James Jeffrey, CNN Türk Dış Haberler Muhabiri Hilken Doğaç Boran’a konuştu. ABD'nin sır kutusu olarak nitelenen Jeffrey HDP’nin kapatılmasından Suriye’deki duruma, Kaşıkçı cinayeti sonrası ABD’nin tutumuna, ABD ile Rusya arasındaki katil tartışmasına dek yaşanan sürece dair soruları cevapladı. Jeffrey, "FETÖ'cüler Washington’da ve Ankara’da sevilmediği günden beri iki şey söylüyorum. Bir kere darbeyi FETÖ yaptı. ABD’nin alakası yoktu. Ama taktiksel hata yaptık. Şimdi söyleyeceklerimi Obama Hükümeti’nin en üst kademelerindeki isimlerden öğrendim." dedi ve "Putin hemen Erdoğan’ı aradı. Başkan Obama bekledi. Amacı bir mesaj göndermek değildi." ifadelerini kullandı.
#James JeffreyCumhurbaşkanı Erdoğan’ın 8 Nisan’daki Moskova ziyareti öncesinde Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Hürriyet’e konuştu. Yerhov, ABD ile krize neden olan Rusya’dan S-400 füze alımıyla ilgili “Bence Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı dinlemeli, ona güvenmeliyiz” dedi. Yerhov, Suriye’de de Rusya ile Türkiye’nin ‘kesinlikle aynı sayfada olduğunu' belirterek “Hatta tarihin aynı tarafındayız, aynı gemideyiz” yorumunda bulundu.
#GazetehaberleriSoçi’deki zirvede varılan mutabakatın ardından Türkiye’nin bölgede izleyeceği yol haritası da ortaya çıkıyor. Peki Türkiye, İdlib’te zor bir görev mi üstlendi, mutabakatın kazananı, kaybedeni kim? Heyet Tahrir Şam (HTŞ) nasıl bir örgüt, silah bırakır mı, bırakmazsa ne olur, çatışma ihtimalinde sahada neler yaşanır? Sahada gözlem yapmak üzere gittiği Suriye’den geçen hafta dönen Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhat Erkmen, izlenimlerini ve İdlib’de yaşanabilecek senaryoları Hürriyet’e değerlendirdi. Erkmen’e göre Türkiye bu görevi başarırsa milyonlarca insanın hayatı kurtulacak.
#GazetehaberleriCHP’nin İstanbul’da hafta sonu yapılan ilçe kongrelerinde delege katılımları düşük kaldı. CHP İstanbul’un amiral gemisi niteliğinde olan Kadıköy başta olmak üzere birçok ilçede delegelerin yaklaşık yarısıyla kongre yapıldı.
#Yazarlaer