Tahran SenfoniOrkestrası’nı yeniden kurması için görevlendirilen ünlü İranlı şefAlexander Rahbari, batonu Türk şef Erol Erdinç’e emanet etti. Rahbari,25 şef arasından tercih ettiği Erdinç’ten, bu yıl orkestra ile İran’dadört konser vermesini, master class derslerine girmesini ve turnelereeşlik etmesini istedi.
#Tahran Senfoni OrkestrasıTahran Senfoni Orkestrası’nı yeniden kurması için görevlendirilen ünlü İranlı şef Alexander Rahbari, batonu Türk şef Erol Erdinç’e emanet etti. Rahbari, 25 şef arasından tercih ettiği Erdinç’ten, bu yıl orkestra ile İran’da dört konser vermesini, master class derslerine girmesini ve turnelere eşlik etmesini istedi.
Dünyaca ünlü kemancı Farid Farjad, bir dizi konser için Türkiye’de. Sonuncusunu 19 Ekim saat 20.30’da İstanbul Kültür Üniversitesi Akıngüç Oditoryumu’nda verecek. 73 yaşında olmasına rağmen hala ülkesi İran’da konser veremeyen usta sanatçının performansı, yine çok konuşulacak. Biletler Biletix’te.
İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO) bu kez Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda (CRR) Cemal Reşit Rey için çaldı. Cemal Reşit Rey’in keman konçertosu kuruluşuna öncülük ettiği İDSO tarafından ve kendi adını taşıyan CRR Konser Salonu’nda dünyaca ünlü İranlı şef Alexander Rahbari şefliğinde icra edildi.
İngiliz punk rock grubu Idles Zorlu PSM’de hayranlarına unutulmaz bir gece yaşatacak. Alman besteci ve piyanist Joep Beving üç gün üst üste Salon İKSV’de tam da kışa uygun masalsı konserler verecek. Elektronik müzikseverler de bu hafta Pantha du Prince’in deneysel tınılarını deneyimleyebilir. Pazar günü İstanbul’un iki yakasında da bisiklet turları var.
#SanatFars asıllı ABD vatandaşı Farid Farjad sosyal medyanın en çok konuşulan isimlerinden biri oldu. Sosyal medyada ünlü sanatçının sözlerinin pek çok kişi tarafından paylaşılması ardından 'Farid Farjad' ismi TT listesinde yer alıyor. Sosyal medya kullanıcıları zaman zaman sevdikleri isimleri paylaşarak akım başlatıyorlar. Peki, Farid Farjad kimdir?
#Farid Farjad Kimdir?Geçen hafta Hürriyet Pazar’da yayımlanan ‘Türkiye’nin en iyi 100 albümü’ başlıklı dosya çok ses getirdi. Bu hafta; müzisyenlerden yorumculara, eleştirmenlerden prodüktörlere 100 kişilik jürinin seçkisinde ilk 10’a giren albümlerin hikâyelerini dinledik. Mazhar Alanson, Bülent Ortaçgil, Sezen Aksu, Levent Yüksel, Harun Tekin, Şebnem Ferah ve Nur Yoldaş o efsanevi albümleri anlattı. Tarkan’ın albümünü, yapımcısı Ozan Çolakoğlu’yla, Fikret Kızılok’un albümünü eşi Şeyda Kızılok ve oğlu Yağmur Kızılok’la konuştuk. Kimi prodüktöre zorla kabul ettirilmiş, kimi yıllarca dinleyiciyle buluşmayı beklemiş... Her biri; daha önce yapılmamışı yapma hedefiyle, maddi beklentilerden uzak bir ruh haliyle üretilmiş ve kendi dönemi içinde çığır açmış... İşte o 10 albümün hikâyesi...
#En İyi 10 AlbümCumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), Türk-Japon Dostluğu’nun 125. yılı nedeniyle konser verdi. CSO Orkestrasını Japon şef Seiji Mukaiyama yönetti. Konserde, Mukaiyama tarafından iki ülkenin dostluğunda önemli bir rolü olan Ertuğrul Fırkateyni ve Japon vatandaşların Türkler tarafından Tahran’dan kaçırılmasına dair yazılan eserler seslendirildi.
#KONSERTahran’ın gözbebeği Vahdet Salonu tıklım tıklım. Müziğin doruğu, senfonilerin senfonisi için… Beethoven 9’uncu Senfoni’yi bitirdiğinde sağırdı. Hiç duyamadığı yapıtı bir ‘insanlık marşı’ oldu.‘Neşeye Övgü’, hepimizin kardeş olduğunu anlatır. 40 yıl sonra İran’a dönen şef Alexander Rahbari batonunu kaldırdı…Nefesler tutuldu...İkinci keman ve çellolar yumuşakça yükseldi...Konser öncesi akort süreci gibi düzensiz seslerle… Ve senfoni karmaşayı delen gök gürültüsüyle başladı! Tepede Humeyni’nin resmi, sahnede başörtülü koro…Müziğin coşkusu mekânı, zamanı yıkıyor, salonu dünyayla bütünleştiriyor.
#İran