Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda katledilmesi olayının, Suudi Arabistan’ın yanı sıra bütün Ortadoğu'da ve aynı zamanda Batı dünyasının bu bölgeye bakışında köklü sonuçlar doğurması kaçınılmazdır.
#YazarLevent'teki Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’na geçen hafta salı günü girdikten sonra ortadan kaybolan Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı için Arap meslektaşları konsolosluk önünde protesto gösterisi yaptı. Elinde Cemal Kaşıkçı’nın posterini taşıyan Nobel Ödüllü Yemenli gazeteci ve insan hakları savunucusu Tevekkül Karman, “Katliamları görmezden gelmiyoruz. Cemal Kaşıkçı’nın nerede olduğunu bilmek istiyoruz. Bu yapılanların uluslararası camiada bir karşılığı olmalı. Suudi yönetimi hukuk tanımaz davranışlarının bedelini ödemeli” dedi.
#GazetehaberleriBugün ABD’nin başkenti Washington’da Başkan Trump ile görüşmesi beklenen Suudi Veliaht Prensi Selman, öncesinde CBS televizyonuna konuştu. Ülkesindeki kadınların statüsüne dair önemli mesajlar veren Prens, kadınlar ve erkeklerin eşit olup olmadığı sorusuna, “Kesinlikle” yanıtını vererek, kadınların siyah ferace ya da siyah başörtü zorunluluğunun olmadığını söyledi.
#Suudi Veliaht Prensi SelmanGözaltına direndiği için çıkan çatışmada öldürüldüğü iddia edilen Prens Abdulaziz Fahd'la ilgili Suudi Arabistan'dan kara karıştıran açıklama... Haber ajansları prensin iki gün önce öldürüldüğünü iddia ederken Suudi Arabistan yönetiminden bugün söylentilere yanıt geldi. Suudi Arabistan Prens Fahd'ın sağlıklı olduğunu duyurdu.
#Suudi ArabistanSuudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, üç ülkeyi kapsayacak Neom adlı iddialı bir iş ve endüstri bölgesi projesinin duyurusunu yaparken ülkesinin izleyeceği yeni rotaya dair de çok önemli mesajlar verdi. Prens, 'Daha önce olduğumuz yere, tüm dinlere ve dünyaya açık ılımlı İslam ülkesine dönüyoruz' dedi. Veliaht Prens, dün Neom projesinin detaylarını da açıkladı. 500 milyar dolarlık (1.8 trilyon TL) Neom projesi, Suudi Arabistan’ın kuzeybatısında Akabe Körfezi ve Kızıldeniz kıyıları boyunca uzanacak.
#Suudi ArabistanSuriye krizini çözmek için geçen hafta ABD, Rusya, Suudi Arabistan ve Türkiye’nin katılımıyla başlayan Viyana süreci dün ve bugün de sürüyor. Dün dörtlü toplantının ikincisi yapılırken bugün müzakere maratonu İran, Mısır ve Batılı ülkelerin katılımıyla devam edecek. Masaya ilk kez oturan İran, Ortadoğu’daki bir numaralı hasmı Suudi Arabistan ile de ilk kez aynı masada yer alacak. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, durumun zorluğunu “Cehennemden çıkış yolunu arıyoruz” diye özetledi.
Washington’da âdet. Sorunca, “Beyin jimnastiği” diyorlar. Biz de şimdi bir tane yapacağız. Kentin en önemli Ortadoğu uzmanlarından, Amerika’nın eski Riyad Büyükelçisi Chas Freeman ile yaptığımız bir beyin jimnastiğini okuyacaksınız: Suriye’de Suudilerin rolü
Oğlum uluslararası ilişkiler öğrencisi. Savaşı tartışıyoruz. “1990’da Kuveyt’i işgal eden Saddam’la, 2003’te Irak’ı işgal eden Bush arasında uluslararası hukuk açısından ne fark vardır?” sualine birlikte cevap arıyoruz, bulamıyoruz. ABD’yi “uluslararası suçlu” durumuna getiren son çeyrek asırı birlikte hatırlamaya çalışıyoruz.. Sonuçta, bunun Bush’un iddia ettiği gibi bir “preventive” yani önleyici savaş olmadığını, aksine ABD’nin son 25 senede yaptığı büyük hataların “corrective” yani düzeltici bir savaş olduğu konusunda fikir birliği yapıyoruz. Hafızamızı birlikte tazeleyelim mi?
BEŞŞAR Esed’in Suriye Meclisi’nde, Türkiye ile görüşmelere başlamak için Türkiye’nin Suriye’den asker çekmesi gibi bir şartlarının olmadığını açıklamasından 24 saat sonra Reuters Haber Ajansı’ndan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Esed’le görüşme çabalarının sonuç vermediğine ilişkin haber geçti.
#Erdoğan