Susam yağının saça, cilde olan faydalarının yanında içerek de fayda sağlayabiliyor. Unutkanlıktan yorgunluğa kadar pek çok şeye iyi gelen susam yağı, aynı zamanda radyasyonun zararlı etkisini de en aza indiriyor. Teknoloji çağında olduğumuz şu dönemde susam yağının etkilerine hepimizin ihtiyacı vardır diyor ve susam yağı nedir, neye iyi gelir sorularının yanıtlarını bulabileceğiniz haberimize geçiyoruz. İşte, susam yağının faydaları…
#Susam YağıSusam yağı, vücuda sağladığı pek çok faydasıyla bilinen bir yağ türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple pek çok insanın hakkında en fazla araştırma yaptığı ve sorular sorduğu sağlıklı yağ türleri arasında bulunmaktadır. Sizin için Susam yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? Susam yağı faydaları ve kullanımı konularını derledik.
#Susam Yağı NedirTahin, protein, vitamin ve antioksidanlar yönünden oldukça zengin bir besin. Özellikle kış aylarında hastalıklara karşı koruyucu ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi nedeniyle uzmanlar tarafından bol bol tüketmemiz tavsiye ediliyor. Peki sağlık için tükettiğimiz bu tahinlerdeki hileyi nasıl anlayacağız? Renginden ve kokusundan gerçek olduğu ayırt edilir mi? Yerli susam ile Çin susamının farkı nedir? Tahin alırken hangi kriterlere dikkat edelim? %100 susamdan üretilen tahin nasıl olmalı ve fiyatı ortalama ne olmalı?
#TahinSaf tahin sadece susamdan üretilir ve içinde susamdan başka hiçbir şeyin olmaması gerekir ancak piyasada içine susam haricinde ne ararsan katılmış tahinler satılıyor. Öğütülmüş bulgur, tavuk yemi, soya ve soya yağı, yer fıstığı ve ayçiçek yağı… Hepsi var ama tahinin hammaddesi susam yok. Bazıları da gözümüzün önünde değirmende çekilerek sıcak sıcak satılıyor ama içinde yerli susam mı var, Çin susamı mı, hatta içinde susam var mı bilmiyoruz. Peki tahinin hileli olup olmadığını nasıl anlayacağız?
#TahinSevgili lezzetsever dostlarım... Bahar ayları ılık ılık kendini hissettirmeye, yaz sıcaklığı ise baharın yerini almaya hazırlanırken, tezgahlar da yazın ferahlığını sofralara taşıyan sebzelerle süsleniyor. Bunların başında da tabii ki semizotu geliyor. Körpe yapraklarıyla sağlığı ve lezzeti çağrıştıran bu sebze, çorbasının yanı sıra pirinçli, pirinçsiz, bulgurlu ya da yeşil mercimekli gibi çeşitlerle yemek haline getirilebiliyor. Hatta yeşil elma ya da domates ile buluşturulduğunda, ortaya enfes salatalar dahi çıkarılabiliyor. Fakat ben bu hafta, yine tüm klasiklerin dışına çıktım ve semizotunu, hardal tohumu, patates, patlıcan, havuç ve renkli biberlerle mayhoş tadını desteklediğim bir tarif oluşturdum.
#SemizotuKendinizi biraz gergin, biraz stresli, biraz mutsuz, hissettiğinizde eliniz sebepsizce çikolataya mı gidiyor? Peki yedikten sonra duygu durumunuzu hiç gözlemlediniz mi? Mutlu mu oluyorsunuz yoksa ölçüyü kaçırdığınızı hissedip ‘kilo alacağım’ diyerek suçluluk duygusuna kapılıp mutsuz mu? Acaba çikolata yerine sizi mutlu edebilecek besinler neler? Hangi çikolata diğerlerine göre daha masum? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda...
#ÇikolataSesiniz boğuk çıkıyor ve boğazınızı temizlemeden duramıyorsanız, asit reflüsünün sıklıkla gözden kaçan bir formu olan laringofaringeal reflü (LFR) yani boğaz reflüsüne sahip olabilirsiniz. Kulak burun boğaz uzmanlarına başvuran her 10 kişiden üç ya da dördünde görülen bu hastalık, sinsice ilerlediği için ‘sessiz reflü’ olarak da adlandırılıyor. Peki boğaz reflüsü neden oluşuyor? Hangi gıdaları tüketmeli? Hangilerinden uzak durmalı? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#SağlıkGece yatağa yatıyor dönüp duruyor ama bir türlü uyuyamıyor musunuz? Ya da öyle bir gün yaşadınız ki uyudunuz uyandınız ama hâlâ bir gözünüz yastıkta mı? İşte tıpkı beslenme gibi hayatımızın vazgeçilmezi olan, sabahları kendimizi dinlenmiş ya da yorgun hissetmemiz üzerinde önemli bir etkisi olan sağlıklı ve kaliteli bir uyku için yapılması gereken tüm ipuçları bu haftaki yazımızda...
#UYKUAydın bir tatil şehir olduğu için pek çok gezilecek ve görülecek yerleri bulunmaktadır. Bu yerlerin yanına yöresel yemekleri de oldukça bilinmektedir. Yeni tatlar arayan ve aydının yemeklerini merak eden pek çok kişi Aydın Yemekleri - Aydın'da ne yenir ve neyi meşhur? Aydın mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? Gibi sorular bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Aydın YemekleriYemekleri pişirme yöntemi en az tükettiğimiz besinler kadar önemli çünkü tercih ettiğimiz yöntem yediğimiz besinin kalitesini etkiliyor. Peki hangisi en sağlıklı? Başka bir deyişle hangisi daha az sağlıksız? Haşlama, ızgara, fırın gibi klasik yöntemlere alternatif olarak piyasaya çıkan yeni ürünler aklımızı bu konuda iyice karıştırıyor. Biz de son teknolojik pişirme yöntemleri ile klasik pişirme yöntemlerini mercek altına aldık.
#YemekGünümüzde en sık görülen hastalıklardan birisi de basur olmaktadır. Basur hastalıkları kişilerin sosyal yaşamını oldukça rahatsız etmektedir. Bu nedenle basura iyi gelen yiyecekler hakkında araştırmalar yapmaktadırlar. Basur olan kişiler tedavinin yanı sıra bazı yiyeceklerden uzak durmalıdır. Peki, basura iyi gelen yiyecekler nelerdir? Basura iyi gelen besinler ve gıdalar hakkında bilgileri sizlere detaylıca derledik.
#BasurGenellikle tropikal bölgelerde nadir yetişen bitkilerden olan kafur, son zamanlarda sıklıkla faydaları ile adından söz ettiriyor. Dünyadaki en yaşlı ağaçlardan olan kafur 1700- 1800 yıla kadar yaşayabiliyor. Aynı zamanda kafur ağacı bitkisinden elde edilen kafur yağı havaların soğumasıyla ortaya çıkan grip ve nezle gibi üst solunum rahatsızlıklarına karşı bağışıklığı güçlendiriyor. Peki kafur nedir, nasıl kullanılır? Kafur yağı saça, cilde ve vücuda faydaları haberimizde…
#KafurOil pulling ya da bir diğer bilinen adıyla yağ çekme, bakterileri yok etmek ve ağız hijyenini desteklemek için yağın ağzınızda çalkalamasıyla yapılan eski bir uygulamadır. Araştırmalar, yağ çekmenin ağızdaki bakterileri öldürebileceğini ve diş sağlığını iyileştirebileceğini söylüyor. Peki, oil pulling (yağ çekme) nedir, nasıl ve hangi yağlarla yapılır? İşte, oil pulling faydaları ve merak edilenler…
#Oil Pullingİngiltere’de yapılan bir araştırma, bazı güneş kremi markalarının üzerinde yazan koruma iddialarını karşılamadığını öne sürdü. Bu iddialardan yola çıkarak güneş kremleriyle ilgili merak edilen soruları uzmanlara yönelttik.
#Güneş KremiÇinko; insan vücudunda yer alan ve sayısı 300'ü aşan değişik enzimlerin, ideal bir biçimde işlev göstermesi adına gerekli bir mineral olarak tanımlanabilir. Peki çinko nedir ve ne işe yarar? Çinko nelerde ve nerelerde bulunur? İşte merak edilen tüm detaylar.
#Çinko Nedir?Palmarosa yağı çok fazla bilinmeyen ama kullanım alanı geniş olan bir yağ türüdür. Palmarosa yağı Nepal ve Hindistan Bölgelerinde yetişir. Yetişme alanı ise sulak arazilerdir. Palmarosa yağına Hint Sardunyası de denmektedir.
#Palmarosa YağıOzon yağı nedir? Ozon yağı nasıl yapılır? Ozon yağı ile tedavi yöntemleri nelerdir? Ozon yağının özellikleri nelerdir? Ozon yağının faydaları nelerdir? Ozon yağı ne işe yarar? Ozon yağı nasıl elde edilir? Ozon yağı nedir ve ozon yağının özellikleri hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
#Ozon Yağı NedirBesinlerin sağlığa pek çok faydası bulunmaktadır. Birbirinden önemli yararlar sağlayan bu besinler tohumlama yöntemi ile ekildiği takdirde verim oldukça olumlu olacaktır. Susamın ise birbirinden önemli faydaları bulunuyor. Susam tohumu nedir ve ne işe yarar? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Son zamanlarda en çok aranan diyet listelerinin başında gelen alkali diyeti, zayıflamak için tercih edilen sağlıklı bir yöntem. 3 ya da 4 hafta süren alkali diyetinde amaç; bir yandan kilo kaybını sağlarken diğer yandan da vücutta sağlık açısından dengeyi sağlayabilmektir. Peki, alkali diyeti nedir? Alkali beklenme şekli nasıl uygulanır? İşte, alkali içeren besinlerin listesi.
#Alkali DiyetiPandemi nedeniyle bağışıklık sistemimiz konusunda çok dikkatliyiz. Ancak hangisi ne işe yarıyor veya ne kadarı bizi nasıl koruyor diye araştırmadan her takviyeyi almak da sağlığı tehdit ediyor. Uzmanlar takviyelerin hekim kontrolünde ve yeterli dozda kullanılması gerektiğinin altını çiziyor.
#BağışıklıkKirpik hijyeninin ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Aylin Kılıç, "Her gün birkaç dakika sıcak havluyla gözünüze kompres yapıp bebe şampuanıyla kirpikler yıkanmalı. Kirpiklere badem yağı sürmenin ise faydası yok, aksine göze kaçarsa zararı çok" dedi.
#Doç. Dr. Aylin KılıçDoğanın zenginliklerine, bitkilere, tohumlara ne kadar hayran olsak azdır. Gelgelelim, kozmetikler konusundaki gerçekler, biraz farklı görünür. Kozmetik ürünlerin %100 doğal olması mümkün değildir. Bu nedenle size tavsiye edilen birbirinden şık kavanozların tümünün içinde, doğal maddelerle birlikte ama az ama çok sentetik maddelerin bulunması olasıdır.
#Doğal Ürünlerİnsan vücudu için gerekli olan vitaminlerin yeterli düzeyle alınması, sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için önem arz ediyor. Fakat bazı durumlarda gerekli vitaminlerin yetersiz kalması ile sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. Çinko eksikliği sorunu yaşayan kişiler, çinko eksikliğinin nedenlerini ve hangi besinlerde çinko bulunduğu ile ilgili zaman zaman araştırma yapıyor. Peki, çinko hangi besinlerde bulunur?
#Çinko Eksikliği Nedir?Akne ve sivilceler hemen hepimizin yaşadığı cilt sorunlarının başında geliyor. Bu soruna iyi gelecek pek çok şey duyuyoruz, okuyoruz. Biz de bugün aknelere iyi gelen doğal bir besinden bahsedeceğiz; susam yağı! Susam yağının aknelere olan etkisi ve nasıl kullanılması gerektiği aşağıda.
#Susam YağıGebelik boyunca vücutta pek çok değişiklik olur. Bu değişimlerin normal mi yoksa patolojik mi olduğunun saptanması son derece önemlidir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Faruk Abike, gebelikte sık rastlanan sorunlar ve çözümleri ile ilgili önemli konulara dikkat çekti.
#GebelikGittikçe yaygınlaşan ve birbirinin devamı olan bu iki sorun bu nedenle de zaten “kadın kadına sohbetlerin” değişmez konularından biridir. “Kemikler ne zaman, ne olduğunda osteopenik ya da osteoporoz damgası yiyor, nedir bu iki teşhisin arasındaki fark?” sorusunun yanıtını merak ediyorsanız, buyurun...
#Osman Müftüoğlu