Çoğumuzun zaafı olan tatlılar aynı zamanda vegan mutfaklarda en çok zorlanılan konulardan. En ince ölçülerle pişen tarifler genellikle hep onlar, bu yüzden de malzeme değiştirmek kolay değil. Bayramda dışarıdan sipariş vereceğimiz adresler de sınırlı olduğu için birkaç temel mantığı doğru kavrayıp kendi tatlılarımızı hazırlamak en rahatı.
#VeganDünyanın önde gelen ticaret fuarı, Nürnberg Uluslararası Bio Fach 2024 Fuarı 13-16 Şubat tarihleri arasında kapılarını ziyaretçilere açacak. Fuarda, taze, dondurulmuş ve kuru ürünler gibi organik gıdalar ve kontrollü kalitede organik içecekler, doğal kozmetikler gibi gıda dışı organik ürünler, trendler ve yenilikler sergilenecek.
#AlmanyaBirçoğumuz kilolarımızdan hızla kurtulmak için katı diyetlerde çare arıyoruz. Ama bu tür diyetlerin sonu hep hüsranla bitiyor. Oysa beslenmeye olan yaklaşımımızı değiştirerek de istediğimiz kiloya ulaşabiliriz. Uzmanlar sıkı diyetlerden ziyade sağlıklı beslenme ve egzersize yönelmekte fayda olduğunu söylüyor. Bu süreçte psikolojik desteğin önemine de dikkat çekiyorlar.
#Kilo2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyara ulaşması beklenirken sürdürülebilir protein kaynakları mevcut ihtiyacı karşılamak adına en doğru tercih olarak öne çıkıyor. Bitki temelli gıdaya market raflarında kolayca ulaşabilmekse hem ev hem restoran mutfakları için giderek daha fazla önem kazanıyor. Metro Türkiye’nin yeni piyasaya sürdüğü bademli ve fındıklı içecek serisiyse kekten kahveye mutfakta süt yerine kullanılabilecek pratik bir alternatif...
#SÜTSağlıklı beslenme denince akla hemen tatsız, lezzetten yoksun yemekler geliyor. Oysa günümüzde hızla popülerleşen yeni nesil airfryer’larla bu algı çoktan yıkıldı. Çok az yağ kullanarak hem lezzetli hem de faydalı ve az kalorili lezzetler pişirmek çok kolay. Bu aletlerin meyve kurutma ve taze otları baharat yapabilme özelliklerini de sık sık kullanıyorum…
#İslim KebabıGaziantep Gastronomi Festivali’nden sonra geçen hafta sonu Antalya’daki benzer festivali de izledik. Her iki belediyenin açıklamalarına göre, uluslararası çaptaki etkinliklerin ilkini 2.5 milyon, Antalya’dakini de 800 bin lezzet tutkunu izledi. Her ikisi de birer rekor sayılıyor. 70 ülkeden yaklaşık binlerce lezzet tutkunlarının yanında 300 ünlü ve Michelin yıldızlı şefleri de tanıdık, çalışmalarını gördük.
#Gaziantep Gastronomi FestivaliYeni bir yılla girerken, yeni başlangıçlar yapıyor ve hedefler belirliyoruz. Fakat çok kısa bir süre sonra aldığımız kararları hayata geçirecek motivasyonu kendimizde bulamıyor, pes ediyoruz. Özellikle, sağlıklı bir yaşam için düzenli egzersiz ve diet yapma kararında oldukça zorlanıyoruz. Kararlı bir şekilde sağlıklı kiloya ulaşmak için doğru ve sürdürülebilir egzersiz programına kararlılıkla uymak için atılacak adımları uzmanlara sorduk...
#SPORSon yıllarda diyet konusu popülerlik kazandıkça bilgi kirliliğini de beraberinde getirmektedir. İnternete girdiğinizde doğru bilgiden fazla yanlış bilgi havuzu olduğunu görürsünüz. Hal böyle olunca kişiler doğru olmayan diyetler deniyor fakat ya kalıcı bir sonuç alamıyorlar ya da sağlıklarından oluyorlar. Diyet uygulamaları, kalori hesaplama sitelerinin artması kişilere beslenmeleri hakkında fikir verse de kaloriye bağımlı hale getirip, önemli olan noktaları kaçırmalarına neden olabiliyor.
#KaloriEmine Erdoğan’ın öncülüğünde, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle hazırlanan “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabının 4 Eylül’de yapılan tanıtım resepsiyonuna çok istediğim halde katılamamıştım. Yakın bir arkadaşımın kızının Urla’daki düğünü ile aynı güne denk gelmişti.
#Müge Akgün18 Haziran Dünya Sürdürülebilir Gastronomi Günü… Gıda hukuku profesörü Hilal Elver “Gastronomi artık sadece gurme menülerle uğraşmak, mutlu azınlıklara hitap etmek yerine kitlelere ulaşmayı amaçlıyor. Bu bir moda değil, zorunluluk! Az et, çok sebze, meyve kullanan, ürününün her şeyini değerlendiren şefler önde. Gastronomi dünyası büyük değişim içinde” diyor.
#YazarBugünlerde nereye baksak çeşit çeşit zayıflama listeleri... Her yaz aynı şey... Demek ki diyetler yapılıyor sonra da verilenler geri alınıyor. Eğer siz de her yaz diyete girmekten sıkıldaysanız beslenme uzmanları Elif Nida Zafer ve Berrin Yiğit’in diyet yapıyormuşuz gibi hissetirmeyen önerilerine göz atın. Fazla kiloları kalıcı şekilde vermenin kişiye özel, sürdürülebilir beslenme ilkeleriyle mümkün olduğunu anlatıyorlar. Yiğit her yeni bilgiyi araştırmamızı söylüyor, Zafer’se “İki dilim pizzadan zarar gelmez ama haftada iki ‘kaçamağı’ aşmayın” diyor.
#GazetehaberleriBirleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yapılan çalışmada 2050 yılında dünyada 300 milyon insanın açlıkla mücadele etmek zorunda olacağını ortaya koydu. Dünya nüfus artışı ve iklim değişikliği nedeniyle günümüzde daha dikkat çeker hale gelen ‘sürdürülebilir beslenme’ hakkında açıklamalar yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Ayşe Huri Özkarabulut, “Dünya çapında artan nüfus ve gıda israfı gelecek nesiller için büyük bir tehdit oluşturuyor” dedi.
#Beslenme Ve Diyet UzmanıSürdürülebilir Yaşam Derneği(SUYADER), bu yıl Toros Üniversitesi işbirliği ile düzenlenecek 2. Uluslararası Sürdürülebilir Yaşam Kongresi için gün sayıyor. COVID-19 ile ilgili başlıkların da yer aldığı e-kongre, 19-20 Mart’ta çevrim içi olarak Zoom üzerinden gerçekleştirilecek.
#SUYADERKilo problemi yaşayan kişilerin sıklıkla başvurduğu diyetler, uzman kontrolü eşliğinde yapılmadığı zaman daha kötü sonuçlar doğurabiliyor. Vatandaşın doğru adımlarla diyetzede olmaktan kurtulabileceğini söyleyen Dr. Ayça Kaya, sağlıklı ve kalıcı zayıflamanın püf noktalarını paylaştı.
#İç Hastalıkları UzmanıDünyada beslenme ve yeme içme trendleri her yıl değişiyor. 2020 yılı da bazı önemli trendleri beraberinde getirdi. 2020 yılının en önemli iki teması sürdürülebilirlik ve farkındalık olacak gibi görünüyor. Özellikle kaliteli bir yaşamın ön planda olduğu günümüzde sağlıklı beslenme konusunda kafa karışıklığı yaşayanlar için rehber niteliğinde bilgiler veren Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Diyetisyeni Emel Terzioğlu Arslan, 2020’nin beslenme trendlerini açıkladı.
#Yeme İçme TrendleriR gut, kendi hücrelerini 100 kattan fazla aşan kendi nişlerine sahip belirli bir gıdayı besleyen muazzam bir bakteri popülasyonuna ev sahipliği yapar. Bu bakterilerin çoğu iyi bakterilerdir. Aslında bu bakteriler olmadan hayatta kalamazsınız!
#Bağırsak BakterileriTüm canlılar için en temel ihtiyaçlardan biri olan beslenme ihtiyacı, yıllar içinde değişen koşullarla birlikte birçok farklı tarz yarattı. Özellikle sosyal medyanın hayatımızda kapladığı yer arttıkça trendlerden de çok kolay etkilenir olduk. Birçok insan “sağlıklı beslenme” kaygısı taşımaya başladı ve birçok yeni yöntem gün yüzüne çıktı. Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, yeni dönem beslenme trendlerini anlattı.
#BeslenmeTüm canlılar için en temel ihtiyaçlardan biri olan beslenme ihtiyacı, yıllar içinde değişen koşullarla birlikte birçok farklı tarz yarattı. Özellikle sosyal medyanın hayatımızda kapladığı yer arttıkça trendlerden de çok kolay etkilenir olduk. Birçok insan “sağlıklı beslenme” kaygısı taşımaya başladı ve birçok yeni yöntem gün yüzüne çıktı. Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Emel Terzioğlu Arslan, yeni dönem beslenme trendlerini anlattı.
#2019 Beslenme Trendleri