Son günlerde, “süper grip” olarak tanımlanan grip benzeri soğuk algınlığı hakkında çok sayıda şikayet görüldü. Soğuk algınlığına virüsün 200'den fazla farklı türü neden oluyor. Cardiff Üniversitesi Soğuk Algınlığı Merkezi’nin eski direktörü Prof. Dr. Ronald Eccles, şu anda dolaşan “süper grip”in solunum sinsityal virüsünün (RSV) bir sonucu olduğunu belirtiyor. Peki, süper grip nedir, belirtileri neler?
#Süper GripTüm dünyada Omicron’un yeni alt türleri BA.4 ve BA.5 kaynaklı vaka artışları yaşanıyor. Antikorlara karşı daha dirençli ve akciğerleri hedef aldıklarından şüphelenilen iki varyanta şimdi ise BA.2.75 de eklendi. Peki neden bir anda alt varyantlar baskın hale geldi? Kış aylarında küresel pik yaşanabilir mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Prof. Dr. Alper Şener hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsSon günlerde, “süper grip” olarak tanımlanan grip benzeri soğuk algınlığı hakkında çok sayıda şikayet görüldü. Soğuk algınlığına virüsün 200'den fazla farklı türü neden oluyor. Cardiff Üniversitesi Soğuk Algınlığı Merkezi’nin eski direktörü Prof. Dr. Ronald Eccles, şu anda dolaşan “süper grip”in solunum sinsityal virüsünün (RSV) bir sonucu olduğunu belirtiyor. Peki, süper grip nedir, belirtileri neler? Süper grip hakkında detaylı
#Süper GripKoronavirüsün son ortaya çıkan varyantı Omicron, hızla yayılarak neredeyse tüm dünyada baskın varyant haline geldi. Hemen hemen tüm ülkelerde vaka sayıları rekor kırarken pek çok uzman artık maske ve mesafe kuralları için bilgilerin yenilenmesi gerektiğini savunuyor. Özellikle 2 metre sosyal mesafe kuralı gibi daha önce uygulanan bazı kuralların artık geçerliliğini yitirdiği söyleniyor. Maskeler için de önemli uyarılar mevcut. Peki yeni varyanta karşı yeni kurallar neler olmalı? Hangi maskeyi nasıl takmalıyız? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsSon dönemde karşılaşılan Delta mutasyonuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ahmet İnal, yeni semptomlarla karşılaşıldığını belirterek, ''Baş ağrısı, grip, burun akıntısı ve boğaz ağrısı gibi semptomlarla kendisini göstermeye başladı'' dedi. Süper mutant uyarısı da yapan İnal, “Bizlerin en büyük korkusu, virüs bulaştıkça süper mutant dediğimiz daha bulaşıcı ve agresif hale gelen bir mutasyona dönüşebiliyor. Bu henüz tespit edilmiş değil ama böyle bir ihtimal var. İnsanların buna dikkat etmesi gerekiyor” dedi.
#KayseriH1N1 Influenza A, yani halk arasında “Domuz gribi” olarak bilinen hastalık geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da etkisini göstermeye başladı. Birçok insanın domuz gribiyle karşılaştığında ne yapacağını bilemediğini ve belirtilerin ani olarak ortaya çıktığını söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, “H1N1 Influenza A daha çok birbiri ile yakın ilişkideki kişiler ve kapalı alanlarda bulunan insan grupları arasında görülüyor. Son dönemde görülen vakaların büyük bir kısmını H1N1 Influenza A vakaları oluşturuyor” dedi.
#Domuz GribiRefik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Mustafa Ertek, şu anda Türkiye`de görülen gribal enfeksiyonun "tamamen viral kaynaklı mevsimsel bir girip olduğunu ve keçi gribi olmadığını" belirterek, şu anda ilk sırada B tipi gribin, ikinci sırada H1N1`in ve üçüncü sırada H3N3`ün etkili olduğunu söyledi.
Uzun bir yolculuktan sonra ülkemize de gelen kuş gribinin görüldüğü yerlere göre tahmini rota çizildi. Bu rota kuşların göç yolu ile az çok örtüşüyor ve virüsün göçmen kuşlarla bulaştığını kanıtlar gibi. Bilim adamları bu konuda yine de kuşkulular. Bazı gözlemler gerçekten de akıl karıştırıcı.
Beş ayda beş kıtaya yayılan Akut Solunum Yetersizliği Sendromu (SARS) ilk kez 26 Şubat'ta tanımlandı. Hastalığı tanımlayan Dr. Carlo Urbani dahil yüzlerce kişinin canını aldı. Belirtileri atipik zatürree ve bazı soğuk algınlığı tiplerine benzediği için sık sık yanlış alarmlara yol açan hastalık henüz topraklarımıza ulaşmasa da gelişmeler endişeyle izleniyor.