Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini fazlasıyla çeken mağaralar, yeryüzünün en sıra dışı şekilleri arasında yer alıyor. Sarkıtlar, travertenler, dikitler, göletler ve eski insan yaşamlarına yönelik kalıntılar görenleri büyülemeye yetiyor. Ülkemizde de mağara turizmine ilgi artıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Turizme açık keşfedilmeyi bekleyen büyüleyici mağaralar hangileri?’ diye sorduk. 9 şehirden 10 harika mağarayı önerdiler.
#RotaGeçen hafta sakinliğiyle, doğasıyla ve tarihiyle Kırklareli’nin merkezinde bir geziye çıkmıştık. Bu hafta kentin dışına çıkıp ilçelerine doğru uzanacağız. Önceden uyarayım; bu coğrafyayı keşfederken karşılaşacağınız sürprizlere duyduğunuz hayranlığa ihmal edilmişliğin hüznü de karışacak.
#HürriyetKırklareli'nin Istranca Dağları'nda bulunan, doğal sit alanı içindeki on binlerce yarasa popülasyonunun bulunduğu Dupnisa Mağarası'nın yanı başına İl Özel İdaresi'nce yap, işlet, devret modeliyle bungalov tipi turizm tesisi yapılmasına bilim insanları hazırladıkları raporla karşı çıktı. Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Yılmaz Camlıtepe, turizm tesisinin geri dönüşü olmayan kayıplara yol açacağını belirterek, "Tesis gece de açık olacak, ışıklandırması, müzik sesi ve insan faaliyetleri yarasaların buradan göç etmesine neden olacaktır" dedi.
#SeyahatDupnisa Mağarası Trakya Bölümünün turizme açık olan ilk ve de tek mağarasıdır. Mağara türleri içerisinde bilinen en yaygın tür olan yeraltı mağaralarına örnektir. Bulunduğu coğrafi konumdaki tek mağara olduğu için ziyaretçisi de çoktur. İşte, Dupnisa mağarası hakkında bilinmesi gerekenler...
#Dupnisa MağarasıDoğu Ekspresi ile Kars dönüşünde trene doyamayıp yine bir 25 saat kendimi tıkır tıkır giden trene ve muhteşem manzarasına teslim etmişken Kırıkkale'de oturan kuzenim aklıma geliveriyor. Son dakika açılan birkaç telefon ve ben sabah 6’da Kırıkkale'de trenden iniyorum. Yol beni her zaman değişik yerlere savurmuştur. A noktasından çıkıp B noktasına gidebildiğim ve aynı rotadan dönebildiğim yol neredeyse hiç olmadı. Şimdi de Kırıkkale'deydim... Peki bu güzel şehirde nereleri gezmeli neler yapmalı? İşte size tam da şu sıralar gidilecek Kırıkkale gezi rehberi…
#Kırıkkale Gezi RehberiHafta sonu İstanbul’dan kaçmak istiyor ve yeni rotalar arıyorsanız çok uzaklaşmayın. Trakya’nın turizme açılan ilk mağarası Dupnisa, Kırklarerli’nde sizleri bekliyor. Bunaltıcı sıcakların aksine içerisi oldukça serin olan mağarayı ziyaret edecekseniz yanınıza kalın bir şeyler almayı unutmayın..
#Dupnisa MağarasıSanki bir elma kurdu elmanın altından girip üstünden çıkmış. Tepenin eteklerinden oymaya başlayıp kıvrıla kıvrıla bir tünel açıp üst noktaya ulaşmış. Kırklareli’nin vahşi görünümlü ormanlarındaki Dupnisa, Trakya’nın turizme açılan ilk ve tek mağarası. İçinden Türk-Bulgar sınırını çizen Rezve Deresi’nin kollarından biri çıkıyor. Çevresi de en az mağarakadar güzel.
Deniz ürünlerinin besin değeri bakımından yaşamımızdaki yeri büyüktür. Özellikle de balık tüketimi bazı vitamin, mineral ve besinlerin insan vücuduna alınmasında katkısı eşsizdir. Bu sebepten dolayı balık besini tüketimine önem verilmektedir. Sular o kadar geniş alanlardan oluşmakta ki içerisinde birbirinden farklı canlıyı barındırmaktadır. Bu canlılardan bazılarını süs balığı olarak akvaryumlarda beslesek de bazılarını yiyecek olarak tüketmekteyiz. Melanur balığı nedir, nasıl pişirilir, faydaları nelerdir, zararı var mıdır, özellikleri nelerdir, eti yenir mi, besin değerleri nedir, türleri var mıdır detayları ile derledik.
Karadeniz’in içlerinde kalmış 8 bin 500 yıllık yerleşim birimi, geçmişten günümüze çok farklı medeniyetlerin izlerini korumayı başarmış. Kendinizi Amasya sokaklarına bırakın ve tarihin kültür galerisinde yolculuğa başlayın. Önce Kral Kaya Mezarları’nı gezin, sonra Osmanlı’nın izlerini takip edin. ‘Şehzadeler Şehri’nde Yeşilırmak boyunca ilerleyip bu açık hava müzesinin tadını çıkarmaya bakın.
#AmasyaZamansız bir yer Hatay. Ne zaman giderseniz gidin sizi hoşça karşılar ve ağırlar, bir daha ne zaman gelirim diye planlar yaparak ayrılırsınız. Tarihine, hoşgörülü atmosferine, kozmopolit dokusuna ve eşsiz lezzetlerine hayran olmamak mümkün değil. Sömestirde ziyaret ederseniz, yumuşak kış güneşi altında çocuk kâşifler de çok eğlenecek.
#SeyahatGürcistan denince akıllara ilk, en kolay ulaşılan Batum ya da başkent Tiflis geliyor. Pasaportsuz, vizesiz gidebildiğimiz komşu benim aklımaysa bambaşka şeyler getiriyor. Kanyonlar, mağaralar, muhteşem dağlar… Birlikte Gürcistan’da 3 günlük bir doğa keşfine çıkalım. Bakın nasıl farklı bir ülkeyle karşılaşacaksınız. Sataplia Parkı Kinchka Şelalesi Martvili Kanyonu Okatse Kanyonu Prometheus Mağarası Ayı Banyosu denen gölde soğuk ve cam gibi berrak sulara kavuştuğumuzda adeta yeniden doğduk.
#SeyahatZonguldak şehrinin Üzülmez bölgesinde yer alan Gökgöl Mağarası, damlataş mağarası olarak tanımlanabilir. Bununla beraber Gökgöl Mağarası hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlere, detay vermek yararlı olacaktır. Gökgöl Mağarası nerededir? Gökgöl Mağarası oluşumu, özellikleri, giriş ücreti ve ziyaret saatleri hakkında bilinmesi gerekenler.
#Gökgöl MağarasıGüneydoğu Sicilya şehirlerinden Siracusa, 734 yılında Yunanlarca kurulmuş, Ciçero’dan “En müthiş, en güzel Yunan şehri” övgüsünü almıştı. Geliştikçe dönemin Atina, Kartaca gibi büyük güçlerinin hedefine yerleşti. Romalılar, Bizanslılar, Kuzey Afrikalılar, İskandinavlar gelip geçti. Sanattan mutfak kültürüne pek çok alanda izlerini bıraktılar. Geçmişin görkemi bugün ünlü arkeoloji parkında ve merkezdeki tarihi yapılarda yaşatılıyor. Ortigia Adası, labirenti andıran dar sokaklar, barok üslubu kiliseler, asırlık saraylar ve Ortigia’nın batı kıyısındaki günbatımı manzarası için bu şehir görülmeye değer.
#SeyahatBayram tatiline bir hafta kaldı. Yola otomobiliyle çıkacaklar için en sık kullanılan rotaların haritalarını paylaşmaya devam ediyoruz. Bu haftaki istikamet İstanbul’dan Antalya’ya doğru... Yolun uzunluğu 698 kilometre. En fazla 5 kilometre sapmayla “İyi ki uğramışım!” diyeceğiniz pek çok iç açıcı durak var; doğal güzellikler, lokantalar, antik kent ve sevimli köyler... Doğal güzellik, antik kent, köy ve müze seçimini Hürriyet Seyahat ekibi yaptı, lezzet mekânlarını Tat dedektifi Sinan Hamamsarılar belirledi.
#İstanbul Antalya Arası Duraklar