Melanur Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Melanurya Faydaları Ve Özellikleri
Deniz ürünlerinin besin değeri bakımından yaşamımızdaki yeri büyüktür. Özellikle de balık tüketimi bazı vitamin, mineral ve besinlerin insan vücuduna alınmasında katkısı eşsizdir. Bu sebepten dolayı balık besini tüketimine önem verilmektedir. Sular o kadar geniş alanlardan oluşmakta ki içerisinde birbirinden farklı canlıyı barındırmaktadır. Bu canlılardan bazılarını süs balığı olarak akvaryumlarda beslesek de bazılarını yiyecek olarak tüketmekteyiz. Melanur balığı nedir, nasıl pişirilir, faydaları nelerdir, zararı var mıdır, özellikleri nelerdir, eti yenir mi, besin değerleri nedir, türleri var mıdır detayları ile derledik.
Melanur balığının ismini ve faydalarını bireylerin çoğu duymamış olabilir. Çünkü insanlar yaşamlarında genellikle bilindik balık türlerini tüketmeyi tercih etmektedir. Bu durum biraz damak zevkinden biraz da alışkanlıklardan gelmektedir. Oysaki melanur balığı gibi olan bazı balıkların besin değerleri hem daha yüksek hem de daha lezzetli olabilmektedir.
Melanur Balığı Nedir?
Bilimsel olarak oblada melanura ismiyle anılan melanur Sparidae ailesinden olan bizim ülkemizde de yaşayan orta boy balık kategorisinde yer alan balık türüne melanur balığı denmektedir. Bu balık ülkemizde Akdeniz, Marmara ve Ege'de bulunmaktadır.
Melanur Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır?
Melanur balığı mercan ailesine ait olan bir balık türüdür. Bilimsel ismi oblada melanura adıdır. Elbette ki halk arasında melanur ismine benzeyen farklı isimlerle de anılmaktadır. Melanurya, melenur gibi isimler yöresel olarak insanların telaffuz etmeye çalıştığı isimler arasındadır. Fakat halk arasında genellikle melanur olarak söylenmektedir.
Melanur Balığının Özellikleri Nelerdir?
Melanur balığının özelliklerinin daha iyi kavrayabilmeniz açısından tek tek listeledik. İşte melanur balığının özellikleri şöyle sıralanmaktadır:
Melanur balığı ülkemizde Ege, Marmara ve Akdeniz'de bulunmaktadır.
Bu balıkların boyları ise 25 cm ve 45 cm arasında olmaktadır.
Melanur balıkları sürü halinde yaşamaktadır.
Mağara girişleri ve kıyıya yakın kayalık bölgeleri yaşadıkları yerlerdir.
Kıvraklık, zekilik ve hızlılık bu balıkların en önemli özellikleridir.
Melanur balıklarının parlak nesnelere karşı bir hassasiyeti vardır.
Deniz yosunları ve küçük kabuklular bu balıkların besin öğeleridir.
Bu balıkların gövdesi oval şeklindedir.
Uzun yapısıyla melanur balığı yanlardan sıkıştırılmış bir görünüme sahiptir.
Melanur balıklarının yan bölgeleri gümüş rengindedir.
Bu balıkların karın bölgesi de beyaz renklidir.
Sırt bölgesi de mavi rengindedir.
Tutucu, öğütücü ve kesici dişlere sahiptir.
En belirgin ve tanınan özelliği de kuyruk kısmında bulunan siyak banttır.
Bu siyah bant at eyerine benzer şekilde alt taraftan birleşme göstermez.
Grup halinde yaşayan bu balıklar suların 30 metre derinliklerinde bulunur.
Mart, nisan ve mayıs ayları bu balıkların üreme dönemleridir.
Melanur balıkları ortam ve şartlardan dolayı cinsiyet değişimine uğrayabilir.
14 yıl yaşam süreleri vardır.
Melanur Balığının Eti Yenir mi?
Melanur balığının eti oldukça lezzetlidir ve eti yenebilmektedir. Özellikle de bu balıkları tam mevsiminde yediğiniz zaman protein ve bolca karbonhidrat almış olursunuz. Çünkü bu balıklar yüksek miktarda protein ve bol karbonhidrat içermektedir. Melanur balığının yağ oranı ise düşüktür.
Melanur Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır?
Melanur balığı tavada kızartması yapılarak fırında sulu şekilde ve ızgarada mangal şekilde pişirilmektedir. Melanur balığı fazla yağlı bir balık olmadığı için tavada kızartması yapılırken yağdan kaçınılmayabilir. Fırında melanur balığını ise folya kağıdında hava almadan pişirebilirsiniz. İçine domates, biber ve soğan da ekleyebilirsiniz. BU pişirme tarzını mangalın köz ateşinde de uygulayabilirsiniz. Fakat melanur balığı yağ oranı düşüklüğünden dolayı ızgarada pişirmeye pek uygun değildir. Çünkü ızgarada kuru olacaktır. Bu yüzden tavada olanı tercih edilmelidir.
Melanur Balığı Tarifleri Nelerdir?
Balık alanında az yağlı bir lezzet arayanlar melanur balığını tercih edebilmektedir. Melanur balığının bu özelliği dikkate alınarak pişirme teknikleri uygulanmalıdır. Bu bakımdan tarifler de buna göre yapılmıştır. Tarifleri uygularken balığın taze olmasına dikkat etmelisiniz. Bu durumu ise balığın gözlerinden anlayabilirsiniz. Gözleri parlak ve canlıysa balık taze demektir.
Melanur balığı tariflerinde en çok zeytin yağında tavada pişirilmesi gelmektedir. Üstelik bu balığı derisi ile de kızartabilirsiniz. Bütün ve derisiyle pişireceğiniz bu balığın üzerine birkaç bıçak darbesi atmalısınız. Bu durum balığın daha iyi pişmesi ve çıtır çıtır kızarması içindir. Tava ise mutlaka yapışmaz olmalıdır. Çünkü aksi halde balığın derisi tavaya yapışır. Bu da lezzeti düşürür. Derinin yanmaması ve yapışmaması için mısır unu kullanabilirsiniz. Soslu ve fırında balık tarifi için de domates sosu, soğan ve karabiber kullanarak fırına sürebilirsiniz.
Melanur Balığı Kılçıklı mıdır?
Melanur balığı küçük boyutlu balıklar arasında değildir. Sonuçta küçük boyutlu balıklarda kılçıklarda küçük olduğu için ayıklaması zor olabilmektedir. Melanur balığı orta boy fakat genişlemesine bir balıktır. Kılçığı da görülecek ve ayıklanabilecek düzeyde tam ortada tek parça halindedir. Bu yüzden pişirdikten sonra derisinin altında bulunan kılçığını tek parça halinde tek hamle ile alabilirsiniz. Kılçıklı bir balıktır.
Melanur Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Melanur balığı fileto şeklinde temizlenir. Melanur balığının ilk olarak iç organlarını temizlemeniz gerekir. Bunun için tek yapmanız gereken boğazından dip kısmına kadar bir kesik atmanız olacaktır. Melanur balığını bu şekilde temizleyip yıkadıktan sonra ister fırında ister tavada isterseniz de ızgarada pişirebilirsiniz. Eğer temizlenen melanur balığını hemen pişirmek istemezseniz tuzlama işlemini yapmanız gerekir. Lezzetini kaybetmemesi için tuzlanan melanur balığının buzlukta saklanması 15 günü geçmemelidir.
Melanur Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır?
Melanur balığı olta takımı sayesinde avlanır, tutulur ve yakalanabilir. Bunun için karagöz ve mercan için kullanılan bir olta takımına ihtiyacınız vardır. Çift köstekli bir olta takımı buna uygundur. Alternatif olarak melanur balığı avlanması için dip sürütmesi takımı da tercih edilebilir. Melanur balığı kıvrak ve hızlıdır. Hatta su üstüne çıktığında parlak olan her nesneye hamle yapmaktadır. Bu bilgiler melanur balığını tutmada ve yakalamada size çok yardımcı olabilir.
Melanur Balığının Faydaları Nelerdir?
Omega 3 ve omega 6 bakımından en zengin olan balık türü melanur balığıdır. İnsan vücudu omega yağ asitlerine büyük gereksinim duyar. Hatta sa. ve göz sağlığı için bu yağ asitleri çok faydalıdır. Melanur balığını bu bakımdan fazla tüketebilirsiniz. Kemik gelişimini ve zihinsel gelişimi de desteklemektedir. Bu yüzden melanur balığı tüketimi haftada iki kez olmak üzere özellikle yaşlılara ve çocuklara önerilmektedir.
Melanur Balığının Zararları Var mıdır?
Melanur balığının diğer balıklarda olduğu gibi vücuda önemli faydaları vardır. İçerisinde barındırdığı omega yağ asitleri nedeniyle pek çok fayda sağlamaktadır. Haftada en az iki kez tüketilmesi önerilmektedir. Melanur balığının ancak faydaları sayılabilir. Çünkü bu balığın zararları yoktur.
Melanur Balığının Besin Değerleri Nelerdir?
Balıklarda karbonhidrat, yağ ve protein besin değerleri vardır. Bu besin değerleri bir balıkta daha fazla bir başka balıkta daha az olabilir. Bunun yanında bazı balık türlerinde yağ fazla iken bazı balık türlerinde yağ daha az olabilir. Karbonhidrat, yağ ve protein oranları birbirinden farklılık gösterebilir. Melanur balığı yağ bakımından az yağlı karbonhidrat ve protein bakımından ise oldukça zengindir. Örneğin 100 gram bir melanur balığında 19 gram protein, 2 gram karbonhidrat ve 2 gram çözünür şeker vardır.
Melanur Balığının Türleri Var mıdır?
Melanur balığının başka türleri yoktur. Bu balık sadece Eyer çipura veya oblade olarak da adlandırılmaktadır. Yani melanur balığı besin değerleri ve görünüşü sebebiyle çipura balığına benzemektedir.