Eyüpsultan'da bulunan 174 yıllık Adile Sultan Türbesi çökme riski nedeniyle kalaslarla desteklendi. Türbenin içindeki bakımsızlık da dikkat çekiyor. Sanat tarihçisi Hayri Fehmi Yılmaz, "Adile Sultan İstanbul için çok özel biridir. Maalesef İstanbul'daki kültür varlıklarının hepsini her zaman koruyamıyoruz ve aynı zamanda ziyaret edemiyoruz. Bir şekilde türbesinin de herhalde daha iyi korunması ve bakımının sağlanması gerekiyor" dedi.
#Adile Sultan Türbesiİstanbul Aksaray Mahmudiye Ortaokulu 150’nci yılını öğrencilerin sergilediği gösterilerle kutladı. Okulun öğrencileri kutlamalar kapsamında dene yap atölyelerinde ürettikleri sabun ve geri dönüştürülmüş kağıt gibi ürünleri de açtıkları stantta sergiledi. Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde düzenlenen150’nci yıl özel töreninde sahnede öğrencilerin sergilediği dans gösterileri ve kısa tiyatro oyunları vardı.
#Mahmudiye Ortaokuluİstanbul’un simgelerinden Kız Kulesi’ndeki restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Kız Kulesi’ni ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Orijinal resimlerindeki, 2. Mahmut dönemindeki haline döndürüldü. Mayısın ilk haftası açacağız” dedi.
#Kız KulesiKültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin en büyük kütüphanesi İstanbul Rami Kışlası’nı bugün açıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılışını yapacağı 36 bin metrekare kapalı alanla hizmet verecek olan kütüphane, Central Park ve Hyde Park’a benzetilen 51 bin metrekarelik bir millet bahçesine de sahip.
#Rami Kışlası18'inci yüzyılın ortasına dek uzanan Rami Kışlası, aslına uygun restorasyon, renovasyon ve yeniden inşa çalışmalarının ardından Rami Kütüphanesi olarak yeniden hayat buluyor. Eyüpsultan'da yer alan kışladaki kütüphane çalışmalarında artık sona gelindi. 250 yılı aşkın tarihiyle İstanbul'un en büyük kütüphanesi olacak kışlanın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 13 Ocak Cuma günü açılması planlanıyor. Rami Kütüphanesi, havadan da görüntülendi.
#İSTANBULİstanbul Zeytinburnu'nda bulunan Balıklı Rum Hastanesi'nde yangın çıktı. Hastalar, sedyeler ve tekerlekli sandalyelerle tahliye edildi. Olay yerine sevk edilen itfaiye ekiplerinin yangını güçlükle 2 saatte kontrol altına aldı. Yangınla ilgili açıklama yapan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 104 vatandaşın tahliye edildiğini açıkladı. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Balıklı Rum Hastanesi'nde çıkan yangın sebebiyle Başhekim Stati Leana ile telefonda görüştü. Erdoğan, Balıklı Rum Hastanesi ile ilgili gerekli çalışmaların yapılması için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya talimat verdi.
#İstanbulKaraköy’den Tophane’ye kadar 1.2 kilometrelik sahil şeridine yayılan Galataport’un içinde İstanbul için çok önemli birçok tarihi mekân var. Size tavsiyem önce yazımı okuyun, sonra semtin şahane değişimine şahit olmak için ilk fırsatta yolunuzu Karaköy ve Tophane’ye düşürün. Deniz kıyısından Sarayburnu, Anadolu Yakası ve Boğaz’ın girişini de içine alan dünyanın en güzel manzaralarından birinin tadını çıkarmayı da ihmal etmeyin.
#Hürriyet‘Nasuhzâde Ali Paşa ve Rum İsyanı’ isimli kitabında II. Mahmud’un kaptanıderyasının bilinmeyen yaşamöyküsünü ele alan Prof. Zekeriya Kurşun, “Tarihimiz hep büyük adamların etrafında anlatılagelmiştir. Oysa detaylar çoğunlukla daha alt düzeydeki tarih yapımcılarının hayat hikâyesinde saklanmıştır” diyor.
#Nasuhzâde Ali Paşa Ve Rum İsyanıBu hafta size çocukluğumun geçtiği ve İstanbul aşkımın başladığı yerden, bana göre hâlâ İstanbul’un en güzel semtlerinden biri olan Kandilli’den bahsetmek istiyorum. Günümüzde modern şehrin içinde kaybolmuş gibi dursa da geçmişinde Osmanlı’nın en şaşaalı dönemlerine, romantik kayık gezilerine ve âşıkların söylediği şarkılara şahitlik etmiş bu semt.
#KandilliOsmanlı İmparatorluğu’nun son, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarının tanığı Dolmabahçe Sarayı, zarafetiyle büyüleyen Ortaköy Camisi, Beyazıt’taki Yangın Kulesi, hâlâ hizmet veren Selimiye Kışlası ve daha niceleri... Bu hafta, İstanbul’a karakterini kazandıran en önemli yapılar arasındaki bu binaların mimarı olan Balyan ailesinin izini birlikte sürelim.
#SeyahatSultan II. Abdülhamid Han'ın hayatı son dönemlere damga vuran Payitaht Abdülhamid dizisiyle beraber yeniden gündeme geldi. Tarihi olaylardan esinlenerek ekranlara gelen dizide II. Abdülhamid Han'ın hayatı ve tahtta kaldığı yıllarda yaşanan siyasi olaylar anlatılıyor. Osmanlı Devleti'nin 34. padişahı ve çöküş sürecindeki devlette mutlak hakimiyet sağlayan padişah olan Sultan Abdülhamid, tahtta olduğu dönemde bir çok proje gerçekleştirmiştir. Peki, Sultan Abdülhamid kimdir ne zaman öldü? İşte, II. Abdülhamid Han'ın hayatı ve tahtta kaldığı yıllarla ilgili ayrıntılar.
#Sultan Abdülhamid Ne Zaman Tahttan İndirildiSultan Abdülhamid Han’ın hayatının son 13 yılını anlatan Payitaht Abdülhamid dizisiyle beraber, Abdülhamid kimdir ve ne zaman öldü soruları izleyenler tarafından araştırılmaya başlandı. Özellikle sevilen dizinin son bölümünde yaşanan gelişmeler sonrası Osmanlı İmparatorluğu’nun 34. padişahı olan Abdülhamid Han’ın hayatına yönelik detaylı bilgiler merak konusu oldu. İşte, tahtta olduğu dönemde bir çok proje gerçekleştiren Sultan Abdülhamid'in tarihi bilgiler çerçevesinde hayatı.
#Sultan Abdülhamid KimdirGenel kültür ve tarihi araştırmaları seven vatandaşlar, Osmanlı Devleti Padişahı 2. Abdülhamid'in ne zaman tahta çıktığını ve siyasi sürecini merak ediyor. Sirkeci ve Haydarpaşa garlarının yapılışı, 2. Abdülhamid döneminde gerçekleşmiştir. Aynı zamanda 2. Abdülhamid 25 Mart 1906 tarihli fermanı ile Okmeydanı'nda bulunan Darülaceze'nin kurulmasını sağlamıştır. Peki, 2. Abdülhamid ne zaman tahta çıktı? İşte, Sultan 2. Abdülhamid'in hayatı hakkında merak edilen bilgiler.
#2. Abdülhamid Ne Zaman Tahta Çıktı?Kız Kulesi'nin üzerinde hangi padişahın tuğrasının bulunduğu merak konusu oldu. Konuya dair bilgi almak adına internette araştırma yapan vatandaşlar, sorunun cevabına yanıt arıyor. Peki, Kız Kulesi'nin üzerinde hangi padişahın tuğrası bulunur? İşte, merakla araştırılan bu sorunun yanıtı...
#Kız KulesiAbdülhamid ne zaman ve nasıl öldü sorusunun yanıtı tarih hakkında bilgi edinmek isteyen vatandaşlar tarafından araştırılmaya ve sorgulanmaya devam ediyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun 34. padişahı olan II. Abdülhamid, 113. İslam halifesi ve Sultan Abdülmecid'in oğludur. Peki, Abdülhamid ne zaman ve nasıl öldü? İşte Sultan II. Abdülhamid'in hayatı hakkında bilinmeyenler.
#Abdülhamid Nasıl Öldüİlk Türk bandosu olan Mûsikâ-i Hümâyûn'un gelişmesinde en büyük katkı sağlayan İtalyan asıllı Giuseppe Donizetti, Osmanlı Padişahı II. Mahmut için de bir marş bestelemişti. Söz konusu bu marşın adının ne olduğunu merak eden çok sayıda vatandaş, bilgi almak adına internette sorgulamalarına hız verdi. Peki, Donizetti Paşa'nın II. Mahmut için bestelediği marşın adı ne?
#Donizetti PaşaSultan II. Abdülhamid Han nasıl öldü sorusunun yanıtı birçok izleyici tarafından araştırılan ve sorgulanan konular arasında yer almaya başladı. Osmanlı İmparatorluğu’nun 34. padişahı olan II. Abdülhamid gerçekleştirdiği projelerle adını duyuran padişahlar arasında yer alıyor. Peki, Sultan II. Abdülhamid nasıl öldü? İşte Sultan II. Abdülhamid'in hayatı hakkında bilgiler.
#Sultan II. Abdülhamidİstanbul Boğazı'nın değiştirilmemiş nadir yalılarından biri olan Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı, Boğaz'da yaşanan gemi kazasında büyük çapta zarar gördü. Salih Efendi Yalısı’nın tarihçesi yeniden gündeme geldi. Peki Salih Efendi Yalısı ne zaman inşaa edildi, kime ait?
#Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden geçmemiş İstanbullu yoktur. Köprünün hemen Anadolu Yakası’ndaki ayağının dibinde Beylerbeyi Sarayı’nı farketmemiş olan da azdır muhtemelen. Peki bu 151 yıllık sarayı gezen kaç kişi vardır? Bahçesindeki bambu ormanını gören, ilk ve tek Osmanlı padişahı heykelinin bu sarayda bulunduğunu bilen kaç kişi vardır? O zaman sizi şu ılık sonbahar günlerinde, burnumuzun dibindeki bu güzel Beylerbeyi Sarayı'nın küçük sırlarını öğrenmeye davet ediyorum.
#Beylerbeyi Sarayı10 Şubat 2016 Sultan II. Abdülhamid’in 98. ölüm yıldönümü. Peki, II. Abdülhamid kimdir? II. Abdülhamid’in gerçekleştirdiği projeler nelerdir? II. Abdülhamid nasıl bir kişiliğe sahiptir? Tüm detaylar haberimizde...
#II. Abdülhamid