Sultan Abdülmecid tarafından Ayasofya Camii’nin restorasyonunda görevlendirilen Fossati kardeşlerin onarımlarını ve restorasyon öncesini gösteren gravürler kitaplaştırıldı. Demirören Yayınları da Abdülmecid'e hediye edilen gravürlerin tıpkıbasımı olan 'Ayasofya' adlı kitabı özgün boyutlarında yeniden yayımladı.
#AyasofyaSultan Abdülmecid tarafından Ayasofya Camii’nin restorasyonunda görevlendirilen Fossati kardeşlerin onarımlarını ve restorasyon öncesini gösteren gravürler kitaplaştırıldı. Fossati kardeşler, o dönem onardıkları Ayasofya’nın 25 adet gravürünü albüm halinde Abdülmecid’e hediye etmişti. Demirören Yayınları da Abdülmecid’e hediye edilen gravürlerin tıpkıbasımı olan 'Ayasofya' adlı kitabı özgün boyutlarında yeniden yayımladı.
#AyasofyaBugün yapılan liseye geçiş ve birkaç haftası kalan üniversite sınavlarının biriktirdiği stresi atmak için, yaz tatilini beklemeden birkaç günlüğüne kaçılabilecek pek çok güzel nokta var. Jürimize “Sadece kafa dinleyecek, çok da uzağa gitmeyeceğiz. Büyük şehirlerin etrafında kısa bir tatil için nereyi önerirsiniz” diye sorduk. Yüzmeden yürüyüşe birçok etkinlik sunan ve henüz tatilci akınının başlamadığı seçenekleri sıraladık. m Melis Yılmaz/ melis.yilmaz@hurriyet.com.tr
#SeyahatMüzeler artık haftanın belli günleri geceleri de gezilebilirken Hürriyet Topkapı Sarayı’ndaydı. Hürriyet ekibi Osmanlı’nın en ihtişamlı yıllarına tanıklık etmiş sarayın dehlizlerinde dolaştı, sergilenen muhteşem eserlerin yanı sıra az bilinen hikâyelerini de dinledi... Topkapı Sarayı’ndaki en dikkat çekici eserlerden ‘Tılsımlı Gömlekler’ gizemini korumaya devam ediyor. Çin’den Mısır’daki Memlûklere oradan da Osmanlı’ya kadar uzanan ve ‘sihirli’ olduğuna inanılan bu gömlekleri tarihçilere sorduk...
#Topkapı SarayıOsmanlı’nın kültürel mirasını keşfetmek istiyorsanız göz kamaştıran mimarileriyle öne çıkan camilerden birinin kapısından adım atmakla başlayabilirsiniz. Mihrabından çinisine etkileyici detaylarla dolu bu yapılar Osmanlı’nın 600 yıllık tarihi boyunca buluşma noktası olmuş. Ramazanı fırsat bilip etkileyici camileri gezmek isteyenler için bir rehber...
#Cami“Kültürümüzde opera ve bale diye bir şey yok” diyen gazeteci Hacı Yakışıklı’ya yanıt Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu’dan geldi: “Osmanlı padişahlarımız, dünyaca ünlü bestecileri İstanbul’a davet ederek pek çok opera ve bale eserinin sahnelenmesinin önünü açmıştır.”
#Hacı YakışıklıEyüpsultan'da bulunan 174 yıllık Adile Sultan Türbesi çökme riski nedeniyle kalaslarla desteklendi. Türbenin içindeki bakımsızlık da dikkat çekiyor. Sanat tarihçisi Hayri Fehmi Yılmaz, "Adile Sultan İstanbul için çok özel biridir. Maalesef İstanbul'daki kültür varlıklarının hepsini her zaman koruyamıyoruz ve aynı zamanda ziyaret edemiyoruz. Bir şekilde türbesinin de herhalde daha iyi korunması ve bakımının sağlanması gerekiyor" dedi.
#Adile Sultan TürbesiKültürümüzün aktif faylarından geleneksel Türk müziği-klasik Batı müziği hattında keman kariyerine başlayan, solistlik ve eğitimciliğinde sürekli yeni arayışlara yönelip gençleri harekete geçiren Cihat Aşkın, Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’nca yayımlanan nehir söyleşide Şeyma Ersoy Çak’a müzik serüvenini, atlattığı depremleri ve ilham kaynaklarını anlatıyor.
#Cihat Aşkın İle KonuşmalarKırım Savaşı sebebiyle inşa edilmiş olan Kırım Kilisesi, günümüzde yerli ve yabancı turist çeken önemli tarihi yerlerden biridir. Aynı zamanda anlamlı bir kuruluş olması ile beraber günümüzde büyük bir öneme sahiptir. Peki, Kırım Kilisesi nerede ve nasıl gidilir? Kırım Kilisesi tarihi, hikayesi ve ziyaret saatleri (2023) hakkında bilgileri sizler için derledik.
#Kırım KilisesiEşsiz motifleri ve iç dekor süslemeleri ile tarih kokan yerlerin başında gelen Küçüksu Kasrı, gezilmesi ve görülmesi gereken yerlerin başında yer alıyor. Diğer bilinen adı Göksu Kasrı olan Küçüksu Kasrı’nın nerede olduğunu, tarihi, giriş ücretleri hakkında detayları derledik.
#Küçüksu KasrıAntalya'da yaşayan İnanç Kocakaya (31), 15 yıl önce girdiği antikacıda görüp etkilendiği eski madeni para ve banknotları toplamaya başladı. Kocakaya'nın yaklaşık 700 parçalık koleksiyonunda, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1877 yılında bastırdığı 100 kuruş ile 2'nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün fotoğrafının yer aldığı paralar da var.
#AntalyaAntalya'da yaşayan İnanç Kocakaya (31), 15 yıl önce girdiği antikacıda görüp etkilendiği eski madeni para ve banknotları toplamaya başladı. Kocakaya'nın yaklaşık 700 parçalık koleksiyonunda, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1877 yılında bastırdığı 100 kuruş ile 2'nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün fotoğrafının yer aldığı paralar da var.
#Antalyaİstanbul Beşiktaş'ta bir iş yerine yapılan operasyonda Sultan Abdülmecit tuğralı, bir vakfın koşullarını belirten belge anlamına gelen vakfiye ile birlikte tarihi eser niteliğinde bin 638 parça halı ve kilim, takunya, sandık, sandık kapağı, seramik, ahşap obje ile 5 adet yabani hayvan derisi ele geçirildi. Eserlerin Osmanlı'nın farklı dönemlerine ait olduğu değerlendirilirken, operasyonda 1 kişi gözaltına alındı.
#Beşiktaşİstanbul Beşiktaş'ta bir iş yerine yapılan operasyonda Sultan Abdülmecit tuğralı, bir vakfın koşullarını belirten belge anlamına gelen vakfiye ile birlikte tarihi eser niteliğinde bin 638 parça halı ve kilim, takunya, sandık, sandık kapağı, seramik, ahşap obje ile 5 adet yabani hayvan derisi ele geçirildi. Eserlerin Osmanlı'nın farklı dönemlerine ait olduğu değerlendirilirken, operasyonda 1 kişi gözaltına alındı.
#İstanbulİstanbul Beşiktaş'ta bir iş yerine yapılan operasyonda Sultan Abdülmecit tuğralı, bir vakfın koşullarını belirten belge anlamına gelen vakfiye ile birlikte tarihi eser niteliğinde bin 638 parça halı ve kilim, takunya, sandık, sandık kapağı, seramik, ahşap obje ile 5 adet yabani hayvan derisi ele geçirildi. Eserlerin Osmanlı'nın farklı dönemlerine ait olduğu değerlendirilirken, operasyonda 1 kişi gözaltına alındı.
#İstanbulYazın güneş, deniz ve havuzun etkisiyle kuruyan, yıpranan ve bakıma ihtiyaç duyan cildimize vakit ayırmanın zamanı geldi. Bunun için en güzeli de kesesiyle, köpüğüyle ve hatta masajıyla bir hamam sefası yapmak; cildimizi yenilerken ruhen de daha zinde hissetmek.
#HamamBu sene 30 Ağustos zaferinin 100’üncü yılını kutlayacağız. Bir milletin birlik ve beraberlikle neleri başarabileceğinin ilk adımı olan Kurtuluş Savaşı’nı mutlak bir galibiyetle sona erdiren bu önemli günü anarken zaferin coğrafyasında bir gezinti yapalım istedim. Büyük Taarruz’u anlamak isteyenler muhakkak tarihin kültürle harmanlandığı Afyonkarahisar’a, Uşak’a ve Kütahya’ya uğramalı. 1981’de milli park ilan edilen, büyük muharebelerin geçtiği alanları gezi listenizin başına koyun. Ve unutmayın ki bu şehirlerde daha keşfedecek çok şey var.
#HürriyetBugün yapılan liseye geçiş ve birkaç haftası kalan üniversite sınavlarının biriktirdiği stresi atmak için, yaz tatilini beklemeden birkaç günlüğüne kaçılabilecek pek çok güzel nokta var. Jürimize “Sadece kafa dinleyecek, çok da uzağa gitmeyeceğiz. Büyük şehirlerin etrafında kısa bir tatil için nereyi önerirsiniz” diye sorduk. Yüzmeden yürüyüşe birçok etkinlik sunan ve henüz tatilci akınının başlamadığı seçenekleri sıraladık. m Melis Yılmaz/ melis.yilmaz@hurriyet.com.tr
#TurizmDünyanın dört bir tarafında görev yapmış emekli Türk büyükelçilerinin hatıraları ‘Kayıt Dışı Anılar’ adlı kitapta toplandı. Tarihi ve renkli anıların anlatıldığı kitapta, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Kazakistan ziyaretinde Nursultan Nazarbayev ile yaptığı esprili ‘güzel kız’ muhabbeti de yer aldı.
#Kayıt Dışı AnılarKadın piyanistlerimizin albümleri 2021’de art arda geldi, yıl sonuna doğru sağanağa dönüştü. Yeni kayıt projelerine ve yayımlanmayı bekleyenlere bakılırsa 2022 de verimli geçecek. Soğuk kış günlerinde yüreğini ve zihnini sıcak tutmak isteyen müzikseverler için 7 kadın piyanistin yayımladığı 11 yeni albümü derledik.
#Gülsin OnayBir masanın etrafında buluşmak kadim bir gelenektir. Sevinçler, üzüntüler, kutlamalar, gözyaşları da olur sofrada. İstanbul da aslında bizi bir arada tutan büyük bir sofra gibi. Bu sofra bugünlerde Emirgân’daki Pembe Köşk’te kuruldu. Hem bu lezzetler hem de semtin değerleri arasında bir geziye çıkalım bu hafta.
#HürriyetKoleksiyonunda bulunan 12 bini aşkın eserle ‘Türk sanatının hafızası’ konumundaki Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, 10 yılın ardından Tophane’deki yeni binasında yarın açılıyor. 1937’de kurulan müzenin eski mêkanındaki ilk ve son sergiye atıfta bulunan ‘Serginin Sergisi II’yle merhaba diyen müzenin açılış süreci, 20 Eylül 2022’deki büyük koleksiyon sergisiyle tamamlanacak. Müzeyi MSGSÜ Rektörü Prof. Handan İnci Elçi’yle konuştuk.
#İstanbul Resim Ve Heykel MüzesiKaraköy’den Tophane’ye kadar 1.2 kilometrelik sahil şeridine yayılan Galataport’un içinde İstanbul için çok önemli birçok tarihi mekân var. Size tavsiyem önce yazımı okuyun, sonra semtin şahane değişimine şahit olmak için ilk fırsatta yolunuzu Karaköy ve Tophane’ye düşürün. Deniz kıyısından Sarayburnu, Anadolu Yakası ve Boğaz’ın girişini de içine alan dünyanın en güzel manzaralarından birinin tadını çıkarmayı da ihmal etmeyin.
#HürriyetAK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezi'nde, "Türkiye'nin Aksakalı Gençlerle Buluşuyor" programında açıklamalarda bulundu. Yıldırım, "Her şeyi yönetirsiniz ama belirsizliği yönetemezsiniz. Ekonomide de belirsizlik var, tedarik zincirinde bozulma oldu, arz talep dengesi bozuldu, enflasyon bilmeyen ülkeler enflasyonla tanıştı. Bu yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sonrası dünyanın nereye gideceğini şu anda hiç kimse hesap edemiyor. Bu belirsizlik her ülkeyi çok olumsuz etkiliyor ve bunun da çok büyük bedelleri oluyor." dedi.
#Binali Yıldırım‘Nasuhzâde Ali Paşa ve Rum İsyanı’ isimli kitabında II. Mahmud’un kaptanıderyasının bilinmeyen yaşamöyküsünü ele alan Prof. Zekeriya Kurşun, “Tarihimiz hep büyük adamların etrafında anlatılagelmiştir. Oysa detaylar çoğunlukla daha alt düzeydeki tarih yapımcılarının hayat hikâyesinde saklanmıştır” diyor.
#Nasuhzâde Ali Paşa Ve Rum İsyanı