İnsanın kafasını karıştıran, hatta allak bullak eden, kendi formlarını yaratıp yarattığı teknikle kendisini karşı karşıya getiren, yenilikçi, zorlayıcı bu sayede de okuyucunun sınırlarını zihni sinir zekasıyla genişleten yazar Murat Menteş ile bir araya geldik. Vefat etmiş yazarlarla söyleşilerden oluşan ‘Derde Deva Randevu’nun dördüncü serisi için bir araya geldiğim ve hemen hemen tüm kitaplarını okuduğum Murat Menteş, Türk edebiyatında adını sağlam ve dikkat çekici puntolarla yazdı bile… Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de en çok üreten ve benzeri olmayan yazar Murat Menteş’in yanıtlarının sizlere ilham olacağına inanıyorum.
#Sponsorlu İçerikİnsanın kafasını karıştıran, hatta allak bullak eden, kendi formlarını yaratıp yarattığı teknikle kendisini karşı karşıya getiren, yenilikçi, zorlayıcı bu sayede de okuyucunun sınırlarını zihni sinir zekasıyla genişleten yazar Murat Menteş ile bir araya geldik. Vefat etmiş yazarlarla söyleşilerden oluşan ‘Derde Deva Randevu’nun dördüncü serisi için bir araya geldiğim ve hemen hemen tüm kitaplarını okuduğum Murat Menteş, Türk edebiyatında adını sağlam ve dikkat çekici puntolarla yazdı bile… Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de en çok üreten ve benzeri olmayan yazar Murat Menteş’in yanıtlarının sizlere ilham olacağına inanıyorum.
#1Hürriyet Kitap Sanat’ın geleneksel ‘Yılın en iyi kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 19 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, İhsan Oktay Anar’ın sekiz sene aradan sonra yazdığı romanı ‘Tiamat’ kurgu kategorisinde birinci seçildi. İşte jürimizin seçkisiyle, 2021’in kurgu kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#Tiamat40 yıldır hemen her kitabını okuduğum, kitaplarının arası biraz uzasa merak edip sorduğum, bende ‘tiryakilik’ yaratan bir isim Murathan Mungan. Denemelerini topladığı ‘Evrak Çantası’nda müzikten sinemaya, politikadan toplumsal yaşama, elbette edebiyata, şiire dair yazılar var. Mungan gibi edebiyatımızın yetkin adlarının denemeye nefes aldırması, iyi yazarların edebiyatı savunmasıdır aynı zamanda.
#Murathan MunganEdebiyatımızda kendine has bir yeri olan Şule Gürbüz’ün altı yıl aradan sonra iki cilt halinde gelen romanı ‘Kıyamet Emeklisi’, kahramanı Aziz’in yaşamına inen derin bir arkeolojik kazı. Bu kazı ile üzerine uzun süre konuşulacak bir kahramanla karşı karşıyayız. ‘Azizce’ bir tekamülün de hikâyesi ‘Kıyamet Emeklisi’. Coşkun bir metin...
#Şule GürbüzRahatsız edici filmlerin yönetmeni Gaspar Noé’nin filmografisinin belki de en kalpten yakalayan filmi “Vortex”, bu hafta sinemalarda. Stephen King’in aynı adlı romanından uyarlama “Tepki”, korku türü tutkunları için sinemalarda haftanın alternatifi. Joachim Trier’in geçen yılın övgüler ve ödüller toplamış son filmi “Dünyanın En Kötü İnsanı”, sinemalarda kaçıranlar için MUBI Türkiye ekranlarına geliyor. Edebiyatımızın en özgün kalemlerinden Şule Gürbüz’ün uzun zamandır beklediğimiz yeni eseri “Kıyamet Emeklisi”, kitap raflarında haftanın önerisi.
#Uğur YÜKSELTürk Edebiyatında, 1860 - 1895 yılları Tanzimat Dönemi olarak adlandırılır. II. Meşrutiyetin ilan edilmesiyle başlayan Milli Edebiyat Dönemi, 1923 yılına kadar sürmüş, daha sonra 1960 yılına kadar devam edecek olan Cumhuriyet Dönemi başlamıştır. 1960 sonra hikaye özelliklerini örneklerle birlikte detaylı bir şekilde derledik.
#EğitimPotansiyelimizi değerlendirebilmek için hangi yeteneklere sahip olmalıyız? İnsan hedefini nasıl belirler? Merakımızı nasıl keşfeder ve geliştiririz? En zor zamanlarda direnme gücünü nerede buluruz? Gazeteci Yenal Bilgici sordu; Hürriyet yazarı, tarihçi Prof. İlber Ortaylı yanıtladı. Ortaya çıkan ‘İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?’ isimli kitabı Ortaylı’yla konuştuk: “Kendin de mutlu olacaksın, etrafındakileri de mutlu edeceksin. Mızmız bir keçi olmaktan çıkmak lazım.”
#İlber OrtaylıBazı adları yan yana görmek bile heyecan vericidir; edebiyatta, şiirde de: Necatigil, Nilgün Marmara, Mustafa Irgat, Hulki Aktunç, Anita Sezgener, Bülent Keçeli, Elif Sofya, Şeref Bilsel, küçük İskender... Bazı adların yan yana geldiği kitapları okumak da bir o kadar heyecan vericidir. ‘Açıklığa Doğru’ işte o kitaplardan biri. Yazarı Asuman Susam, şair-eleştirmenlerden değil. Sık değil, sıkı yazan bir şair-okur..
#Asuman SusamHer şeyden önce İstanbullu Türk yazar olarak kaldı. Kaybolan İstanbul’u onun eserlerinde, yine kaybolan folklor ve dili onun kişilerinde görüyoruz. Canlı karakterlerin yanında sayısız tipler onun sayesinde oradadır. Ve günün birinde inanıyoruz ki Hüseyin Rahmi’nin İstanbul’u tamamıyla değilse de kısmen dirilecek.
#YazarBir ‘ev konserleri organizasyonu’ olan Sofar İstanbul’da söylediği ‘Yeni Bir Hayat’ şarkısıyla tanıdık onu. Kendi bestesi olan şarkının videosu kısa zamanda geniş bir kitleye ulaştı. Simge Pınar, ‘müzikte yeni dalga’nın başarılı isimleri arasına ismini yazdırdı. Aradan geçen üç yılda pek çok konser verdi, iki single yayımladı. Türkiye’nin önde gelen rock gruplarından mor ve ötesi’nin solisti Harun Tekin’in desteğini aldı. İlk albümü ‘Güzel Şeyler’ bu hafta çıktı. Genç müzisyenle kurumsal hayattan sahnelere uzanan hikâyesini konuştuk.
#Simge PınarGeçen salı günü Ahmet Hakan köşesinde ‘Veliahtını İlan Etmesi Gereken 10 Ünlü Kişi’yi seçti. Listede İlber Ortaylı, Fatih Terim, Atillâ Dorsay, Hıncal Uluç, Nuri Bilge Ceylan, Bülent Ersoy gibi ikonlaşmış isimler vardı. Biz de bu önermeden yola çıkarak kültür ve spor tarihimize damga vuran bazı isimleri tek tek arayıp veliahtlarını sorduk. Cevapsız bırakanlar yerine ise bu konuda yorum yapacak ‘bilirkişiler’den yardım istedik. Aslında Ahmet Hakan’ın söz ettiği mesele, ‘usta-çırak’ ilişkisi. Yani unutulmakta olan bir ‘geleneksel yapı’nın yeniden hatırlanması… Belki de ‘modern zamanlar’ın öldürdüğü bir ilişki biçimi. Sayfaya taşıdığımız görüşler vasıtasıyla amacımız sizleri bu konuda tatlı bir ‘pazar muhabbeti’ne ortak etmek. İşte kültür dünyamızı hareketlendirecek liste...
#HÜRRİYETEn son kimden, ne tavsiye aldınız? Hayatınızın istikametiyle, kişisel gelişiminizle ilgili birilerinin fikrini sorar mısınız? Herkesin bir şeyler önermesi, her kafadan bir ses çıkması yıldırdı mı yoksa sizi? Bu dertlere derman olacak bir kitap çıktı bu hafta. Gazeteci arkadaşımız Yenal Bilgici, Hürriyet yazarı, tarihçi Prof. İlber Ortaylı’yla meslek seçiminden seyahat tercihine, neleri okumak gerektiğinden hangi yaşı, nasıl tecrübe edeceğimize, hayatta doğru seçimler yapmanın yollarını konuştu. Ortaya, ‘Bir Ömür Nasıl Yaşanır’ çıktı. Ortaylı ve Bilgici’yle bir araya geldik.
#İlber OrtaylıBenim gözümde sadece edebiyatçı değil... Romancı değil... Entelektüel değil... O bir ‘beyin açıcı’. Murat Menteş’le sohbet bana her zaman iyi geliyor. Büyük resmi, daha net ve billur görmemi sağlıyor. Çünkü sadece yazmasını değil, düşünmesini de bilen biri. Karşısındakini de düşündürtüyor. Haluk Bilginer’in Oyun Atölyesi’nde buluştuk. Ramazan Bayramı’ndan girdik, “Ne olacak bu Türkiye’nin hali”nden çıktık. Okuyun, görüşlerinizi benimle paylaşın, bekliyorum.
#AYŞE ARMANDünyanın sayılı mekanik saat koleksiyonlarından biri Topkapı Sarayı’nda. Ama yıllardır depolarda bekleyen bu saatler sonunda çıkarıldı, tamir ve bakımları yapıldı. Bugünden itibaren de sarayın ikinci avlusundaki Divit Odası’nda yerli ve yabancı ziyaretçilerin beğenisine açılıyor