İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mağara Araştırma Kulübü, 2007 yılından beri Türkiye’nin dört bir yanındaki mağaraları araştırıyor. Ekibe yeni katılan mağaracılar ise teorik eğitimlerinin ardından ilk mağara deneyimini yaşamak ve pratik eğitim almak için Kırklareli’ndeki Dupnisa Mağarası’nda yerini alıyor. İTÜ Mağara Araştırma Kulübü’nün ‘mağara sınıfı’nda zor koşullarda gerçekleşen eğitime katıldım.
#MağaraKuş Cenneti, Şahinkaya Kanyonu, Ladik Gölü, Vezirsuyu, Amazon, Bayraktepe ve Sarıgazel Tabiat Parkı gibi birçok doğal alanı barındıran Samsun’da yerli ve yabancı turistler doğa harikalarının tadını çıkarıyor. 2024 yılında Samsun’un doğal ve kültürel güzelliklerine 11 binden fazla kişi şahitlik etti.
#SamsunBu yıl bir görünüp bir gitse de güneşli, sıcak günler kapıda, sokaklar bizi çağırıyor. Şimdi bahar havasının, sonra da yazın hakkını vermek için ister pikniğe gidin, ister açık hava konserlerinde coşun. Ya da doğa yürüyüşleri yapın, yaşadığınız şehrin sokaklarını keşfedin... Yaz esintisinde ya da yıldızların altında vakit geçirin. Dışarıda olmanın tadını çıkaracağımız adresleri, aktiviteleri gazetecilere, kent yazarlarına ve işi gezmek olanlara sorduk.
#Melis Yılmazİş temposundan ve şehrin gürültüsünden uzaklaşmak için göl kenarında tatil yapmanın şimdi tam zamanı… Peki hangi göller tercih edilmeli? İşte İstanbul ve Ankara’ya yakın doğanın içinde vakit geçirilecek birbirinden güzel 8 göl…
#SeyahatSosyal medyada Kuş Dedektif’i olarak bilinen ve binlerce kişinin takip ettiği Emin Yoğurtçuoğlu geçen gün nadir görülen bir tür olan doğu cılıbıtı kuşunu Hatay’ın Mileyha Sulak Alanı’nda görüntülemeyi başardı. 25 yıldır peşinde olduğu kuşu görünce yaşadığı heyecanı takipçileriyle paylaşan Yoğurtçuoğlu: “Doğu cılıbıtı tam karşımda duruyordu. Muhteşem bir erkek… Olabilecek en güzel, en parlak, benim hayal ettiğim, fotoğraflamak isteyeceğim şekilde karşıma çıktı.”
#Uygar TaylanOnu önce 1982 Türkiye ve Avrupa güzeli unvanlarıyla tanıdık. Sonra buna balerin kimliği de eklendi. Yıllarca konservatuvarda öğretim görevlisi olarak çalıştı. Nazlı Deniz Kuruoğlu, emeklilik sonrası yönünü Kuşadası’na çevirdi. Caferli’ye yerleşerek çiftçilik yapmaya başlayan Kuruoğlu, sadece toprağa dokunmadı, yaşadığı köye de bir değer katmak için kolları sıvadı. Köyün doğallığını korumak adına turizm ve agroekolojik tarımla ilgili bir dizi çalışma yaptı. İlk etapta bir dirençle karşılaşsa da şenlikler düzenleyerek köyün adına tüm Türkiye’ye duyurdu. Kadınların ekonomiye katılmasını sağladı. Bugün mevcut unvanlarına yenilerini ekleyerek yolculuğuna devam eden Nazlı Deniz Kuruoğlu, çevrenin ve doğanın korunması adına da yoğun bir mesai harcıyor.
#1Kayseri’de bulunan Hürmetçi Sazlığı (Karasaz) sulak alanı; büyük ak balıkçıl, gri balıkçıl, küçük kuğu, ötücü kuğu, angut, suna, yeşilbaş ördek, kılkuyruk, saz tavuğu, sakarmeke, saz delicesi, uzun bacak, küçük balaban, kaşıkçı, leylek, sığırcık, kırlangıç, tepeli toygar, ibibik, Avrupa arı kuşu, akkuyruk sallayan, yalıçapkını, serçe ve saksağan gibi kuş türlerine ev sahipliği yapıyor.
#Hürmetçi SazlığıYALOVA’nın Altınova ilçesinde bulunan Hersek Lagünü'nde kuş türü sayısı 10 yılda 2,5 kat arttı. 2004 yılında 104 kuş türünün olduğu lagündeki tür sayısı 253’e yükselirken, Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, "Daha önce 20'ye yakın kuşumuz ürerken şu anda 50'ye yakın kuşumuz üremeye başladı. Bu da bu bölgenin korunduğu ve kendilerini güvende hissettiğini gösteren emarelerden biri aslında. Her geçen gün yeni bir kuş türü ekleniyor" dedi.
#YalovaŞehrin keşmekeşinden kısa bir an da olsa kaçmak isteyenler, çeşit çeşit kuşların seslerini dinleyerek doğa yürüyüşü yapmaya ve tüm yorgunluğunuzu unutmaya ne dersiniz? Üstelik bilimsel araştırmalar da kuşları görmenin ve seslerini duymanın psikolojik açıdan iyileştirici etkisi olduğuna işaret ediyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Kuş sesleri arasında dolaşıp iyi hissedebileceğimiz adresler nereler?’ diye sorduk. 9 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 10 öneride bulundular.
#RotaÇocuk kitabı yazarı Defne Ongun Müminoğlu, Birds of Alaçatı Platformu kurucusu Serap Yurdaer Erboy ve öğrenciler, araç kullanmadan hazırladıkları doğa temalı pankartlarla yürüyerek Dünya Biyoçeşitlilik Gününe dikkat çekmek üzere Alaçatı Sulak Alanı’nda buluştu.
#1Deprem bölgesindeki molozların bir kısmı Hatay’daki Mileyha Sulak Alanı’na döküldü! Daha pek çok önemli doğa alanımız, moloz tehlikesiyle karşı karşıya. Bu durum onlarca canlı ve bitki türünün neslini tehlikeye atıyor.
#Mileyha Sulak AlanıÜlkemizde gezilecek görülecek çok yer var ama bazıları yılın bu zamanı çok daha güzel. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Kış bastırmadan mutlaka görülmesi gereken yerler nereler?’ diye sorduk. 9 şehirden keşfedilmeyi bekleyen birbirinden güzel 10 adresi önerdiler.
#RotaDoğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) Yaşayan Gezegen Raporu’na göre 1970-2018 arasında yaban hayvanlarının nüfusu dünyada yüzde 69 azaldı. Türkiye’deki rakamlar böyle kapsamlı raporlanmasa da sizin için derlediklerim hiç iç açıcı değil. Son 50 yılda 3 Van Gölü büyüklüğünde sulak alanı kaybettik. Sadece sulak alanlardaki kuşlar yüzde 50 azaldı; kelebek ve böceklerdeki kaybımızsa diğer türlere oranla 2.5 kat fazla.
#Doğal Hayatı Koruma VakfıTürkiye’nin doğa gündemindeki olumlu haberlere mercek tutuyoruz bu hafta. Dünyada sadece 46 kez görülen karabaşlı çulha ülkemizde halkalandı, takip ediliyor. Nadir canlılar kulaklı çöl toygarı Hatay’dan, çizgili sırtlan Manisa’dan selam veriyor. Yanan ormanları şenlendiren ayıgülleriyle yeni keşfedilen minicik sümbül de ‘hayat devam ediyor’ diyor...
#Kulaklı Çöl ToygarıTürkiye’ye 1960’lı yıllarda Arda, Tunca ve Meriç nehirlerindeki taşkınlarla gelen Güney Amerika kökenli su maymunları istilacı tür çıktı. Edirne Gala Gölü’ndeki 3 tür endemik bitkiyi yok eden su maymunları koruma listesinden çıkartılacak ve bu hayvanlara uygulanan av yasağı kaldırılacak.
#Su Maymunları