Akdeniz Üniversitesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz, Antalya'nın kıyısında bulunan batığın dünyanın bilinen en eski batığından 200 sene öncesine dayandığını belirterek, "Ticari yük taşıyan dünyanın en eski batığı olduğu bilimsel çalışmalarla da teyit edildi." dedi.
#Akdeniz ÜniversitesiJAPONYA’ya yapılan ziyaretten dönerken 1890 yılında Pasifik Okyanusu’nda 550 denizcisiyle batan Ertuğrul Fırkateyni’nde sürdürülen kazı ve kurtarma çalışmalarının bu yılki etabında; birçok yeni eser daha ortaya çıkarıldı. Eserler arasında askerlere ait giysilerin yanı sıra gemiye ait bir mayın da bulundu. Bu yılki hedefin, geminin kasasına ulaşmak olduğu belirtildi.
#BodrumJAPON Kralı Meiji'yi ziyaret ettikten sonra dönüş yolunda, Wakayama'ya bağlı Kuşimoto açıklarında, 1890 yılında, 550 denizcisiyle sulara gömülen Ertuğrul Fırkateyni için başlatılan kazı ve kurtarma çalışmalarında gün ışığına çıkarılan 8 bin 300 eserden 500'ü 2 Nisan'da İstanbul Deniz Müzesi'nde sergilenecek.
#Ertuğrul Fırkateyni SergisiJAPON imparatoru Meiji’ye yapılan ziyaretten dönerken 1890 yılında Pasifik Okyanusu’nda 550 denizcisiyle batan Ertuğrul Firkateyninde yapılan kazı ve kurtarma çalışmalarında geminin kasasından savrulan, Japon, İngiliz ve Hong Kong’a ait altın, gümüş ve bronz paralar bulundu. 20 metre derinliğindeki bir mağarada, Başka bir batığın bulunmadığı bölgede bulunan paralar, sergilenmek üzere Kushimoto kentindeki Türk Müzesi yetkililerine teslim edildi. Kasanın bulunması için su altında çalışmaların sürdüğü bildirildi.
Antik çağın üç kehanet merkezinden biri olan Klaros Kehanet Merkezi'nde yapılan tapınak için 2 bin 200 yıl önce ısmarlanan ancak geminin Çeşme Kızılburun açıklarında batmasıyla suya gömülen 10 metrelik sütunun adresine ulaştırılması için çalışma başlatıldı.
JAPONYA'nın Kuşimoto Kenti açıklarında 118 yıl önce batan Ertuğrul Fırkateyni'nde Japon ve Türk arkeologların devam ettirdiği kazılar sırasında bir Türk denizcisinin iskeletine ulaşıldı. Geminin güverte bölümünde sıkışan iskeletin kafatası su üstüne çıkarıldı. Japon polisinin incelemek üzere aldığı kafatası ve kemik parçalarının, düzenlenecek askeri ve dini törenle toprağa verileceği belirtildi.
JAPONYA'nın Kuşimoto Kenti a?ıklarında 118 yıl önce batan Ertuğrul Fırkateyni'nde Japon ve Türk arkeologların devam ettirdiği kazılar sırasında bir Türk denizcisinin iskeletine ulaşıldı. Geminin güverte bölümünde sıkışan iskeletin kafatası su üstüne ?ıkarıldı. Japon polisinin incelemek üzere aldığı kafatası ve kemik par?alarının, düzenlenecek askeri ve dini törenle toprağa verileceği belirtildi.
Türkiye’deki büyük turizm merkezlerinde akla sadece dalış gelmez, ama Kaş denince akla dalış; dalış denince akla Kaş kasabası gelir. Denizaltındaki hayatın canlılığı, temizliği, batıkları ve dalışa uygun birçok noktasının bulunması Kaş’ı çekici kılıyor. Mimari dokusuyla da sevimli bir butik turizm merkezi olan Kaş, yabancı dergilerde dünyanın 50 önemli dalış noktasından biri olarak gösteriliyor. Yüzde 60’ı yabancı, yılda 10 bin dalış turisti ile Kaş artık bir dalış markası.
Uluslararası Sualtı Arkeoloji Enstitüsü (INA), Tufan Turanlı başkanlığında, Yapı Kredi Emeklilik’in desteğiyle 1890’da Japonya’nın Kushimoto kenti açıklarında batan Ertuğrul Firkateyni’nin kalıntılarını su yüzüne çıkarmak amacıyla başlattığı dalışların ilk bölümünü tamamladı.
JAPONYA'nın Kuşimoto kenti açıklarında 117 yıl önce fırtınaya yakalanarak kayalıklara çarpıp batan, 550 denizcinin şehit olduğu Ertuğrul Fırkateyni'ndeki kazı sona erdi. Batıktan çıkarılan parçaların konservasyon çalışmaları için Bodrum'a götürüleceğini belirten Kazı Başkanı Tufan Turanlı, “Eserler temizlendikten sonra Kuşimoto'daki Türk Müzesi'nde sergilenecek” dedi.
İyi niyet elçisi olarak gittiği Japonya'da batan Ertuğrul Fırkateyni'nde kurtarma kazıları sürdürülürken, 117 yıllık anılar canlandı. Türk arkeologlar, fırkateyndeki 69 Osmanlı askerini kurtaran Japonlar'ın çocuklarını buldu. Kazı Başkanı Tufan Turanlı ve Askeri Ateşe Deniz Kurmay Albay Murat Saka'nın ziyaret ettiği iki yaşlı kadın, babalarından dinledikleri faciayı anlattı.
YAPI Kredi Emeklilik Genel Müdürü Doç. Dr. Giray Velioğlu, kurumsal toplantıların bazı bölümlerinde, konuyla hiç ilgisi olmayan bir konuğun konuşturulmasını oldum olası yadırgamıştı: "Tam işimizi veya sektörümüzü daha iyi noktalara nasıl taşıyacağımızı tartışırken, bir konuğun örneğin seramik sanatını anlatması ne kadar doğru?"