Yaşar Kemal, Turgut Cansever ve Alaeddin Yavaşça’ya Cumhurbaşkanlığı Büyük Ödülü

Güncelleme Tarihi:

Yaşar Kemal, Turgut Cansever ve Alaeddin Yavaşça’ya Cumhurbaşkanlığı Büyük Ödülü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2008 00:00

2005’ten bu yana verilen Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne bu yıl üç ayrı dalda üç büyük isim değer görüldü.

Edebiyat alanında Yaşar Kemal, mimari sahasında Turgut Cansever ve müzik dalında da Türk müziğinin ünlü bestakárı ve solisti Dr. Alaeddin Yavaşça değer görüldü. 2008 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, Çankaya Köşkü’nde düzenlenecek bir törenle sahiplerine verilecek.

CUMHURBAŞKANLIĞI Kültür ve Sanat Büyük Ödüllleri sahiplerini buldu. Edebiyatta Yaşar Kemal, mimaride Turgut Cansever, müzikte ise Dr. Alaeddin Yavaşca ödüle layık görüldü.

Ödül, Türk kültür ve sanat yaşamına önemli katkılarda bulunan, ülkemiz kültür ve sanatının yücelmesine çalışan Türk vatandaşı ve yabancı uyruklu kişiler ile kurumlara, devlet adına, onurlandırmak ve özendirmek amacıyla 2005 yılından bu yana veriliyor.

Bu yıl Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün talimatıyla sanatın farklı dallarında verilen ödül, Doğan Hızlan, Beşir Ayvazoğlu, Prof. Dr. Mustafa İsen, M. Emin Kuz, H. Gürcan Türkoğlu, H. Ahmet Sever, Zeynep Damla Gürel’den oluşan Değerlendirme Kurulu’nun önerisiyle verildi.

Çankaya Köşkü’nde sahiplerini bulacak 2008 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri töreninin tarihi daha sonra duyurulacak.

1995 yılından bu yana dağıtılan Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülleri, bugüne kadar 18 kişiye ve iki sivil toplum örgütüne verildi. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 1999’da ödül verdikten sonra bu ödüllerin sonu "0" ve "5" ile biten yıllarda verilmesi kuralını benimsemişti. O nedenle son olarak 2005’te ödül verilmişti.

YAŞAR KEMAL

Türkçe’nin geniş soluğu

Türk edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Yaşar Kemal’in asıl ismi Kemal Sağdıkgöğçeli. 1923’de Adana’da doğdu. Tarlalarda ırgatlıktan arzuhalciliğe, öğretmenlikten kütüphane memurluğuna kadar değişik işlerde çalıştı. 1951 yılında İstanbul’a yerleşerek, Cumhuriyet Gazetesi’nde fıkra ile röportaj yazarlığı yapmaya başladı. O yıllarda öyküleriyle de ilgi çeken sanatçının 1952 yılında "Sarı Sıcak" adlı öykü kitabı yayımlandı. İlk romanı "İnce Memed" 1955 yılında çıktı. 1955-1984 yılları arasında öykü, roman, röportaj ile makalelerinden oluşan 33 kitabı yayımlandı. 1974’te yılında "Demirciler Çarşısı Cinayeti" adlı yapıtı, Madaralı Roman Ödülü’nü aldı. "Yer Demir Gök Bakır" Fransa’da 1977’de Edebiyat Eleştirmenleri Sendikası tarafından yılın en iyi yabancı roman seçildi. 1982’de uluslararası Del Duca Ödülü’ne değer görülen Yaşar Kemal, 1984’de Fransa’nın Légion D’Honneur nişanını aldı. 39 dilde yayımlanan kitaplarıyla, dünya edebiyatında da önemli bir yere sahip.

TURGUT CANSEVER

Hem mimar hem düşünür

12 Eylül 1921’de Antalya’da doğdu. 1949’da İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nde doktorasını tamamladı. 1947-1951 yılları arasında DGSA’da öğretim üyeliği yaptı. 1961’de İstanbul Belediyesi Planlama Müdürlüğü’nün kuruluşunu sağladı ve İstanbul geçiş dönemi nazım planını hazırlattı. 1983’te Mekke Üniversitesi’nde eğitim programı hazırlık danışmanı olarak çalıştı. Cansever, 1980’de Türk Tarih Kurumu binası (1951-1967, Ankara, Ertur Yener ile birlikte gerçekleştirdiği) ve Ahmet Ertegün evi yenilemesi (1971-1973, Bodrum) ile iki Ağa Han Mimarlık Ödülü ve 1992’de M. Öğün, E. Öğün, F. Cansever ile birlikte üçüncü defa Ağa Han Mimarlık Ödülü’nü kazandı. Diğer eserleri arasında Çengelköy’de Sadullah Paşa Yalısı restorasyonu, Adana Karatepe Açık Hava Müzesi, Salacak’ta Çürüksulu Ahmet Paşa Yalısı, Bodrum Sualtı Arkeoloji Enstitüsü sayılabilir.

DR. ALAEDDİN YAVAŞÇA

Geçmesin günümüz sevgilim yasla

1 Mart 1926 yılında Kilis’de doğdu. 1951 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp fakültesini bitirdi . İstanbul’a yerleştikten sonra Sadettin Kaynak, Münir Nurettin Selçuk, Dr. Suphi Ezgi, Hüseyin Sadeddin Arel, Zeki Arif Ataergin, Nuri Halil Poyraz, Refik Fersan, Mes’ud Cemil, Ekrem Karadeniz, Süleyman Ergüner, Dr. Selahaddin Tanur gibi üstadlardan dersler aldı. Türk musikisinde devlete bağlı ilk Konservatuvarın kurucuları arasında yer aldı. 140 civarında beste ve şarkıları bulunan Yavaşça’nın bir uzun çaları, 25 adet 78’lik plağı, 15 adet 45’lik plağı mevcuttur. Kendisine 1991’de ’Devlet Sanatçısı’ unvanı verildi. Yavaşça’nın, başlıkta yer alan "Geçmesin günümüz sevgilim yasla, O güzel başını göğsüme yasla gibi pek çok şarkısı, son derece popüler olmuş ve yıllarca dillerden düşmemiştir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!