Güncelleme Tarihi:
JAPONYA'ya yapılan ziyaretten dönerken 1890 yılında Pasifik Okyanusu'nda 550 denizcisiyle batan Ertuğrul Fırkateyni'nde sürdürülen kazı ve kurtarma çalışmalarının bu yılki etabında çıkarılan eserlerin konservasyonunun (resim, heykel gibi sanat eserlerinin nesiller boyu özelliklerini kaybetmeyecek şekilde korunması işi) önemli bir bölümü tamamlandı. 116 yıl su altında kalan eserler, temizlendikten sonra görenleri hayran bıraktı.
Bodrum Kültür ve Sanat Vakfı (BOSAV) ve Ertuğrul Fırkateyni Kazı Başkanı Kaptan Tufan Turanlı ile Kazı Başkan Yardımcısı İspanyol arkeolog Bertha Lledo'nun başkanlığında Japonya'nın Kuşimoto Kenti'nde 9 yıl önce başlayan kazı ve kurtarma çalışmalarının bu yıl ki ayağı 15 Ocak'ta başladı. Üç hafta süren çalışmalarda, Ertuğrul'un battığı kayalıklardan 200 metre açıkta, 30-45 metre derinlikte yapılan çalışmalarda çıkarılan 450 yeni eserin önemli bölümünün konservasyonu tamamlandı. Bodrum'daki Sualtı Arkeoloji Enstitüsü'nde Lledo ile Türk ve Japon konservatörler tarafından ortaklaşa yapılan çalışmalarda, 116 yıl suyun altında kalan eserler pırıl pırıl yapıldı. Eserler, orijinal haline döndürüldü. Yeni çıkan eserler arasında yer alan bir mayın, subayların kullandığı eşyalar, kol düğmeleri, Osmanlı dönemine ait porselen tabaklar ve Ertuğrul a ait demir ve ahşap aksamlar, makaralar, kapı kolları, musluklar ve toplar temizlendikten sonra görenleri şaşkına çevirdi.
TÜRKİYE'Yİ GEZECEK
BOSAV ve Sualtı Arkeoloji Enstitüsü işbirliğinde 2007'den beri süren proje kapsamında çıkarılan eserlerin Türkiye ve Japonya'da 11 sergi, 800'ün üstünde gazete haberi ve televizyon programıyla dünyaya tanıtıldığını belirten Lledo, "Bu yılki kazı çalışmalarına çok hızlı başladık. 3-4 ay önce çıkardığımız onlarca eser, konservasyonları tamamlandıkça bizi hayretler içerisinde bırakıyor. Asıl amacımız Ertuğrul'un kasasına ulaşmak, bu yıl Mobil Ertuğrul Laboratuvarı kurmak, Ertuğrul şehitlerinin anısını canlı tutup, Türkiye'nin her köşesine bu değerli eşyaları götürmek. İnsanımıza o günün şartlarında barış ve dostluk götürmek için binlerce mil yol katederek yaşamlarını yitiren subaylarımızın bugün oluşturduğu Türk-Japon dostluğunu anlatmak" dedi.
Yaşar ANTER / BODRUM (Muğla), (DHA)
FOTOĞRAF