Yaşar ANTER, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2007 20:25
Japonya dönüşünde fırtınaya yakalanıp 550 denizcisiyle sulara gömülen Ertuğrul Firkateyni’ne yapılacak kurtarma dalışlarına, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de katılacak.
Bodrum Sualtı Arkeoloji Enstitüsü (INA), Yapı Kredi Emeklilik, Türkiye Sualtı Arkeoloji Vakfı (TINA) ve Türk Hava Yolları’nın (THY) desteğiyle, Japonya’nın Kuşimoto Kenti’ne bağlı Oşima Adası yakınlarında, Shionomisaki Deniz Feneri’ne 100 metre mesafede, 13- 20 metre derinlikteki batık firkateyne yapılacak dalışların ocak ayında başlayacağı ve yaklaşık 1.5 ay süreceği belirtildi. Bodrum Sualtı Arkeoloji Enstitüsü Başkanı ve Proje Koordinatörü Tufan Turanlı, Pasifik Okyanusu kıyısında, bu yılın başlarında yapılan çalışmalarda Ertuğrul’un battığı yerin detaylı haritalarının çıkarıldığını, bulunan eserlerin enstitüye getirilerek konservasyonuna başlandığını belirtti.
TÜRK MÜZESİNE ZİYARET Beş yıl sürmesi beklenen Ertuğrul Projesi’ni geçen ay Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a anlatan ve Bakan Günay’ın projeden büyük mutluluk ve heyecan duyduğunu belirten Tufan Turanlı şöyle devam etti: "Şubat ayının başlarında Bakan Günay ve Devlet Bakanımız Kürşat Tüzmen’e, birlikte Kuşimoto’ya gelmelerini, Pasifik Okyanusu’ndaki Osmanlı gemisi Ertuğrul’a dalış yaparak çalışmaları yerinde incelemelerini, Türk Müzesi’ni ziyaret etmelerini önerdik. Çok sıcak yaklaştılar. İki bakanımızın, bir Japon prensesle fırkateyne dalış yapacağı kesinleşti. Bakan Ertuğrul Günay, projeye mutlaka bakanlık tarafından da destek verileceğini, yıllardır su altında bekleyen kültür hazinemizin en kısa zamanda gün ışığına çıkarılmasında yardımcı ve destek olacağını söyledi."
Faciadan 69 denizci kurtulduErtuğrul Firkateyni, 1890 yılında II. Abdülhamit tarafından iyi niyet elçisi olarak Japonya’ya gönderilmişti. 11 ay süren zorlu bir seferin ardından Japonya’ya varan Ertuğrul Firkateyni, Japonya’da İmparator Meici tarafından törenle karşılanmış, İmparatorun isteği üzerine gemi komutanı Osman Paşa, konuşmasını Türkçe olarak yapmıştı. Tayfun mevsimi olmasına rağmen dönüş yolculuğuna çıkan Ertuğrul, Japonya’nın güneyinde Oşima Adası yakınında parçalanmış, Osman Paşa dahil 550 gemici şehit olmuştu. Oşima köylüleri 69 denizciyi kurtarmış, şehitlerimizi ise toprağa vermişti.