Performans sanatçısı Ayça Ceylan, Teşvikiye’deki Narmanlı Sanat’ta ‘Ört, doldur, göm aşk ne?’ başlıklı bir atölye düzenleyecek. 9 Şubat Pazar günü 14.00-17.00 saatleri arasında düzenlenecek ‘Ört, doldur, göm aşk ne?’, aşkı algılama biçimlerimiz ve teselli üzerine inşa edilen etkileşimli bir bellek atölyesi.
#Ayça Ceylan60 yıllık üretim ve öğretim hayatının ardından yaşam öyküsünü yazmak için masa başına oturduğunda şunları kaleme almış Yılmaz Zenger: “Yaşam hikâyemi yazmak için masa başındayım, başım iki elimin arasında, kafam karışık, ben ne yaptım diyorum, bende de pişmanlıklar dolu dizgin.” Zenger’in pişmanlıklarından biri de 'gerçekten de karışık ve kocaman' arşivini gelecek kuşaklara bırakmak üzere düzenlememiş olmaması. Studio-X İstanbul’da ve SALT Galata’da 15 Şubat’a kadar devam edecek, Zenger’in de Ağustos 2018’deki vefatına kadar hazırlık aşamalarında bizzat yer aldığı arşiv sergileri, Yılmaz Zenger’in farklı alanlardaki üretiminin bir bölümünü sanat ve tasarım izleyicileriyle buluşturuyor. Studio-X İstanbul’daki sergi üzerine konuştuğumuz küratör Pelin Derviş, Yılmaz Zenger’in bıraktığı kıymetli mirasa sahip çıkılması için, “Zenger Ailesi’nin yalnız bırakılmaması ve onlara destek verilmesi gerektiğine inanıyorum” diyor.
#Yılmaz Zenger4. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’nın evsahipliğinde Rahmi M. Koç Müzesi'nde yer alan Fenerbahçe Vapuru'nda bir kahvaltı gerçekleşti. Eczacıbaşı 4 Kasım'a kadar sürecek olan bienale olan ilgiden memnun olduklarını söyledi.
#Tasarım BienaliKüratör Jan Boelen, ‘Okullar Okulu’ başlığıyla yarın açılacak 4. İstanbul Tasarım Bienali’ni anlattı: “Bienaller gibi sergilere bu çağda ihtiyacımız var mı? Belki de ihtiyacımız olan başka bir şey. Tasarım eğitimi, küresel olarak bir tür krizde. Neyi nasıl ürettiğimizi, tasarım eğitiminin nasıl olması gerektiğini yeniden düşünmeliyiz.”
#Jan Boelen1980’lerin başı, lüks restoranların menüsünde nisuaz salata, karides kokteyl, Cafe de Paris soslu bonfile gibi “alafranga” yemeklerin servis edildiği bir dönem. Ahmet Çapa diye bir öncü çıkar ve bu alafranga yemeklerin yanına cızbız köfte, yoğurtlu kebap gibi geleneksel yemekleri de koyduğu Şamdan’ı açar. Artık aramızda olmayan Çapa ‘sokak yemekleri’ konseptini de o yıllarda keşfeder.
#Müge Akgünİstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) düzenlediği 3. İstanbul Tasarım Bienali, dünyanın farklı yerlerinden, binlerce yıllık tasarım anlayışını barındıran eserleri ayağımıza getiriyor. ‘Biz İnsan mıyız? Türümüzün Tasarımı: 2 Saniye, 2 gün, 2 Yıl, 200.000 Yıl’ başlıklı bienal, insanın 200 bin yıl boyunca tasarımla kurduğu ilişkiyi, arkeolojiden teknolojiye, tıptan mimarlığa kadar birçok farklı alanda inceliyor. 20 Kasım’a kadar beş ayrı mekânda ziyaret edebileceğiniz Tasarım Bienali, Hürriyet’e kapılarını açtı. Bienali, küratörleri, dünyanın önde gelen mimarlık tarihçilerinden Beatriz Colomina ve Mark Wigley’le birlikte gezdik.
#3. İstanbul Tasarım Bienali