Son zamanlarda en sık tanı koyduğum rahatsızlıkların başında diş sıkma yani bruksizm geliyor. Kişi bazen uykuda bazen de gün içerisinde farkında olarak veya olmayarak dişlerini sıkar. Peki belirtileri nedir, nasıl tedavi edilir ve görülme oranı neden çok arttı? Sizler için derledim.
#Neslihan DOLARDişleri gıcırdatma ve diş sıkma hemen hemen her yaş grubunda meydana gelebilen bir durumdur. Diş gıcırdatma bilinçsiz yapılan bir harekettir. Genel olarak kişiler bu durumun farkında değildir. Ama ebeveynler özellikle çocukları uyurken diş gıcırdatma hareketlerini rahatlıkla görebilirler. Peki, çocuklarda diş gıcırdatma nedenleri nelerdir? Çocuklarda diş gıcırdatması nasıl tedavi edilir sizin için derledik.
#ÇocukHer gün milyonlarca insan baş ağrısı çekiyor. Kimi stresten, kimi migrenden kimi de nedenini hiç bilmediği bir sebepten dolayı… Araştırmalar dünya genelinde her 6 kişiden 1’inin dünya genelinde baş ağrısı çektiğini söylüyor. Bu ağrılarının bazısı birkaç saatte geçecek kadar sıradan olabilirken bazıları hayatı tehdit edebilecek kadar ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Tıpkı 20 yaşındaki Xavier Ortiz'in başına gelen olayda olduğu gibi...
#SağlıkDişler, bir insanda en dikkat çeken detaylardan biri. İnsanların diş yapısı, yaşına ve cinsiyetine göre şeklide ve boyutlarında değişiklik gösteriyor. Bilim insanları bu faktörlere ek olarak kişiliğin de dişlerin nasıl göründüğünde rol oynadığını söylüyor. Endişeli misiniz, agresif mi yoksa sakin mi? Dişleriniz kişiliğiniz hakkında neler söylüyor neler…
#Diş SağlığıPandemi süreci, hayatımızda birçok şeyin değişmesine neden oldu. Hastalıkla ilgili kaygılarımız artarken içinde bulunduğumuz sosyal ve ekonomik durum nedeni ile stres kat sayımızda ciddi oranda arttı. Buna bağlı olarak pandemi döneminde diş sıkma ve geceleri diş gıcırdatma şikâyeti ile kliniklere başvuran hasta sayısında artış oldu.
#Şenol KALYONCUHalk arasında diş sıkma ve gıcırdatma olarak da bilinen ‘Bruksizm’in sebeplerini ve zararlarını anlatan Dr. Büşra Doğan, “Düzenli olarak diş gıcırdatma gerçekleştiğinde dişler zarar görebilir ve diğer ağız sağlığı sorunları ortaya çıkabilir” dedi. Dr. Doğan, bruksizmin tedavi yöntemlerini de anlattı.
#Dr. Öğr. Üyesi Büşra DoğanTourette sendromu, bedensel ve sesli tiklerin bir arada bulunduğu bir hastalıktır. Son günlerde adını sıkça duyduğumu Tourette (Tured) sendromu pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki Tourette sendromu nedir? İşte Tourette sendromu hakkında bazı bilgiler.
#Tourette SendromuPandemi döneminde her yaştan bireyi saran kaygı ve endişe halinin, farklı travmalara yol açabildiğini kaydeden Prof. Dr. Burçin Büyükünaldı, bu dönemde yaşanan psikolojik gerilimlere bağlı olarak kimi fiziksel sağlık sorunları da gözlenebildiğini söyledi. Büyükünaldı, “Yoğun stres altında olma durumunun en belirgin örneklerinden olan gece uykuda diş sıkma-diş gıcırdatma (bruksizm) vakalarının da arttığı pandemi döneminde kullanılan ilaçlar da bruksizmi tetikleyici etki yapabiliyor” diye konuştu.
#Prof. Dr. Burçin BüyükünaldıUluslararası bir pazarlama araştırmaları şirketinin verilerine göre; pandeminin ilk 10 haftasında en çok büyüme kaydeden ürünlerden birinin yüzde 274 büyüme oranıyla diş macunu olduğunu belirten İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Dişçilik Hizmetleri Bölüm Başkanı Uzm. Dr. Fatma Çiçekdağı Set, “Pandemi ile birlikte diş fırçalama alışkanlığında Türkiye’ de yıllardır olmayan bir artış yaşandı. Yine Covid-19 sürecinde görüntülü platformda gerçekleşen ‘tüketicinin nabzını tutma’ buluşmalarındaki verilerde, Türkiye’ de diş fırçalamanın pandemi ile birlikte arttığı ve ‘Her gün dişlerimi fırçalarım’ diyenlerin oranının pandemi öncesinde yüzde 30 iken, pandemi döneminde yüzde 50’ lere kadar çıktığı sonucuna varılmıştır” dedi.
#Uzm. Dr. Fatma Çiçekdağı SetUzm. Dr. Emin Çağlar, “Özellikle beyin gelişimi ve büyümenin en hızlı olduğu dönem olan bebeklik ve çocuklukta uyku, diğer dönemlere göre daha çok önemlidir. Çocuklarda en sık görülen uyku bozuklukları uyku terörü, uyurgezerlik, bruksizm ve uyku saatinin kaymasıdır. Yorgunluk ise bebeğinizin gece daha sık kalkmasına ve az uyumasına yol açar” dedi.
#Bebek AğlamasıKoronavirüs salgını nedeniyle sevdiklerini kaybetme, işsiz kalma korkusu yaşayan, sosyal hayattan uzaklaşan pek çok kişi, gün içinde yaşadığı stresi geceleri dişinden çıkarıyor. Bu durum dişlerin yanı sıra baş, boyun ağrısına, geceleri kaliteli bir uyku alınamamasına dolayısıyla yorgunluğa ve bağışıklığın düşmesine neden oluyor.
#Diş SıkmaGeleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemlerinden hacamatın tıbbi tedaviye destek olarak uygulandığını söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Suzan Üstün, "Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için düzenli olarak hacamat yaptıran kişiler kronik hastalıklara karşı korundukları gibi bakteri ve virüslere karşı da çok daha güçlü olurlar" dedi.
#HacamatGeleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemlerinden hacamatın tıbbi tedaviye destek olarak uygulandığını söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Suzan Üstün, "Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için düzenli olarak hacamat yaptıran kişiler kronik hastalıklara karşı korundukları gibi bakteri ve virüslere karşı da çok daha güçlü olurlar" dedi.
#Nöroloji Uzmanı Dr. Suzan Üstün2020’nin sonuna yaklaşırken hala dünyanın en önemli gündemi Covid-19! Salgın birinci yılını doldururken, ekonomik ve psikolojik problemleri de beraberinde getirdi. Stres nedeniyle pek çok insanın sağlığı risk altında. Periodontoloji Uzmanı Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin, pandemi döneminde koronavirüs stresinin ağız ve diş sağlığını nasıl etkilediğini anlattı.
#Diş Sıkmaİdeal bir yüz şekli kadın ve erkekler arasında farklılıklar gösterir. Yüz şeklinin belirlenmesinde en önemli detay çene ve jawline dediğimiz çene hattının belirgin olmasıdır. Erkeklerde kare yüz şekli güçlü bir ifade sağlarken, kadınlarda ince yüz şekli daha yumuşak ve estetik bir görünüm sağlamaktadır.
#DişAğız, Diş ve Çene Cerrahı Dr. Selin Gaş, halk arasında diş gıcırdatma olarak bilinen bruksizm rahatsızlığının neden kaynaklandığının hala tam olarak bilinemediğini söyledi. Gaş, bruksizmin birçok farklı tedavi yöntemi olduğuna dikkat çekerek, ”Çoğu hasta farkında bile olmaz. Tanısını koymak da oldukça zordur. Tanıdan sonra, tedavi yöntemlerinden biri yetmez, birkaçını uygulamak gerekebilir” dedi.
#DişHerkese merhaba. Karantina günlerinde uzak kalmak zorunda olduğumuz birçok şey var ve ne yazık ki ağız ve diş sağlığı hizmetleri de bunlardan bir tanesi. Kimsenin kimseyle temas etmemesi gereken bir dönemde yaşamak istemeyeceğimiz birtakım diş problemlerinin önüne geçmek için neler yapabiliriz, kişisel bakımla bunların önüne geçebilir miyiz, bunlardan bahsetmek istiyorum.
#Diş SağlığıBruksizm, uyurken ya da kaygılı / gergin olunan durumlarda ortaya çıkan dişleri birbirine sürtme, gıcırdatma ve çeneyi sıkma hareketleridir. Bu hareketler dişlerde aşınma ve kırılma, çene ekleminde ağrı, baş ve kas ağrısına sebep olabilir. Ayrıca diş sıkma sürekli yaşanan baş ağrısının da sebebi olabilir. Hatta bazı durumlarda sürekli yaşanan baş ağrısının nedeni de diş sıkma olabilir. Çene ekleminin hasar görmesi nedeniyle yüz asimetrisi, ağız hareketlerinde zorlanma, çene kilitlenmesi ve yüzün alt kısmında genişleme sorunları ortaya çıkabilir.
#Bruksizm NedirYapılan bir araştırma sonucuna göre Türkiye’deki nüfusun yüzde 50 ila 70’inin ‘Çene Eklem Rahatsızlığı’na sahip olduğu ortaya koyulurken bu rahatsızlığın en fazla kadınlarda görüldüğü ifade edildi. Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Karaman, konuyla ilgili bilgiler verdi.
#Çene Eklem RahatsızlığıBirçok insan gün içerisinde ya da gece uyurken istemsizce gerek iş yoğunluğu, gerekse günlük yoğunluk gibi nedenlerle ciddi bir stres dalgası yaşayabiliyor. Bu stres, zaman zaman fizyolojiye yansıyor ve kişilerin istem dışı davranışlarında da belirgin bir artışa yol açabiliyor. Diş sıkma alışkanlığı da bu davranışlar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü’nden Uz. Dr. Esma Geçkili, diş sıkma ve gıcırdatma ile ilgili bilgi verdi.
#Ağız Sağlığı