Sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşamın getirdiği en önemli sorunlardan biri de bölgesel yağlanmalardır. Özellikle bel çevresinde oluşan yağlanmalar, vücuttaki inflamasyonu arttırdığı için kanser başta olmak üzere kalp ve diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini arttırır.
#SağlıkBU hafta sizler için Türkbükü dosyasını açtık. Masmavi deniziyle ve ardı ardına açılan sosyetik mekanlarıyla seneler önce beach club kavramını hayatımıza sokan, açıklarında birbirinden gösterişli yerli-yabancı teknelerin demir attığı ve Bodrum’da eğlence denilince ilk akla gelen yerlerden olan Türkbükü, zaman içinde bu hızlı ivme gösteren yükseliş devrinden duraklama dönemine geçti. Bunda her yıl yaz başında haberleri yapılan astronomik lahmacun ve şezlong fiyatları ile yaratılan sansasyonlar kadar, kalıcı olamayan, tek sezonluk mekanlar da etkili oldu. Üzerine bir de geçtiğimiz yıl yapımı aylarca süren ve esnafın oldukça zor durumda kalmasına sebep olan altyapı çalışmaları ve sonrasında biraz aceleye getirildiğini düşündüren ve Türkbükü’ne yakıştıramadığımız beton yol da eklenince eski günlerini arar olmuştu. Ancak bu sezon açılan kaliteli mekanların yanı sıra eski mekanların da birçoğu kendini yeniledi. ‘Miam’ ve ‘Garos’ gibi klasiklerin başını çektiği eğlence mekanlarının özellikle ünlü sanatçıların canlı performanslarıyla tekrar eski günlerini yakaladığını söyleyebiliriz. Türkbükü’nden bu hafta sizin için seçtiklerimizi keyifle okumanız dileğiyle...
#1Açık havada spor yapmayı sevdik. Parklardaki ve sahil kenarlarındaki spor ve egzersiz aletlerini kullanmayı da... Ama bu aletleri hem maksimum verim alabilmek hem de yaralanmaları önlemek için bilinçli bir şekilde kullanmak önemli. Uzmanlarla konuştuk, önerilerini dinledik.
#Sporİngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, tüm dünyaya karşı dayanıklılığın simgesiydi. İngiltere’nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı Elizabeth’in hem fiziksel hem zihinsel olarak uzun ve sağlıklı bir yaşantısı oldu. Peki bunu nasıl başardı?
#Kraliçe 2. ElizabethGenellikle iç kulaktaki iltihaplar veya iç kulaktaki küçük kristallerin yerinden oynaması sonucu görülen rahatsızlığa Vertigo adı verilir. Şiddetli baş dönmesine sebep olan vertigo, ciddi ölçüde yaşam kalitesini düşürebilir. Kendiliğinden veya ilaç tedavisi ile geçmeyen vakalarda çeşitli egzersizler çözüm olabiliyor. Peki, Vertigoya iyi gelen egzersizler ve hareketler nelerdir? Vertigoya iyi gelen spor hareketleri hakkında ayrıntıları derledik.
#Vertigoya İyi Gelen Egzersizler Ve HareketlerSağlıklı olmak her zaman için sadece dengeli beslenmekle yeterli olan bir durum değildir. Spor yapmak ve öğünlerimizi (diyeti) sporla desteklemek oldukça önemlidir. İmkanı olanlar spor salonuna giderken spor salonuna ayıracak vakti olmayanlar evde belli başlı hareketleri doktoruna danışarak yapabilir. Spor hareketleri nelerdir ve bunların isimleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
Deadlift, yerde bulunan ağırlığın kaldırılması şeklinde yapılan bir harekettir. Powerlifting sporunun ana egzersizidir. Deadlift hareketi beli destekleyen bir hareket türüdür. Hareket sırasında yerde bir cisim olduğu düşünülür ve o cismin eğilerek yerden kaldırılması gibi gündelik yaşamda sıklıkla kullanılan bir harekettir. Peki, Sumo deadlift nedir, ne işe yarar ve nasıl yapılır? Sumo deadlift hareketi hangi kasları ve nereyi çalıştırır detayları ile derledik.
#Sumo DeadliftGünümüzde birbirinden farklı pek çok spor türü bulunmaktadır. Özellikle kişisel ilgi ve yetenekler doğrultusunda bu spor branşlarından en az bir tanesi ile ilgilenilebilir. Sporun da sağlığa pek çok faydası bulunur. Spor nedir ve faydaları nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Spor Nedir?‘Kontrollü normalleşme’ başladı, sevdiklerimizle buluşabiliyoruz. Ancak ses tonumuzdan dışarıda ne giyeceğimize kadar birçok basit rutinde çeşitli acemilikler yaşıyoruz... Bu daha yolun başı, ya pandemi bitene kadar sosyal becerilerimizi tamamen kaybedersek? Uzmanlara sorduk; korkmayın, bazıları kalıcı olarak sorunlar yaşasa da çoğunluk için sosyalleşmek de bisiklete binmek gibiymiş...
#GazetehaberleriDizde oluşan ağrılarla başlayan (merdiven inerken, çıkarken ya da oturup ayağa kalkarken) diz kireçlenmelerinde tedaviye geç kalınmaması adına erken teşhis önemlidir. Peki ama diz kireçlenmesi nedir ve neden olur? Nasıl belirti verir? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır anlatıyor.
#Diz KireçlenmesiRahatça hareket edebilmek, bir şeyleri kaldırabilmek ve yürümek ya da koşabilmek için hareket sistemine ihtiyacımız vardır. Bu yüzden destek ve hareket sistemimiz bizim için çok önemlidir. Şimdi bunun bölümlerine bakacağız ve inceleyeceğiz. İşte 6. sınıf fen bilgisi destek ve hareket sistemi konu anlatımı.
#6. Sınıf Fen Bilgisi Destek Ve Hareket Sistemi Konu AnlatımıPandemi döneminde 65 yaş üstü kişileri evde bulundukları süre içerisinde spor yapmaya, "Hareket Hayat, Hayat Harekettir" anlayışıyla da herkesi bisiklete binmeye teşvik eden Ortopedi Derneği, Türk Sanayici ve İş Adamları Vakfı (TÜSİAV) tarafından başarı beratı ile ödüllendirildi.
#Ortopedi DerneğiPandemi tedbirleriyle geçen bir yazı geride bıraktık. Sonbaharın gelişiyle birlikte evde geçirdiğimiz süre de artmaya başladı. Peki kış döneminde hareketsizlik kalmamak için neler yapabiliriz? Koronavirüs günlerinde evde ve dışarıda spor yaparken nelere dikkat etmeliyiz?
#SPORYapılan açıklamalara göre tamamen yüz yüze eğitime geçildiğinde de uzaktan eğitim uygulamalarından yararlanılacak. Kazanılan uzaktan eğitim deneyimleri hem öğrencilere hem eğitimcilere pandemi sonrasında da yardımcı olacak. O halde özellikle öğrenciler açısından uzaktan eğitimin verimini arttıracak unsurlara dikkat etmek gerekiyor.
#GazetehaberleriBelli bir yaştan sonra ortaya çıkan ve kadın/erkek ayırt etmeksizin pek çok kişinin canını sıkan bel ağrıları, vatandaşları işin uzmanı tarafından muayene edilmeye zorluyor. Bel ağrısı sorunu yaşayan vatandaşlar, hastanelerin hangi servislerinden randevu alacaklarını ve hangi branştan doktorlara muayene alabileceklerini öğrenmek istiyor. Peki, bel ağrısı için hangi bölüme ve doktora gidilir?
#Bel AğrısıHer yıl 20 Ekim, osteoporoz farkındalığını artırmak amacıyla “Dünya Osteoporoz Günü” olarak kutlanıyor. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği de bu kapsamda, bu tarihte ve yakın günlerde farkındalığı artırmak üzere halka yönelik bilgilendirme etkinlikleri düzenliyor. Siz de risk grubunda iseniz, değerlendirme ve gerektiğinde tedavi için geç kalmayın!
#OstreoporozÇocukların okula giderken yaptığı en büyük yanlışlardan biri de okul çantasına tüm ders malzemelerini doldurmak. Ağırlaşan okul çantası sadece çocuğa fiziksel zarar vermiyor, onları okuldan da soğutabiliyor. Ağır çanta taşıyan çocukların bel, sırt ve boyun ağrıları ise erken yaşlarda başlıyor. Konuyu Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Çağatay Öztürk ile konuştuk.
#Ömür KurtAnkara’nın Çubuk ilçesindeki Cumhuriyet İlkokulu’nda ’Okul Dostu Şehir Projesi’ kapsamında ders zili çalmadan önce okul bahçesinde öğrencilere, bazı veli ve öğretmenlerin de katılımı ile müzik eşliğinde her sabah 10 dakika süreyle egzersiz spor hareketleri yaptırılıyor.
#Ders