Otizmin erken teşhisi genellikle zor oluyor ve çocukların çoğu beş yaşına kadar tanı almıyor. Washington Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu sorunu çözmek için yapay zeka ve fonksiyonel MRI kullanarak genetik belirteçleri yüksek doğrulukla tespit eden yeni bir yöntem geliştirdi. Peki bu umut verici gelişme, otizmde neleri değiştirebilir ve aileler için belirsizlik tamamen ortadan kalkabilir mi?
#SağlıkAysel Önder kimdir, sorusu günün öne çıkan başlıkları arasında yer alıyor. Paralimpik Olimpiyatlarında Türkiye adına yarışan ve atletizmde Dünya rekoru kırarak adını tarihe yazdıran Aysel Önder, olimpiyatları yakından takip eden binlerce vatandaşın araştırdığı isim olmaya başladı. Paralimpik Olimpiyatlarında engel türüne göre yarışılması dolayısıyla Aysel Önder'in hangi engel türünde yarıştığı konusu da gündeme geldi. Peki, Aysel Önder kimdir? Aysel Önder'in engeli T20 nedir?
#Aysel ÖnderÇağın estetik değerlerini yansıtan ve kullanım avantajları ile günlük hayata büyük kolaylık getiren quartz taş mutfak tezgahları artık mutfak tasarımlarının öncelikli malzemesi haline geldi. İşte mutfağında geleceği yakalamak isteyenler için quartz taş mutfak tezgahları hakkındaki tüm merak edilenler…
#Sponsorlu İçerik38 yıl boyunca size kendinizi ‘anormal’ hissettiren bir ortamda yaşadığınızı düşünün... Kimi zaman kabalıkla, kimi zaman da patavatsızlıkla suçlandığınızı. Üç dil bildiğiniz halde başarısız olarak nitelendirildiğinizi. AVM’lere giremediğinizi, hamile kadınlardan korktuğunuzu… Ve tüm bu ‘tuhaflıklar’ın bir açıklamasının bulunamadığını. 38 yaşında otizm tanısı alan Burçak Akdeniz hayat öyküsünü anlattı.
#OtizmYeni bir araştırma, otizmin tanısını koymada devrim niteliğinde bir yöntemi gözler önüne serdi. Bilim insanları, 1600'ün üzerinde dışkı örneğini inceleyerek otizmli çocuklarda benzersiz biyolojik işaretler tespit etti. Bu çığır açan keşif, otizm tanısındaki belirsizlikleri ortadan kaldırıyor. Peki bu gelişmeyi nasıl yorumlamak gerekiyor? Artık tam teşhisin konması için 3-4 yıl beklemek gerekmeyecek mi? İşte araştırmanın detayları ve uzman görüşleri...
#SağlıkÇocuklarda geç konuşma birçok aileyi tedirgin eden konuların başında gelirken, Konuşma ve Ses Bozuklukları Uzmanı Dr. Emel Arslan Sarımehmetoğlu, bu durumun 2-5 yaş arasındaki çocuklarda görülme oranının yüzde 12’ye kadar çıktığını söyledi. Sarımehmetoğlu, ekran karşısında geçirilen zamanın artmasının da konuşma gelişimini olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
#Emel Arslan SarımehmetoğluOtizm Spektrum Bozukluğuna (OSB) dikkat çekmek için 2 Nisan, Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak kutlanıyor. Otizmli çocuklar için daha kapsayıcı bir toplum oluşturmayı amaçlayan gün, 2007 yılından beri onların anlayış ve desteğe duyduğu ihtiyacı hatırlatıyor.
#Prof. Dr. ErbaşOtizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan bireyler için anlayış ve destek gereksiniminin önemli bir hatırlatıcısı olan Dünya Otizm Farkındalık Gününü 2 Nisan tarihinde anılıyor. Dünya Otizm Farkındalık Günü mesajları da bu önemli güne dikkat çekmek isteyen kişiler tarafından paylaşılıyor. Otizm Dünya Farkındalık Günü aynı zamanda otizm spektrumunda olan bireylerin ailelerine ve bakım verenlerine de destek sağlama fırsatı sunar. İşte Dünya Otizm Farkındalık Günü sözleri!
#2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık GünüOtizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan bireyler için anlayış ve destek gereksiniminin önemli bir hatırlatıcısı olan Dünya Otizm Farkındalık Gününü, her yıl olduğu gibi bu yıl da 2 Nisan’da kutluyoruz. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2007 yılında belirlenen bu gün, OSB hakkında farkındalık yaratmayı ve OSB olan çocuklar için daha kapsayıcı bir toplum oluşturmayı amaçlıyor.
#Konuk YazarTürkiye’nin voleybol sahnesinin parlayan yıldızlarından biri olan Vakıfbank’ın başarılı smaçörü Zehra Güneş, aşk hayatına dair sürpriz bir adım attı. Son zamanlarda adından sıkça söz ettiren genç sporcunun, Eyüpspor’un yetenekli kalecisi Berke Özer ile birlikte olduğunu öğrendim.
#Zehra GüneşKendini gizleyebilen ve anlaşılması pek de kolay olmayan otizmin yanında dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görülme sıklığı gün geçtikçe artıyor. Genellikle 2-3 yaş aralığında kendini belli eden bu iki hastalık, son yıllarda aynı anda görülmeye başladı. ‘AuDHD’ olarak adlandırılan bu durum, gençleri ve yetişkinleri de hedef alıyor. Peki nasıl oluyor da iki hastalık aynı anda ortaya çıkıyor? AuDHD'nin ülkemizde görülme sıklığı nedir? Nasıl bir tedavi yöntemi uygulanıyor? Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Semra Yılmaz ile mercek altına aldık.
#SağlıkÖnceliği, felaketten en çok etkilenen grup olduğuna inandıkları çocuklara verdiklerini söyleyen Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, “Yarını Kodlayanlar Sosyal Hayata Destek projesi ile çocukların bize gelmesini beklemiyor, biz onların ayağına gidiyoruz. 50 bini aşkın çocuğa ulaştık; nihai hedefimiz 100 bin çocuğa ulaşmak” dedi.
#Sponsorlu İçerikÖnceliği, felaketten en çok etkilenen grup olduğuna inandıkları çocuklara verdiklerini söyleyen Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, “Yarını Kodlayanlar Sosyal Hayata Destek projesi ile çocukların bize gelmesini beklemiyor, biz onların ayağına gidiyoruz. 50 bini aşkın çocuğa ulaştık; nihai hedefimiz 100 bin çocuğa ulaşmak” dedi.
#VodafoneYönetmenliğini Barış Başar’ın yaptığı, otizmli bir piyano öğrencisiyle dansçı bir kızın aşk hikayesinin anlatıldığı “Sevince” filminin çekimleri tamamlandı. Başrol oyuncuları Bahar Şahin ve Hayat Van Eck ile son set gününde bir araya geldik. İkili, “Aşkın en saf halini anlatıyoruz. Dokunmadan, hissederek, bakışarak, tane tane... Filmimizde sabır, anlayış, her şeyden öte gerçek aşkta olması gereken iyi niyet var” dedi.
#Bahar ŞahinSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler nedeniyle hayatını kaybedenler var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? Uzmanlarla enine boyuna tartıştık.
#MeyveSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler son yıllarda hem ülkemizde hem de dünya medyasında sık sık gündeme geliyor. Çok acı ama bu nedenle hayatını kaybedenler bile var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ve Uzman Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Rumeysa Kalyenci ile konuştuk...
#PestisitSosyal medyada gezinirken gördüğü bir paylaşım sayesinde hayatı değişen ve 46 yaşında otizm teşhisi konan Jane McNeice, asıl şoku çocuklarının da otizmli olduğunu öğrendiğinde yaşadı. Üstelik teşhis konduğunda kızı 26, oğlu ise 10 yaşındaydı. Peki nasıl oldu da otizm kendini bu kadar uzun zaman saklayabildi? Kadınlarda otizmi anlamak daha mı zor ve en önemlisi dikkat edilmesi gereken kritik belirtiler neler?
#OtizmStarlink uydusu, zaman zaman gökyüzünde görülmesi dolayısıyla merak konusu oluyor. Elon Musk tarafından geliştirilen ve kesintisiz internet erişimi mottosuyla yola çıkan Starlink, Dünya üzerinde sıralı olarak faaliyet gösteriyor. Peki, Starlink uyduları nedir, ne işe yarar? İşte, o detaylar
#StarlinkAsperger sendromu hakkında bilgiler merak konusu oldu. Asperger Sendromu adını 1944 yılında sendromu tanımlayan Avusturyalı bir çocuk doktoru olan Hans Asperger'den almıştır. Otizm spektrum bozuklukları başlığı altında değerlendirilen bu durum, etkili iletişim kurma ve sosyalleşme yeteneklerini sınırlayabiliyor. Peki Asperger sendromu nedir, belirtileri nelerdir? Asperger sendromu nasıl tedavi edilir? İşte ayrıntılar...
#Asperger SendromuGünümüzde çocukların teknoloji ve ekranla karşılaşma yaşları oldukça erken dönemlere çekilmiş durumda, oysa bazı ülkelerde bebek ve çocuk koruyucu ruh sağlığı adına ilk 3 ve4 yaşlarda ekran kullanımının sıfır düzeyde olmasına dair düzenlemeler oluşturduğunu da duyuyoruz. Bebek beyninin özellikle anne, baba ve sosyal çevre ile etkileşimi sayesinde geliştiğini, bu sayede sinir hücreleri arasında yeni bağlantılar oluştuğunu; çocuklarda, başkasını gözlem, taklit edebilme ve oyun sayesinde öğrenmenin gerçekleştiğini biliyoruz.
#Konuk Yazar