İnsanlık tarihini kökten değiştiren olaylardan biri: 1917 Ekim Devrimi. Dünyayı bu denli etkileyen ve tüm dengeleri değiştiren bir devrim elbette sinemayı da etkiledi. 91. sayımızın SineList sayfasında Sovyet Sinemasını ve dünya sinemasına bıraktığı izleri konuşacağız.
#Sovyet SinemasıÇukurova’da şenlik bugün başlıyor. Bu yıl 31’incisi düzenlenen Adana Altın Koza Film Festivali dolayısıyla 22 ülkeden 125 yönetmenin toplam 117 filmi sinemaseverlerle buluşacak. 29 Eylül’e kadar sürecek organizasyonun en dikkat çekici bölümü olan ‘Ulusal Uzun Film Yarışması’na katılan yapıtları Nuri Bilge Ceylan başkanlığındaki jüri değerlendirecek.
#Uğur Vardan23-29 Eylül 2024 tarihleri arasında yapılacak 31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin Dünya Sineması programının filmlerinden biri de, Sovyet yönetmen Mikhail Kalatozov’un 1964 yapımı kült filmi “Ben Küba” (I Am Cuba) olacak.
#Ben KübaSessiz sinemanın yeni restore edilmiş seçkin örneklerini sinemaseverlerle buluşturan Uluslararası İstanbul Sessiz Sinema Günleri’nin beşincisi bu yıl, 5-9 Aralık 2018 tarihleri arasında gerçekleşiyor. Akbank Sanat Merkezi, Fransız Kültür Merkezi, Kadıköy Sineması ve bomontiada ALT mekanlarında seyirciyle buluşacak festivalin ana teması ise ‘Teknoloji’
#Sessiz SinemaUcuz kumar turlarının gözdesi Sofya, Roma’dan Osmanlı’ya dört farklı geleneğin geçtiği bir Avrupa kenti aslında. 2019’da Avrupa Kültür Başkenti unvanını taşıyacak. Sosyalizm günlerinden kalan müzelerine, kültür merkezlerine son dönemde eğlence mekânları, galeriler, restoranlar eklendi.
Dünya siyasetinin güç odaklarından Moskova, şairleriyle de dünya edebiyatında önemli yere sahip. Puşkin, Mayakovski, Lermontov, Yesenin... Kimi caddelerdeki dizeleriyle, kimi de anıtları, müzeleriyle şehre izini bırakmış. Ortak özellikleri hayatlarını dramatik şekilde noktalamaları. Aşk acısıyla intihar edenler, düello kurbanları... Nazım Hikmet de bu isimler arasında. O da memleket aşkı, hasretiyle ölmüş. Eylül kapımızı çaldığında, hüznün mevsimi başlayınca, şairleri hatırlamanın zamanıdır. Nedim GÜRSEL
Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı'nca (TÜRSAK) bu yıl 11'inci kez düzenlenen Uluslararası Sinema Tarih Buluşması 19 ile 25 Aralık tarihleri arasında gerçekleşiyor. Her yıl bütün dünyayı ilgilendiren güncel ve önemli sorunlara eğilen etkinliğin bu yılki ana teması: “Tarih Boyunca Mülteciler”.
Bu sonbahar Başkent'te çok farklı olacak. Ankara Sinema Kültürü Derneği (ASKD) tarafından düzenlenen film+/Ankara Güz Film Festivali’nin dördüncüsü başladı. Avrupa ve dünya sinemasının seçkin örneklerini sunacak olan festival 25 Ekim'e kadar sürecek. “En Güzel filmler, daha büyük perdede, daha çok seyirciyle ve daha ucuza izlenir” sloganıyla yola çıkan festival, Amerika’dan Uzakdoğu’ya, Avrupa ve Balkanlardan Ortadoğu’ya, Latin Amerika’dan Afrika’ya, dünyanın hemen hemen her köşesinden birbirinden iddialı filmleri seyirci karşısına çıkarıyor.