Sosyoloji haberleri sayfasında Sosyoloji hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 8741 Sosyoloji haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bir bireyin tanıdığı kişi sayısı ortalama kaçtır? "Kişisine göre değişir" diyebilirsiniz. Ancak bilim insanlarına göre bu sorunun cevabı o kadar da değişken değil. Dahası bu sayı istatistikçiler ve sosyologlar için oldukça önemli ipuçları barındırıyor. İşte ayrıntılar...
#İstatistikSınırlı sayıdaki verileri kullanarak belli başlı konular hakkında yargıya varmaya genelleme denir. Genellemeler, başta edebiyat, sosyoloji ve psikoloji olmak üzere birçok uzmanlık alanında kullanılır. Birçok filozof ise, herkesin farklı olduğunu, bu nedenle genellemelerin gerçeği yansıtmayacağını söylemiştir. Alman filozof Friedrich Nietzcshe'nin ''Tüm genellemeler yanlıştır, bu da dahildir'' sözü meşhurdur. Genelleme nedir? Nasıl yapılır? Örneklerle birlikte derledik.
#GenellemeİZMİR'de yaşayan sosyoloji mezunu Berna Bilgin (28), babasının avize üretilen atölyesinde erkek işçiler ile birlikte boyama, yıkama ve telleme yapıyor. Başta annesinin bile kendisine karşı çıktığını anlatan Bilgin, istemesi halinde kadının her işi yapabileceğini söyledi.
#Sosyolojiİstanbul’da 80 yaşında hayatını kaybeden Prof. Dr. Nur Vergin alanının önde gelen isimlerinden biriydi. Paris’te başlayan akademik kariyerinde Türkiye’de gecekondu bölgelerinde saha çalışmaları da vardı, sıcak siyasi tartışmalar da. Atatürk’ün çocukluk arkadaşı Nuri Conker’in torunuydu. Bir dönem sanatçı Fikret Hakan ile evliliğin eşiğinden dönmüştü.
#Nur VerginMuğla’nın Dalaman ilçesinde emekli imam 75 yaşındaki Süleyman Yıldız, çocukluğunda ve gençliğinde yapamadığı tahsilini yaşlılığında gerçekleştiriyor. İlkokulu mezunuyken ortaokul ve liseyi dışarıdan bitiren Yıldız, okuma sevgisini daha da ileri taşıyarak 2000 yılında 2 yıllık sosyal bilimler lisans eğitimi alarak mezun oldu. 2 yıllık Üniversite eğitimini yeterli görmeyen Süleyman Yıldız, 2102 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Sosyoloji bölümüne yazıldı ve halen eğitimini sürdürüyor.
#Anadolu Üniversitesi Açıköğretim FakültesiABD’de, Demokratların kalesi California’da yaşayan, ülkenin en prestijli üniversitelerinden biri olan Berkeley’den emekli saygın ve tanınmış sosyoloji profesörü Arlie Russell Hochschild, yıllardır kafasını kurcalayan bir sorunun cevabını bulmak için 70 yaşında yollara düştü ve 5 yılını ülkenin en koyu Cumhuriyetçi eyaletlerinden birinde, Louisiana’da geçirdi. Neden ülke ‘kırmızı’ (Cumhuriyetçi) ve ‘mavi’ (Demokrat) eyaletler olarak ikiye bölünmüştü ve aralarındaki uçurum giderek büyüyordu, neden her iki taraf da sadece kendi medyasını takip ediyor, kurtarılmış mahallelerinde yaşıyordu, işçiler neden sağa oy veriyordu? Araştırmalara göre demokratların yüzde 33’ü, cumhuriyetçilerin yüzde 40’ı çocuğunun karşı partiden biriyle evlenmesine itiraz ediyordu. İnsanlar daha büyük, daha konforlu, havası daha temiz diye taşımıyordu evlerini, kendileriyle aynı kafada olanlarla birarada yaşamak için taşınıyorlardı. Hochschild böylece, New York Times okuyan, organik beslenen, yüksek eğitimli, dine mesafeli, çöplerini ayrıştıran, orta-üst sınıf liberal mahallesinden ayrıldı ve kürtaj karşıtı, silahlanma taraftarı, Fox TV seyredilen, obezitenin tavan yaptığı, çocuk annelerin sayıca fazla, eğitim düzeyinin düşük olduğu, kitapçılarında bolca İncil satılan, fabrikaların yarattığı kirlilik yüzünden sağlık sorunları yaşayan Louisiana’ya gitti. Yıllarca şeker kamışı tarlalarında, fabrikalarda dolaştı, ev kadınlarına misafir oldu, mahalle toplantılarına katıldı. Dönüşte de ‘Strangers In Their Own Land” (Kendi Toprağında Yabancı) isimli araştırma kitabını yazdı. Kitap, Amerikan seçimlerini Trump’ın kazanmasından sonra Amazon’un çok satanları listesine girdi, basın Hochschild’in kapısında sıraya girdi. Kendisiyle konuştuk ve Trump’ın zaferinin şifrelerini aldık.
#Arlie Russell HochschildBeş dil konuşması değil, bence hangilerini bildiği ilginç: İngilizce, Fransızca, Almanca.... Üstüne Rumca ve Kürtçe. Antropolog/sosyolog Prof. Dr. Nükhet Sirman, azınlık, kadın, sömürge sonrası toplumlar alanlarının yanında ‘diziler’ üzerine çalışıyor. Fransa Nantes’taki Institut des Etudes Avancées’de yapacağı kitap çalışması için boşaltacağı Boğaziçi Üniversitesi’ndeki odasında buluştuk, Zeki Müren de ekrandan bizi görse, yüzümüze neler söyleyeceğini konuştuk.
#Nükhet SirmanİZMİR Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Erol Kahveci, Türkiye’de her 100 bin kişiden en az 4’ünün intihar ettiğini söyledi. ’Kaba intihar hızı’ 2013 yılında 100 binde 4.27 iken 2014 yılında bu oranın 3.97’ye düştüğünü belirtti. Resmi istatistiklere göre, 2014 yılında toplam intihar sayısının 3 bin 65 olduğu bilgisini verdi.
#İzmir Ekonomi ÜniversitesiMutfak trendleri her geçen gün sürekli değişim gösteriyor. Önceden bakır, çelik tencereler, düdüklüler kullanırdı, sonra teflonlar girdi hayatımıza. Son birkaç yıldır ise bir airfryer çılgınlığı başladı. Onun popülaritesi hâlâ devam ederken, hayatımıza slow cooker'lar da girdi. Son teknolojilerle kafamız iyice karıştı. Hangisi daha sağlıklı, tencerelerin neyi eksik? Bu yeni teknolojilerle üretilmiş ürünler tencerelerin yapamadığı neyi yapıyor?
#Mutfak TeknolojileriHer yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımÖrdek pastilla Masterchef ile birlikte günün aranan lezzetleri arasında yer alıyor. Ördek pastilla nerenin, hangi ülkeye ait merak edilirken, tarifi denemek isteyenler tarafından da araştırılıyor. Peki, evde ördek pastilla nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte orijinal ördek pastilla tarifi ve püf noktaları...
#Ördek Pastillaİtalya’nın düğünlerinde geleneksel olarak servis edilen ‘millefoglie alla crema’ sadece bir tatlı değil, aynı zamanda bir kutlama sembolüdür. Yüzyıllardır süregelen bu gelenek, İtalya’nın tatlı kültürünün en zarif ve etkileyici örneklerinden biri. Kutlamalarda buluşalım diye size bu hafta hem bu özel tatlının tarihini anlatacağım hem de tarifini vereceğim.
#Danilo ZannaTijen Karaş kimdir sorusu, hayatı ve biyografisi hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Türk haber sunucusu olan Karaş, 1975 yılında Ankara'da doğmuş ve Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun olmuştur. 2016'daki darbe girişimi sırasında TRT ekranlarında silah zoru ile darbe bildirisini okumasıyla tanınmıştır. Peki, Tijen Karaş kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Tijen KaraşKök sebzelerin hepsi doğanın bize sunduğu bir hediye gibi. Her biri kendi benzersiz özellikleri ve lezzetiyle öne çıkıyor. Ekim ayıyla birlikte tezgâhlara gelen bu sebzeler içerdikleri vitaminler, mineraller, lifler ve antioksidanlarla oldukça sağlıklı seçimler.
#Kök SebzeMasterChef Türkiye konuk şefi Ali Çuhadar hayatı izleyenlerin dikkatini çekti. Kahramanmaraşlı olan Şef Ali Çuhadar, memleketinde önde gelen Küçük Ev restoranını işletiyor. "Ben yiyemiyorsam, yemiyorsam size bunu yedirmem, Allah bunu görür" diyen Çuhadar, sosyoloji ve psikoloji mezunu. Aşçılığa bulaşıkçılık yaparak başlayan ünlü şef MasterChef'te yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş depreminde 2 şubesinin yıkıldığını açıkladı. Ali Çuhadar kimdir, nereli? İşte, MasterChef konuk şefi Ali Çuhadar'ın hayatı ve biyografisi hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Ali ÇuhadarGüz hasadının lezzeti başkadır. Turşu gibi uzun süre saklanan yiyeceklerin bu mevsimde yapılmasının sebebi de budur. Biberin, domatesin, kıtır kıtır salatalıkların son demlerinde en lezzetli turşuları kolaylıkla yapabilin diye üç farklı turşu tarifi hazırladım size bu hafta. Kış yemeklerinin yanında sofraya getirdiğiniz bu tabaklar herkesin ağzını sulandırıp iştahını açacak...
#TurşuŞüphesiz Sarıyer’deki Balıkçı Kahraman ülkedeki en pahalı lokantalardan biri. İçki hariç kişi başına 200 euro’yu (7.500 lira civarı) bulabilirsiniz. Pahalı mı? Hem evet hem de hayır. Evet, çünkü ülkemizdeki gelir düzeyine göre dudak uçuklatan fiyatlar bunlar. Öte yandan kullanılan malzemenin kalitesi ve yaratılan değeri dikkate alırsanız mekânın çektiği fiyat anormal değil. Amiyane tabirle Balıkçı Kahraman iyi fiyat çekiyor ama Allah için adama ‘Kazıkçı’ demek de haksızlık olur.
#BalıkErik marmelatı tarifi, kış hazırlıkları devam ederken araştırılıyor. Kahvaltılarda tercih edilen bu marmelatı kurabiye veya keklerinizde sos olarak kullanabilirsiniz. Mevsimin güzel meyveleriyle hazırlanan erik marmelatı sofralarınızı güzelleştirecek. Malzemeler hazırsa, erik marmelatı yapımı için mutfağa doğru alalım. Şimdiden afiyet olsun...
#Erik MarmelatıMasterchef Alinazik kebabı izleyiciler tarafından merak ediliyor. Tarihi Osmanlı dönemine dayanan alinazik, patlıcan yemeklerinin en sevilenlerinden biri. Kuşbaşı etinin kullanıldığı alinazik kebabı, satır eti, kıyma ya da kuşbaşı kullanarak tarifi hazırlamanız mümkün. Peki, alinazik kebabı nasıl yapılır? İşte, etli ve kıymalı Alinazik tarifi ve püf noktaları...
#Alinazik YapılırUzaya gitmek, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yaşamak çok az kişinin yaşayabildiği, geri kalan herkesin de merak ettiği muhteşem bir tecrübe. Astronotlar ne yiyip içiyor, nasıl uyuyor, nasıl spor yapıyor, kirli çamaşırlarını nasıl temizliyor? Üç ayrı ülkeden üç astronot anlattı...
#UzayHasat zamanı bollaşan sebzeleri saklama yöntemlerinin en eskilerinden biri turşulama. Onlarca farklı çeşit ve yöntemi olan turşuların tam vakti. Kimi kısa sürede olan, kimi daha az bilinen farklı tariflerimi deneyin, hazırladığım ipuçları da iyi bir turşunun garantisi...
#TurşuVietnam’ın kuzeyi ve güneyi arasında tıpkı bizde olduğu gibi müthiş bir iklim farkı var. Bu durum mutfağa da yansıyor. Mesela güney mutfağında sıcak iklim nedeniyle acı kullanımı daha fazla. Hem baharatlar hem de taze aromatik otlar bol kepçe seviliyor. Özellikle Michelin sonrası artık sadece sokak yemekleriyle anılmayan ülkenin geleneksel lezzetlerini keşfedelim...
#VietnamMasterChef trileçe tarifi ve malzemeleri merak edilen konular arasında yerini aldı. Sevilen lezzetlerden biri olan trileçe son yıllarda ülkemizde popülerliğini artırmıştır. Karamelli, çikolatalı, frambuazlı, çilekli, karışık meyveli ve limonlu trileçe çeşitleri vardır. Peki, trileçe nerenin tatlısı, nasıl yapılır? İşte, orijinal trileçe tarifi ve malzemeleri
#TrileçeSon yıllarda popüler olan yemek yarışmalarında sunumlarına farklılık katmak isteyenlerin ilk başvurduğu yöntem ‘renkli yağlar’ oluyor. Bu yağları evde yapmak, kendi sofralarımıza albeni katmak zor değil. Hem aromaları hem renkleriyle sofranızı şenlendirecek öneriler hazırladım.
#YağFour Seasons Hotel Istanbul at Sultanahmet’in avlusundaki Avlu Restaurant’ın başındaki şef Özgür Üstün, Anadolu mutfağına ait yemekleri dozunda stilize ederek 7 Bölge adlı bir tadım menüsü hazırlamış. Ama ne menü! Çiğköfte, Sivas katmeri ve diğerleri... Michelin tavsiye listesinde olan Avlu, vejetaryenleri de unutmamış.
#Avlu RestaurantYeni Amasya Valisi kim oldu, değişti mi sorusu 19 Eylül Resmi Gazete kararı sonrası merak edildi. Valiler kararnamesi 2024 Resmi Gazete'nin 19 Eylül 2024 tarihli sayısında yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan atama kararlarına göre 16 ilin valisi değiştirildi. Önder Bakan yeni Amasya Valisi olarak atandı. Peki, Yeni Amasya Valisi Önder Bakan kimdir, kaç yaşında ve nereli? İşte kariyeri ve özgeçmişi hakkında bilgiler!
#Yeni Amasya ValisiValiler Kararnamesi ile 16 ilin valisi değiştirildi, 12 ilin valisi "vali-mülkiye başmüfettişliği" görevine getirildi. İli değişen valilerden biri de Isparta oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararnameyle Isparta Valiliği görevine Mülkiye Başmüfettişi Abdullah Erin atandı. Mevcut Vali Aydın Baruş ise Gümüşhane Valisi oldu. Peki, yeni Isparta Valisi kim? Isparta Valisi Abdullah Erin kimdir, kaç yaşında, nereli? Hayatı ve biyografisi...
#Yeni Isparta Valisi