Sosyoloji haberleri sayfasında Sosyoloji hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4192 Sosyoloji haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bir bireyin tanıdığı kişi sayısı ortalama kaçtır? "Kişisine göre değişir" diyebilirsiniz. Ancak bilim insanlarına göre bu sorunun cevabı o kadar da değişken değil. Dahası bu sayı istatistikçiler ve sosyologlar için oldukça önemli ipuçları barındırıyor. İşte ayrıntılar...
#İstatistikSınırlı sayıdaki verileri kullanarak belli başlı konular hakkında yargıya varmaya genelleme denir. Genellemeler, başta edebiyat, sosyoloji ve psikoloji olmak üzere birçok uzmanlık alanında kullanılır. Birçok filozof ise, herkesin farklı olduğunu, bu nedenle genellemelerin gerçeği yansıtmayacağını söylemiştir. Alman filozof Friedrich Nietzcshe'nin ''Tüm genellemeler yanlıştır, bu da dahildir'' sözü meşhurdur. Genelleme nedir? Nasıl yapılır? Örneklerle birlikte derledik.
#GenellemeİZMİR'de yaşayan sosyoloji mezunu Berna Bilgin (28), babasının avize üretilen atölyesinde erkek işçiler ile birlikte boyama, yıkama ve telleme yapıyor. Başta annesinin bile kendisine karşı çıktığını anlatan Bilgin, istemesi halinde kadının her işi yapabileceğini söyledi.
#Sosyolojiİstanbul’da 80 yaşında hayatını kaybeden Prof. Dr. Nur Vergin alanının önde gelen isimlerinden biriydi. Paris’te başlayan akademik kariyerinde Türkiye’de gecekondu bölgelerinde saha çalışmaları da vardı, sıcak siyasi tartışmalar da. Atatürk’ün çocukluk arkadaşı Nuri Conker’in torunuydu. Bir dönem sanatçı Fikret Hakan ile evliliğin eşiğinden dönmüştü.
#Nur VerginMuğla’nın Dalaman ilçesinde emekli imam 75 yaşındaki Süleyman Yıldız, çocukluğunda ve gençliğinde yapamadığı tahsilini yaşlılığında gerçekleştiriyor. İlkokulu mezunuyken ortaokul ve liseyi dışarıdan bitiren Yıldız, okuma sevgisini daha da ileri taşıyarak 2000 yılında 2 yıllık sosyal bilimler lisans eğitimi alarak mezun oldu. 2 yıllık Üniversite eğitimini yeterli görmeyen Süleyman Yıldız, 2102 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Sosyoloji bölümüne yazıldı ve halen eğitimini sürdürüyor.
#Anadolu Üniversitesi Açıköğretim FakültesiABD’de, Demokratların kalesi California’da yaşayan, ülkenin en prestijli üniversitelerinden biri olan Berkeley’den emekli saygın ve tanınmış sosyoloji profesörü Arlie Russell Hochschild, yıllardır kafasını kurcalayan bir sorunun cevabını bulmak için 70 yaşında yollara düştü ve 5 yılını ülkenin en koyu Cumhuriyetçi eyaletlerinden birinde, Louisiana’da geçirdi. Neden ülke ‘kırmızı’ (Cumhuriyetçi) ve ‘mavi’ (Demokrat) eyaletler olarak ikiye bölünmüştü ve aralarındaki uçurum giderek büyüyordu, neden her iki taraf da sadece kendi medyasını takip ediyor, kurtarılmış mahallelerinde yaşıyordu, işçiler neden sağa oy veriyordu? Araştırmalara göre demokratların yüzde 33’ü, cumhuriyetçilerin yüzde 40’ı çocuğunun karşı partiden biriyle evlenmesine itiraz ediyordu. İnsanlar daha büyük, daha konforlu, havası daha temiz diye taşımıyordu evlerini, kendileriyle aynı kafada olanlarla birarada yaşamak için taşınıyorlardı. Hochschild böylece, New York Times okuyan, organik beslenen, yüksek eğitimli, dine mesafeli, çöplerini ayrıştıran, orta-üst sınıf liberal mahallesinden ayrıldı ve kürtaj karşıtı, silahlanma taraftarı, Fox TV seyredilen, obezitenin tavan yaptığı, çocuk annelerin sayıca fazla, eğitim düzeyinin düşük olduğu, kitapçılarında bolca İncil satılan, fabrikaların yarattığı kirlilik yüzünden sağlık sorunları yaşayan Louisiana’ya gitti. Yıllarca şeker kamışı tarlalarında, fabrikalarda dolaştı, ev kadınlarına misafir oldu, mahalle toplantılarına katıldı. Dönüşte de ‘Strangers In Their Own Land” (Kendi Toprağında Yabancı) isimli araştırma kitabını yazdı. Kitap, Amerikan seçimlerini Trump’ın kazanmasından sonra Amazon’un çok satanları listesine girdi, basın Hochschild’in kapısında sıraya girdi. Kendisiyle konuştuk ve Trump’ın zaferinin şifrelerini aldık.
#Arlie Russell HochschildBeş dil konuşması değil, bence hangilerini bildiği ilginç: İngilizce, Fransızca, Almanca.... Üstüne Rumca ve Kürtçe. Antropolog/sosyolog Prof. Dr. Nükhet Sirman, azınlık, kadın, sömürge sonrası toplumlar alanlarının yanında ‘diziler’ üzerine çalışıyor. Fransa Nantes’taki Institut des Etudes Avancées’de yapacağı kitap çalışması için boşaltacağı Boğaziçi Üniversitesi’ndeki odasında buluştuk, Zeki Müren de ekrandan bizi görse, yüzümüze neler söyleyeceğini konuştuk.
#Nükhet SirmanİZMİR Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Erol Kahveci, Türkiye’de her 100 bin kişiden en az 4’ünün intihar ettiğini söyledi. ’Kaba intihar hızı’ 2013 yılında 100 binde 4.27 iken 2014 yılında bu oranın 3.97’ye düştüğünü belirtti. Resmi istatistiklere göre, 2014 yılında toplam intihar sayısının 3 bin 65 olduğu bilgisini verdi.
#İzmir Ekonomi ÜniversitesiMüzik dünyasına bomba gibi düştü. Yazdığı, bestelediği ve söylediği şarkılar dillere dolandı. Başta Harbiye Açıkhava olmak üzere konserleri doldu taştı; “Sanırım ne yaşadığımı hâlâ tam olarak anlamadım” diyor. Müziği ticareti düşünerek yapmadığını ve kendini tatmin edecek bir şeyin peşinden koştuğunu söylüyor. Melike Şahin uzun zamandır beklenen ‘AKKOR’ isimli yeni albümünü çıkardı. Onunla müziğini, şarkılarını, hayatını ve aşkı konuştuk: “Pirüpak bir sevgiyi bu kadar korkusuzca verebilen biriyle hayatı paylaşmak en büyük şanslarımdan biri.”
#Melike ŞahinSerdar Kılınçlar Türkiye’deki 1 milyona yakın kekemeden biriydi. 5 yaşında geçirdiği havale sonucunda kekeme oldu. Eğitim yaşamı boyunca pek çok zorluğa göğüs gerdi. Bu zorlukların başında akran zorbalığı ve hayallerine ulaşamama korkusu vardı. Ama hayatı 23 yaşında katıldığı bi eğitim ile değişti. Önce kekemeliğini kontrol altın aldı ardından başkalarının derdine çare olmak için kendini bu alanda geliştirmeye karar verdi. Şimdi 40 yaşında olan Kılınçlar, bir yandan terapiler düzenliyor, bir yandan kısa film ve kitaplarla kekemelik konusunda farkındalık yaratmaya çalışıyor, bir yandan da bu alanda daha donanımlı olmak için hala üniversite eğitimine devam ediyor.
#Serdar KılınçlarTijen Karaş kimdir sorusu, hayatı ve biyografisi hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Türk haber sunucusu olan Karaş, 1975 yılında Ankara'da doğmuş ve Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun olmuştur. 2016'daki darbe girişimi sırasında TRT ekranlarında silah zoru ile darbe bildirisini okumasıyla tanınmıştır. Peki, Tijen Karaş kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Tijen KaraşMasterChef Türkiye konuk şefi Ali Çuhadar hayatı izleyenlerin dikkatini çekti. Kahramanmaraşlı olan Şef Ali Çuhadar, memleketinde önde gelen Küçük Ev restoranını işletiyor. "Ben yiyemiyorsam, yemiyorsam size bunu yedirmem, Allah bunu görür" diyen Çuhadar, sosyoloji ve psikoloji mezunu. Aşçılığa bulaşıkçılık yaparak başlayan ünlü şef MasterChef'te yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş depreminde 2 şubesinin yıkıldığını açıkladı. Ali Çuhadar kimdir, nereli? İşte, MasterChef konuk şefi Ali Çuhadar'ın hayatı ve biyografisi hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Ali ÇuhadarYeni Amasya Valisi kim oldu, değişti mi sorusu 19 Eylül Resmi Gazete kararı sonrası merak edildi. Valiler kararnamesi 2024 Resmi Gazete'nin 19 Eylül 2024 tarihli sayısında yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan atama kararlarına göre 16 ilin valisi değiştirildi. Önder Bakan yeni Amasya Valisi olarak atandı. Peki, Yeni Amasya Valisi Önder Bakan kimdir, kaç yaşında ve nereli? İşte kariyeri ve özgeçmişi hakkında bilgiler!
#Yeni Amasya ValisiValiler Kararnamesi ile 16 ilin valisi değiştirildi, 12 ilin valisi "vali-mülkiye başmüfettişliği" görevine getirildi. İli değişen valilerden biri de Isparta oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararnameyle Isparta Valiliği görevine Mülkiye Başmüfettişi Abdullah Erin atandı. Mevcut Vali Aydın Baruş ise Gümüşhane Valisi oldu. Peki, yeni Isparta Valisi kim? Isparta Valisi Abdullah Erin kimdir, kaç yaşında, nereli? Hayatı ve biyografisi...
#Yeni Isparta ValisiAile içinde doğduğunuz sıra, yıllardır psikoloji ve sosyoloji alanlarında tartışılan bir konu olmuştur. Birçok insan, doğum sırasının bireyin kişiliğini ve yaşam tarzını etkilediğine inanırken, bazıları bu görüşe şüpheyle yaklaşmaktadır. Peki, gerçekten doğum sırası kişiliğimizi belirliyor mu? Bu konuya dair yapılan araştırmalar ve teoriler neler söylüyor? Uzman Klinik Psikolog Yunus Emre Yıldız konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Doğum Sıranız Kişiliğinizi Belirliyor Muİstanbul Beylikdüzü’nde 5 yıldır uygulanan ve gün boyu özel gereksinimli çocuklarla aynı sırayı paylaşıp onların akademik ve sosyal gelişimiyle birebir ilgilenen ‘gölge öğretmen’leri Hürriyet gündeme getirmişti. Ancak Beylikdüzü Kaymakamı değişince proje iddiaya göre ‘tasarruf’ gerekçesiyle sonlandırıldı. Halk eğitim merkezlerinde aldıkları eğitim sonrası görevlendirilen 130 gölge öğretmen işsiz, öğrenciler ise ‘gölgesiz’ kaldı. Haberi duyan veliler ellerinde dilekçelerle soluğu Beylikdüzü İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde aldı. Gölge öğretmenlerini kaybeden veliler 5 yıldır süren uygulamanın devam etmesini istiyor.
#‘Gölge Öğretmen’İmi Geri Verinİnsanın kafasını karıştıran, hatta allak bullak eden, kendi formlarını yaratıp yarattığı teknikle kendisini karşı karşıya getiren, yenilikçi, zorlayıcı bu sayede de okuyucunun sınırlarını zihni sinir zekasıyla genişleten yazar Murat Menteş ile bir araya geldik. Vefat etmiş yazarlarla söyleşilerden oluşan ‘Derde Deva Randevu’nun dördüncü serisi için bir araya geldiğim ve hemen hemen tüm kitaplarını okuduğum Murat Menteş, Türk edebiyatında adını sağlam ve dikkat çekici puntolarla yazdı bile… Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de en çok üreten ve benzeri olmayan yazar Murat Menteş’in yanıtlarının sizlere ilham olacağına inanıyorum.
#Sponsorlu İçerikİnsanın kafasını karıştıran, hatta allak bullak eden, kendi formlarını yaratıp yarattığı teknikle kendisini karşı karşıya getiren, yenilikçi, zorlayıcı bu sayede de okuyucunun sınırlarını zihni sinir zekasıyla genişleten yazar Murat Menteş ile bir araya geldik. Vefat etmiş yazarlarla söyleşilerden oluşan ‘Derde Deva Randevu’nun dördüncü serisi için bir araya geldiğim ve hemen hemen tüm kitaplarını okuduğum Murat Menteş, Türk edebiyatında adını sağlam ve dikkat çekici puntolarla yazdı bile… Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de en çok üreten ve benzeri olmayan yazar Murat Menteş’in yanıtlarının sizlere ilham olacağına inanıyorum.
#1Filmlerinde, sahnede, sosyal medyada ve ekranda izleyicileri güldürüyor, bunu yaparken bir yandan da düşündürüyor. Sosyal medyada videoları milyonlarca izlenen Giray Altınok’la buluşuyoruz; hayatını, mizah yolculuğunu konuşuyoruz: “İlk işim çekilene kadar 3-4 bin sayfa skeç, dizi, film yazmışımdır. Umudumu kaybettiğim zamanlar oldu. Bir dil okulunda gece bekçiliği için işe başvurdum.”
#Giray AltınokAK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, "Ekim ayından itibaren çalıştay yaparak 'Bir anayasa yapımının yol haritası nasıl olmalı? Yöntemi ne olmalı? AK Parti'nin bundaki rolü nedir?' Bu konuları müzakere edeceğiz. Bir araya gelinirse bir ortak komisyon kurulur" ifadelerini kullandı.
#AK Parti1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nın parolası ‘Ayşe tatile çıksın’dı. Paroladaki Ayşe, dönemin Dışişleri Bakanı Turan Güneş’in kızıydı. Ayşe Güneş Ayata 50 yıl sonra ilk kez konuştu, ‘tatil’e nasıl çıktığını anlattı: “Ecevit açıklayınca öğrendim, fotoğraflarımı çekmeye başladıklarında şaşırıp utanmıştım.”
#Kıbrıs Barış HarekâtıYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını açıkladı. Üniversitelerde bu yıl 1 milyonu aşan bir kontenjan oluşturulduğunu ifade eden Özvar, kapatılan ikinci öğretim programlarının kontenjanlarının, açılan istihdam odaklı yeni programlara tanınmasıyla yaklaşık bir milyon kontenjanın tamamının korunduğunu söyledi. Özvar, vakıf üniversitelerinin de gelecek yıla yönelik planlamalarını buna göre yapmalarını istediklerini belirtti.
#YÖK