Sosyal politika diğer adı ile sosyal refah politikası olarak da bilinir. Toplumsal özelliklere göre ülkelerin sosyal politikaları belirlenir. Ülkeler sosyal politikanın oluşması için toplumunu mutlu etmek ve hizmetler gerçekleştirmek durumundadır. Sosyal politikanın nasıl ve ne zaman ortaya çıktığı hakkında ayrıntıları derledik.
#AraştırmaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'ne katıldı. Erdoğan, yurda dönüşte uçakta beraberindeki gazetecilerin sorularını yanıtladı. İBB ve ABB'ye yönelik soruşturmayı değerlendiren Erdoğan, "Eğer bir yanlış yapmışlarsa bunun bedelini ödeyecekler, bundan kimse rahatsız olmamalıdır." dedi. Erdoğan, Biden'ın füze kararı ile ilgili " Tüm bunlar bölgeyi ve dünyayı yeni ve büyük bir savaşın eşiğine getirebilir." ifadelerini kullandı. Asgari ücret konusunda da açıklama yapan Erdoğan, "Toplumun hiçbir kesimini enflasyona ezdirmeyeceğiz" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'teki Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Konseyi 11. Zirvesi'nin ardından Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de 5. Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi'ne katıldı. Erdoğan, yurda dönüşte uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ABD'deki başkanlık seçimlerini kazanan Donald Trump ile görüşmesini anlatan Erdoğan, "Sayın Trump ile samimi bir görüşme yaptık. O esnada aile yemeğindeydiler. Elon Musk ve Musk’ın çocuğu yanındaydı ve kendileriyle görüşmemizi bu şekilde yaptık. Türkiye ile ilgili de güzel ifadeleri oldu." dedi. İsrail ile ilişkiler konusunda Türkiye'ye iftiralar atıldığını söyleyen Erdoğan, "Şu an itibarıyla biz İsrail’le ticari ilişkileri kestik." ifadesini kullandı. Kayyum atanan belediyelerle ilgili de konuşan Erdoğan "Seçilmiş olmak, kimseye terörle kol kola, yan yana yürüme hakkı vermez." dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanDünyada sadece eyalet sisteminin olduğu sınırlı sayıda ülkede uygulanan, Türkiye’de de 50 sene önce eşitlik ilkesine uymadığı gerekçesiyle kaldırılan ‘bölgesel asgari ücret’, İTO ve MÜSİAD başkanlarının önerileriyle yeniden tartışmaya açıldı. İstanbul ile Anadolu’daki hayat koşullarının bir olmadığını söyleyen bazı işverenler, 1974’te kaldırılan bölgesel asgari ücretin geri gelmesini istiyor. Birçok iş dünyası temsilcisi ise bu modelin Doğu illerinde yeni bir işçi göçünü tetikleyeceği konusunda endişeli. Bunun yerine yatırımcıyı Doğu illerine çekecek, bölgedeki istihdamı artıracak teşviklerin getirilmesi gerektiğini belirtiliyor. Çalışanların gözü ise asgari ücrete yapılacak zam oranında.
#Asgari ÜcretSon günlerde ‘cezasızlık politikası’ tartışılıyor. “Toplumda faillerin cezasız kaldığına dair bir algı mı oluştu, yoksa bu gerçek bir olgu mu” diye kadın hakları savunucularına ve avukatlara sorduk: “Ortada somut bir gerçek var. İşlenen suçlara karşı kanunlarda düzenlenen ceza miktarıyla infaz miktarının (yatarı) farklı oluşu, yani ‘yatarı’nın daha düşük oluşu, cezasızlığın infaz düzenlemelerinden kaynaklandığını gösteriyor.” Peki, neyi değiştirmeli, nasıl önlemler almalı?
#Kadına ŞiddetİŞKUR’un İşgücü Uyum Programı (İUP), iş arayan bireylerin işgücü piyasasına daha hızlı adapte olmasını hedefleyen bir destek programıdır. Program, mesleki eğitimlerle birlikte kişisel gelişim ve iş sağlığı gibi konularda da eğitim sunuyor. Kadınlar, gençler, engelliler ve dezavantajlı gruplara yönelik olan bu programda katılımcılara günlük 566,73 TL ödeme yapılacak. Katılımcılar 140 gün boyunca eğitim alabilir ve program en fazla 10 ay sürebilecek. Öte yandan Bakan Işıkhan'dan İUP başvuruları hakkında açıklama geldi. Peki, İUP nedir? İşte, şartlar ve detaylar.
#İşgücü Uyum ProgramıDünyaca ünlü isimler peş peşe setin başına geçiyor. Biletler kısa sürede tükeniyor. Etkinliklerde yurtdışındaki örneklerini aratmayan anlar yaşanıyor. Herkes DJ’in arkasında bir yer kapma savaşında adeta. İstanbul’un elektronik müzik sahnesi özetle şu sıralar çok ‘popüler’.
#Meltem FıratlıİUP başvuruları, Bakan Işıkhan'ın açıklamasıyla gündeme geldi. Işıkhan yaptığı açıklamada, "Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde hayata geçirdiğimiz İşgücü Uyum Programı (İUP) için başvurular başladı" dedi. İŞKUR İşgücü Uyum Programı (İUP), işsiz bireylerin işgücü piyasasına entegrasyonunu hızlandırmak amacıyla düzenlenen bir eğitim programıdır. Katılımcılara iş sağlığı ve güvenliği, finansal okuryazarlık, motivasyon gibi konularda eğitimler verilecek. Program ile kamu kurumları iş birliğiyle uygulanacak ve katılımcılara günlük 566,73 TL ödeme yapılacak. Hedef kitlesi arasında kadınlar, engelliler ve eski hükümlüler yer alacak. Program, en fazla 10 ay sürer ve katılımcılar 140 gün boyunca yararlanabilecek. Peki, İUP nedir? İŞKUR İşgücü Uyum Programı ile günlük 566 TL ödeme yapacak!
#İşgücü Uyum ProgramıEconomist Impact’in yayınladığı dünyanın ilk Sağlık Kapsayıcılık Endeksi, ülkelerin sağlık okuryazarlığından erişilebilirliğe kadar birçok konuda karnesini ortaya koydu. Haleon’un desteğiyle hazırlanan ve 40 ülkenin yer aldığı endekste Türkiye’nin genel notu ‘orta’ oldu. Tüm dünyada 170 milyar poundluk büyüklüğe sahip tüketici sağlığı alanında Türkiye’nin gitmesi gereken uzun bir yol var.
#Economist ImpactHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, X hesabından "Başardık" mesajı paylaştı. Şimşek Türkiye'nin FATF'nin Gri Liste'deki durumunun ele alınacağı toplantıda bir sunum yapmak için Singapur'da bulunuyordu. Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Türkiye'yi gri listeden çıkardı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz "Türkiye’nin gri listeden çıkmış olması, uluslararası kaynak girişini hızlandıracak ve borçlanma maliyetleri üzerinde pozitif etki yaratacaktır" mesajını paylaştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da "Türkiye terörizmin finansmanı ve kara paranın aklanmasıyla mücadelesini bundan sonra da uluslararası standartlarla tam uyum içinde kararlılıkla yürütecektir" denildi.
#Mehmet ŞimşekHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, X hesabından "Başardık" mesajı paylaştı. Şimşek Türkiye'nin FATF'nin Gri Liste'deki durumunun ele alınacağı toplantıda bir sunum yapmak için Singapur'da bulunuyordu. Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Türkiye'yi gri listeden çıkardı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz "Türkiye’nin gri listeden çıkmış olması, uluslararası kaynak girişini hızlandıracak ve borçlanma maliyetleri üzerinde pozitif etki yaratacaktır" mesajını paylaştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da "Türkiye terörizmin finansmanı ve kara paranın aklanmasıyla mücadelesini bundan sonra da uluslararası standartlarla tam uyum içinde kararlılıkla yürütecektir" denildi.
#Hazine Ve Maliye BakanıAvrupa Parlamentosu seçimleriyle birlikte tekrar gündeme gelen kıtadaki aşırı sağın yükselişiyle ilgili sorularımızı uzmanlara yönelttik: Avrupa özgürlük ve demokrasisi tehdit altında mı? Bu yükselişin Türkiye’ye etkileri neler olur?
#Avrupa ParlamentosuGaranti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Murat Çağrı Süzer, “Müşterilerimizin yeşil dönüşümü için bugüne kadar 50’den fazla sürdürülebilirlik temalı ürün ve hizmet oluşturduk. Ayrıca “sektörel bankacılık modeli” geliştirerek müşterilerimizin sürdürülebilir finans ve dönüşüm projeleri için danışmanlık hizmetleri gerçekleştiriyoruz” dedi. Süzer 2025’e yılına kadar en az 400 milyar TL’lik sürdürülebilir finansman desteği sağlayacaklarını da söyledi.
#Garanti BBVAGaranti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Murat Çağrı Süzer, “Müşterilerimizin yeşil dönüşümü için bugüne kadar 50’den fazla sürdürülebilirlik temalı ürün ve hizmet oluşturduk. Ayrıca “sektörel bankacılık modeli” geliştirerek müşterilerimizin sürdürülebilir finans ve dönüşüm projeleri için danışmanlık hizmetleri gerçekleştiriyoruz” dedi. Süzer 2025’e yılına kadar en az 400 milyar TL’lik sürdürülebilir finansman desteği sağlayacaklarını da söyledi.
#Sponsorlu İçerik50 yılını geçirdiği Mülkiye’de, aralarında İlber Ortaylı, Ömer Çelik, Mevlüt Çavuşoğlu’nun da olduğu yüzlerce öğrenci yetiştiren ‘hocaların hocası’ Prof. Sina Akşin’le albümleri karıştırdık, bugün sıkça konuştuğumuz kutuplaşmanın tarihine değindik. Sina Hoca diyor ki, “Kutuplaşma esasında tarihi süreçte tüm toplumlarda var, ancak farklı görünümlerde karşımıza çıkıyor. Yani sadece bize, Türkiye’ye özgü değil ve Cumhuriyet’le de başlamadı.”
#Sina AkşinYabancı dil öğretimindeki etkenleri ‘öğrenen’, ‘öğreten’, ‘öğrenme-öğretme araçları’ ve ‘öğrenme-öğretme ortamı’ olarak dört temel başlık altında toplayabiliriz. Dolayısıyla da karşılaşılan sorunları bu dört başlık alında belirleyebilir ve çözüm önerilerini de buna göre sıralayabiliriz.
#Konuk YazarCumhurbaşkanı Erdoğan, Dubai dönüşünde Seçil Erzan soruşturmasıyla ilgili soruya, “Sakınma diye bir şey yok. Şüphelilerle de bankanın en üst düzey yöneticileri ile ilgili de soruşturmalar sürüyor” yanıtını verdi ve uyardı: “Vatandaşlarımız kolay para, kısa zamanda yüksek kâr vaadiyle dolandırıcıların türlü tuzaklarına düşmemeli. Devlet tabii ki bunların peşindedir ve oyunları bozmaktadır.”
#Birleşik Arap EmirlikleriCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BAE ziyareti dönüşü gazetecilere yaptığı açıklamada, "3 bine yakın avukat Lahey’de Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne gerekli başvuruyu yaptı. Oradan beklentimiz, Netanyahu başta olmak üzere suçüstü yakalanan bu soykırımcıların, bu Gazze kasaplarının gereken cezayı almalarıdır" dedi. Erdoğan, asgari ücretle ilgili "Asgari ücret artışı zaten biliyorsunuz yıl içinde bir kezdir. Bir kez verilecek zamla bu iş biter" diye konuştu. Erdoğan, fon vurgunuyla gündemde olan Seçil Erzan soruşturmasıyla ilgili soruya ise, "Bu olayda adı geçen şüphelilerle ilgili araştırmalar devam ediyor. Futbolcu arkadaşlarla ilgili de aynı şekilde süreç devam ediyor. Bankanın en üst düzey yöneticileri ile ilgili de şu anda bütün soruşturmalar devam ediyor. Öyle zannediyorum ki kısa zamanda burada inşallah neticeleri alacağız" yanıtını verdi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Cakarta’da Yunus Emre Enstitüsü’nü ziyaret etti. Burada Türkiye mezunu gençlerle bir araya gelen Kurtulmuş, yaptığı açıklamada, “Dünyada kendilerini birinci sınıf, diğer insanları ise ikinci-üçüncü sınıf gören ülkeler olduğunu görüyoruz. İşte en son, Filistin-İsrail arasındaki bu savaşın arkasındaki esas neden, sadece bir güç mücadelesi değil, İsraillilerin sadece Filistinli kardeşlerimizi oradan sürüp atmak davası değil, aynı zamanda kendilerini birinci sınıf, oradaki Filistinlileri de ikinci-üçüncü sınıf insan olarak görmesinden kaynaklanıyor” dedi.
#Numan KurtulmuşTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Cakarta’da Yunus Emre Enstitüsü’nü ziyaret etti. Burada Türkiye mezunu gençlerle bir araya gelen Kurtulmuş, yaptığı açıklamada, “Dünyada kendilerini birinci sınıf, diğer insanları ise ikinci-üçüncü sınıf gören ülkeler olduğunu görüyoruz. İşte en son, Filistin-İsrail arasındaki bu savaşın arkasındaki esas neden, sadece bir güç mücadelesi değil, İsraillilerin sadece Filistinli kardeşlerimizi oradan sürüp atmak davası değil, aynı zamanda kendilerini birinci sınıf, oradaki Filistinlileri de ikinci-üçüncü sınıf insan olarak görmesinden kaynaklanıyor” dedi.
#Numan Kurtulmuş4-5 Kasım’daki büyük kurultayda CHP Genel Başkan Kılıçdaroğlu’yla yarışacak olan CHP Grup Başkanı Özgür Özel, değişimcilerin önde çıktığı İstanbul İl Başkanlığı seçimindeki delege mesajının kurultaya da yansıyacağını söyledi. Adaylık yarışındaki tartışmaları, “Bir alternatif çıkacaksa bu meteor ile düşmeyecek, kargodan çıkmayacak, kendi evlatlarından birisinin iddia koymasıyla olacak” diye değerlendiren Özel, Hürriyet’in sorularını şöyle yanıtladı:
#Özgür ÖzelCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu dolayısıyla birçok liderle görüşme yaparken, Yunanistan ve İsrail’le yeni dönemde daha sıkı işbirliği mesajları da verdi. 7 Aralık’ta Selanik’te Yunanistan Başbakanı’yla yeniden buluşacak olan Erdoğan, “Hedefimiz Ege’deki sıkıntılı havayı dağıtmak. Selanik Zirvesi ilişkilerde önemli bir sıçrama olacak” dedi. Erdoğan, İsrail Başbakanı Netanyahu’yla görüşmesini de “Siz Türkiye ziyaretini gerçekleştirin, ardından da ben ekibimle İsrail ziyaretini gerçekleştireyim dedim. Mutabık kaldık. Özellikle enerji işbirlikleri bizi çok daha farklı yerlere taşıyabilir” diye anlattı. Erdoğan, New York temaslarının ardından gazetecilere özetle şu açıklamaları yaptı:
#BMCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York'ta düzenlenen 78'inci Birleşmiş Milletler Genel Kurulu sonrası Türkevi'nde gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilerin ücretlerinde ne zaman artış olacağıyla ilgili olarak, "Fazla uzamaz. Yani en kısa zamanda. Uyguladığımız Orta Vadeli Programın başarıya ulaşmasıyla birlikte oluşacak refah artışında toplumun tüm kesimleri gibi tabii ki emeklilerimiz de payını alacaktır" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, çok konuşulan Elon Musk ile görüşmesinin detaylarını da anlattı. Erdoğan, "Musk ile gerek Tesla'nın Türkiye'de yatırım yapması gerekse uzay çalışmalarında müşterek adım atma konularını görüştük. Arkadaşlarımızla bir çalışma inşallah yapacaklar. Ben kendisini İzmir Teknofest'e davet ettim. İzmir Teknofest'e de büyük ihtimalle gelecek" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve KKTC ziyaretlerinin dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. "BAE ile enerji, ulaştırma, altyapı, lojistik, e-ticaret, finans, sağlık, gıda, turizm, emlak, inşaat, savunma sanayii, yapay zeka ve ileri teknolojiler gibi alanlarda büyük anlaşmalar imzalandı. 50.7 milyar dolar tutarında devasa ölçekli bir anlaşma yaptık" diyen Erdoğan, "Tüm bu anlaşmalar maddi karşılıklarının ötesinde Körfez ülkelerinin Türkiye’nin ekonomisine, sanayisine güvenlerinin göstergesidir" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "NATO’un en güçlü ikinci ordusuna sahip, NATO’nun adeta lokomotifi Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği de Birliğe canlılık ve güç katacaktır" diye konuştu. Öte yandan fahiş kira artışlarıyla ilgili de açıklama yapan Erdoğan, "Hangi konuda olursa olsun fahiş fiyat artışlarına giden, piyasanın dengesini bozan, yaptığı davranışın cezasını çekecektir" dedi.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan