Okullarda geçen eğitim öğretim yılı boyunca öğretmen cinayetine varan şiddet olayları yaşanmıştı. Bu yıl da eğitim öğretimin ilk haftasında Türkiye’nin farklı illerinden 3 öğretmen yine şiddet mağduru oldu. Uzmanlar, Hürriyet’e bu durumun nedenlerini ve çözüm önerilerini anlattı.
#EğitimTürkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde ele alınan, sosyal duygusal becerilerin geliştirilmesi amacına kaynaklık edecek pek çok materyal; öğrenci, öğretmen ve velilerin kullanımına sunuldu. Sosyal duygusal becerilerin gelişimini destekleyen afiş, broşür ve sunum içeriklerinin yanı sıra okul öncesi ve ilkokul öğrencilerine yönelik oyun içerikleri ve hikâye kitapları da hazırlandı.
#Türkiye Yüzyılı Maarif ModeliSosyal ve duygusal beceriler özel yaşam, eğitim ve iş yaşamında önemli rol oynar. Ancak eğitim sistemimizin farklı aşamalarında gerçekleştirilen merkezi sınavlar ve bu sınavların tercih edilen okullara yerleşmeyi sağlaması akademik başarıyı ön plana çıkardı.
#Konuk YazarSosyal ve duygusal beceriler özel yaşam, eğitim ve iş yaşamında önemli rol oynar. Ancak eğitim sistemimizin farklı aşamalarında gerçekleştirilen merkezi sınavlar ve bu sınavların tercih edilen okullara yerleşmeyi sağlaması akademik başarıyı ön plana çıkardı. Ancak insan gelişimi sosyal, duygusal, akademik, fiziksel gibi pek çok farklı alan ile bir bütünlük içerisinde ele alınmalı. Çağdaş kuramlar ve eğitim sistemleri bireyin bütünsel gelişimini vurguluyor...
#Konuk YazarOkul dendiğinde, sizin, babanızın hatta dedenizin zihninde oluşan görüntü hep aynıydı: sıralar, sınıflar ve dersleri tek yönlü anlatan bir öğretmen. Belki pandemi olmasa, çocuklarımızın kafasında da bu tablo uzun süre değişmeyecekti. Dedenizin akıllı telefonu veya interneti yoktu, ama sınıf düzeni ve sıralar hep aynıydı. Oysa çocuğunuz, teknolojinin içine doğdu.
#Konuk YazarBoyner, UNDP ile sürdürülebilirliği güçlendirecek kadın liderlerin yetiştirilmesi için model niteliğinde bir projeye başlıyor. She Lab adındaki proje üniversitelerin bölüm veya il fark etmeksizin üç ve dördüncü sınıfta eğitim gören kız öğrencilerini kapsayacak. Seçilen adaylar 18 ay boyunca UNDP altyapısıyla yetiştirilecek. Boyner liderleri mentorluk yapacak. 210 kadının programa alınması hedefleniyor. UNDP daha sonra projeyi diğer ülkelere taşıyacak.
#BoynerMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve UNICEF iş birliği ile ailelere yönelik eğitim programları hazırlandı. Programlar öğrencilerin gelişim dönemlerine göre ailelerin sosyal duygusal becerilerini desteklemeyi amaçlıyor.
#UNICEFBirçok sınıf öğretmenine göre pandemi sonrası çocukların çoğunun özgüveni eksik ama aynı zamanda kibirliler. Çantalarını toplayamıyor, montlarını giyemiyor, hatta kaşıklarını bile tutmakta zorlanıyorlar. Sanki hâlâ bebekliklerini yaşıyorlar. Çünkü pandemi süresince her istedikleri yapılmış, “hayır”ı bilmeyen paşa, prenses ve prensler haline gelmişler. Evet tablo iç açıcı görünmüyor ama çözümsüz de değil. İşte yeni nesil prens ve prenseslerle baş etme yolları...
#ÖĞRETMENGünümüzde çocukların teknoloji ve ekranla karşılaşma yaşları oldukça erken dönemlere çekilmiş durumda, oysa bazı ülkelerde bebek ve çocuk koruyucu ruh sağlığı adına ilk 3 ve4 yaşlarda ekran kullanımının sıfır düzeyde olmasına dair düzenlemeler oluşturduğunu da duyuyoruz. Bebek beyninin özellikle anne, baba ve sosyal çevre ile etkileşimi sayesinde geliştiğini, bu sayede sinir hücreleri arasında yeni bağlantılar oluştuğunu; çocuklarda, başkasını gözlem, taklit edebilme ve oyun sayesinde öğrenmenin gerçekleştiğini biliyoruz.
#Konuk YazarMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, muhtarların da kapsamına dahil edildiği 'Aile Okulu' projesine ilişkin, "Muhtarlarımız verilen bu eğitimlere çok yoğun ilgi gösterdi ve kısa sürede birçok farklı konuda 40 bin muhtarımıza eğitim verdik. Projeyle tüm muhtarlarımıza ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.
#Milli Eğitim BakanıMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından ailelerin farklı eğitimlerle çok yönlü desteklenmesi amacıyla başlatılan Aile Okulu projesinde 40 bin muhtara farklı alanlarda eğitimler verildi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Muhtarlarımız verilen bu eğitimlere çok yoğun ilgi gösterdi ve kısa sürede birçok farklı konuda 40 bin muhtarımıza eğitim verdik. Projeyle tüm muhtarlarımıza ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Muhtarlarımız görev bölgelerinde devlet ve millet arasında köprü vazifesini yerine getiriyorlar. Biz de onların temsil güçlerini destekleyecek, aileleriyle iletişimini güçlendirecek eğitimler hazırladık. Muhtarlarımız vasıtasıyla daha fazla ailemize ulaşacağız” dedi.
#Milli Eğitim BakanlığıMillî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ailelerin farklı eğitimlerle çok yönlü desteklenmesi amacıyla başlatılan Aile Okulu projesiyle bugüne kadar 1 milyon aileye ulaşıldığını açıkladı. Özer, "On ana başlıkta verilen eğitimlerle ailelerimizin yapısı çok boyutlu olarak destekleniyor ve böylece aile içi iletişim çok daha güçlü hâle geliyor" dedi.
#Aile Okuluİki yılda bir düzenlenen seçmelerle 8, 9 ve 10 yaşlarındaki çocuklar iki yıllık ücretsiz tiyatro eğitimine başlıyor ve iki yılın sonunda yepyeni bir insan olarak hayatına devam ediyor. İBB Şehir Tiyatroları Çocuk Eğitim Birimi Sorumlusu Deniz Yeşil Mavi ve öğrencileriyle buluştuk, tiyatronun iyileştirici gücünü onlardan dinledik.
#Şehir TiyatrolarıÇocuğun sosyalleşme hayatı ilk olarak ailede başlar. Okul öncesi eğitim kurumuna başlamasıyla birlikte sosyalleşme süreci hızlanır. Bebeklerin birbirlerinin farkına varmalarıyla başlayan akran ilişkileri, çocuğun okula başlamasıyla ve diğer kişilerle etkileşime girmesiyle birlikte pekişir. Akran ilişkileri, sosyal ortamda nasıl davranılması gerektiği ile ilgili çocuğa zengin yaşantılar sunar, çocuğun sosyal ilişkilerine yön verir ve ileriki hayatında deneyimleyeceği sosyal duygusal ilişkileri şekillendirir Bu açıdan, yaşamın ilk yıllarından itibaren kurulan akran ilişkileri oldukça önemlidir.
#Konuk YazarEn üst çizgideki müşteri kitlesine hitap eden global bir otel grubunun önem verdiği şeylerin başında mutfağı gelir. Mutfak deyince; fine dining restorandan kahvaltı ve oda servisine kadar her şeyi kapsar. Şefler için de otelde çalışmakla normal bir restoranda çalışmak arasında büyük farklar vardır. Yıllardır yeteneğiyle dikkatimizi çeken ama sabır ve sükûnetle sırasını bekleyen şef Görkem Özkan’ın Four Seasons Hotel grubunun baş şefi olması, mutfak yeteneği kadar, idare kabiliyetini de kanıtlıyor...
#Görkem ÖzkanÇağımızda toplumda gittikçe artan saldırganlık sorunlarının ilk nüveleri aslında çocukluk döneminde başlar. Saldırganlığın nedenleri tanınamazsa, uygun çevre ve ebeveyn tutumları sağlanamazsa sorun erişkinlikte daha da kemikleşip suç davranışına kadar giden bir gidiş gösterebilir. Saldırganlık bazen biyolojik yatkınlık nedeniyle bazı psikiyatrik bozuklukların bir parçası olabilir.
#Prof. Dr. Neslihan İnalGünümüz koşullarında bilime ve bilgiye, dolayısıyla eğitime duyulan gereksinim hızla artmaktadır. Sanat yoluyla çocuğu eğitme konusu, en önemli eğitim yollarından biridir. 21. yüzyılda ortaya çıkan eğitim anlayışındaki yeniliklerin, çocuk gelişimi ve eğitiminde kullanılan anlayış ve yöntemler konusundaki en önemli yansıması, sanat alanında görülmektedir. Sanat eğitiminin en yaygın alanlarından biri olan müzik eğitimi, bu yeni anlayışın en doğal yansımasıdır.
#Doç. Dr. Yavuz ŞenKronik hastalıklar uzun süreler boyu gözetim, bakım ve denetim gerektiren patolojik değişikliklerdir. Biz çocuğun en az bir yıl boyunca aktivitelerini olumsuz yönde etkileyen, zamanının büyük bir çoğunluğunu evde veya hastanede geçirmesine sebep olan çocukluk dönemi hastalıklarını kronik sağlık sorunu olarak tanımlıyoruz. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kronik hastalıklara sahip olan kişi sayısı giderek artıyor. Kronik hastalıkların görülme oranının 13 yaşın altındaki çocuklarda yaklaşık yüzde 10-15 arasında olduğu tahmin ediliyor. Bu sayıya duygusal, davranışsal, bilişsel ve öğrenme problemlerine sahip olan çocuklar da eklendiğinde, hastalıkların görülme oranının yüzde 30’lara yükselebileceği düşünülüyor.
#Konuk Yazar