Geçen haziran ayında gastronomi dünyasının en en prestijli ödüllerinden ‘Basque Culinary World Prize’a değer görülen sosyal girişimci şef Ebru Baybara Demir ile hem kendi hikâyesini konuştuk hem de gastronomi dünyası kazanını kaynattık. İyi bir şef olmak başarı için yeterli midir? Dünyadaki restoran eğilimleri nereye gidiyor? Başarılı girişimci kimdir? Sunum mu önemli yoksa ürün mü?
#AR-GEŞef Ebru Baybara Demir gastronomi dünyasının en prestijli ödüllerinden olan Basque Culinary World Prize’a değer görüldü. Gastronomi alanına yaptığı katkılar sebebiyle ödüle aday gösterilen Demir, Hatay’da kurduğu Gönül Mutfağı’yla binlerce depremzedeye yemek dağıtıyor ve para ödülünü burada kullanmayı planlıyor.
#Ebru Baybara DemirAkkomarka deprem bölgesindeki kadın üreticilere yardım amaçlı bir proje başlattı. Dedeman’da hafta boyunca Hatay lezzetlerinden oluşan bir menü sunulacak. 16 Roof Restoran&Bar sezonu açtı. Doğanay, yeni bir şalgam suyu serisi, Apitera Plus, kapsül formunda arı sütü ve propolis çıkardı. Yeme-içme dünyasından son haberler burada.
#Akkomarka Deprem BölgesiBir yılı daha geride bırakırken geçen yılın en heyecan verici gurme rotalarını ve başarılı gastronomi etkinliklerini sizlerle paylaşmak isterim. Aromatik otlarla 4 günde hazırlanan sos, ayvalı lahmacun, vişneli küflü peynir, lüfer tuzlama ve ardından yola çıkılacak daha nice yemek var.
#GASTRONOMİYeni bir yılı umutla karşılamak; sevdiklerimizle bir araya gelmek, güzel lezzetler tatmak kadar rengârenk hediye paketlerini görmek için de sabırsızlanıyoruz elbette... Yüzleri gülümsetecek, gurmelerin kalbini tam 12’den vuracak o hediyeleri bulmak koşturmalı geçen aralık ayında zorlayıcı olabiliyor. Yeme-içme meraklılarına alınabilecek en iyi hediye önerilerini jürimize sorduk.
#Mutfak ÜrünleriTürkiye’nin ilk sıfır atık lokantası Zamarot 1890, ülke çapında yürüttüğü kompost projesiyle adından sıkça söz ettiren şef Ebru Baybara Demir tarafından Mardin’de açılıyor. Restoran sadece atıksız felsefesine bağlı kalmıyor, aynı zamanda misafirlerine lezzet odaklı özel bir deneyim sunarak yeni nesil restorancılık anlayışına da ülkemizde öncülük ediyor.
#MardinSusuz tarımla elde edilebiliyor; proteini yüksek, glüteni yok denecek kadar az... Atalık bir buğday çeşidi olan sorgülü belki hepiniz duymadınız ama şu kadarını söyleyeyim, bu sert taneli durum buğdayını şu an Türkiye’nin önemli pastanelerinden bazıları kullanıyor, hatta makarna firmaları da özel ürün çıkartmak için sırada... İşte bütün bunlar, şef Ebru Baybara Demir’in başarısı. Nasıl mı? Anlatayım...
#Ebru Baybara DemirMardin’deki mülteci kadınların içler acısı hali, yerel halkın işsizlik sorunu teşvik etti, yaşananlara duyarsız kalamayanların çalışmalarıyla ‘Topraktan Tabağa Kooperatifi’ kuruldu. Onlarca kadının ürettiği sabunlar ve bölgedeki çiftçiden alınanlarla üretilen gıda ürünleri e-ticaret sayesinde 81 ilde alıcı buluyor. Bu yıl açılacak sabun fabrikası ve restoranla bölgeye ve istihdama katkı daha da artacak.
#MardinKONYA Ovası'na kuraklık tehlikesine karşı susuz tarım için ekilen ata tohumu olan 'Sorgül' buğdayı, filizlenip büyümeye başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Altınova Tarım İşletmesi Müdürlüğü'ne ait 40 dekarlık alana bu yıl deneme amaçlı ekilen 'Sorgül' buğdayından verim alınırsa, yapılacak teknik çalışmaların ardından ekimin ova geneline yayılması planlanıyor.
#KonyaKuraklık tehlikesine karşı Konya Ovası'na susuz tarım ürünü ve ata tohumu olan 'Sorgül' buğdayı ekildi. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, 'Sorgül' buğdayının 40 dönüm araziye deneme amaçlı ekildiğini belirterek, ''Ana vatanı Mardin olan 'Sorgül' buğdayımızı toprakla buluşturduk. Deneme yapılıyor. Ayrıca buradaki enstitümüzde de teknik çalışması yapılacak. Çiftçilerimize eğitim çalışmalarımız olacak'' dedi.
#Konya OvasıKimi Amerika’da Türk kahvesini tanıtıyor, kimi şehir bostanında şeflere sebze üretiyor. 21 yıldır Anadolu’yu köy köy dolaşıp bilgi toplayan da var, asırlar öncesinden kalan mutfak bilgilerini Osmanlıcadan çevirmeye hayatını adamış olan da… Bu hafta yeme-içme kültürümüzün kadın kahramanlarından bazılarıyla tanıştırayım sizleri...
#YazarSosyal girişimci Ebru Baybara Demir, koronavirüs nedeniyle turizm durunca Mardin’de çevresindeki kadınlar birlikte sabun üretimi arttırdı. Sorgül buğdayı projesini de büyüten Ebru Baybara Demir, yaptıkları çalışmaları 29 Nisan’da online bir toplantıda Avrupa’ya anlatmaya hazırlanıyor.
#GazetehaberleriMardin topraklarına yüreğini eken Ebru Baybara Demir, ikinci kez Basque Dünya Aşçılık ödüllerinde finale kalan 10 şeften biri oldu. Bu yıl 40 ülkeden 140 şefin aday gösterildiği yarışmada finale kalan tek Türk olan Baybara Demir, 100 bin Euro’luk ödülü kazanırsa Mardin’de kadınlara ve gençlere meslek edindirmek ve geleneksel mutfak kültürünün devamlılığını sağlamak için gastronomi enstitüsü projesini hayata geçirecek.
#Ebru Baybara Demir