Güncelleme Tarihi:
O proje İzmir'de de hayat bulacak
AK Parti Mardin Milletvekili ve İzmir milletvekili adayı Ceyda Bölünmez Çankırı, ilk olarak Mardin'de hayata geçirdiği 'Toraktan tabağa' adlı projesini, İzmir'e de uyarladı. Kadınların çalışma hayatında aktif şekilde yer almasını hedefleyen projenin tanıtım toplantısı İzmir Ticaret Borsası'nda yapıldı. Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, projeye destek vereceklerini açıkladı.
AK Parti Mardin Milletvekili ve İzmir milletvekili adayı Ceyda Bölünmez Çankırı, Mardin'de ev kadınlarının üretime katılmalarını sağlamak, istihdamı artırmak ve yerel tohumları çoğaltmak amacıyla hayata geçirdiği 'Topraktan tabağa' projesinin İzmir'de de uygulanması için çalışmalara başladı. Projenin tanıtımı için İzmir Ticaret Borsası (İTB) ev sahipliğinde toplantı düzenlendi. Toplantıya; İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, AK Parti İzmir 1'inci Bölge milletvekili adayı Ceyda Bölünmez Çankırı, İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zekeriyya Erdurmuş katıldı. Toplantının açılış konuşmasını İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli yaptı. Borsa olarak tarım alanında yaptıkları çalışmalara değinen Kestelli, Bölünmez'in projesine destek vereceklerini söyledi. Projenin, bölgede yaşayan kadınların yanı sıra Suriyeli mülteci kadın çiftçilerin de toplumsal entegrasyonu ve istihdamına olumlu katkıda bulunmayı amaçladığını kaydeden Kestelli, "Bu bağlamda çiftçi kadınlara mesleki ve işbaşı eğitimi verilmiş. Mezopotamya'nın bilinen en eski atalık durum buğdayı tohumu 'sorgül' Mardin Ovası'nda ekilmiş, iyi tarım uygulamaları ve geleneksel üretim teknikleri ile üretimi yapılmış. Hayli de başarılı olunmuş. Büyük bir hipermarket zinciri ile anlaşılarak kadınların ürünleri için satış garantisi de alınmış. Proje kapsamında 300 kadın çiftçi bu imkânlardan yararlanmış" diye konuştu.
"BEREKETLİ BİR GÖRÜŞME OLDU"
İzmir Ticaret Borsası olarak projeye destek vereceklerini açıklayan Işınsu Kestelli, Ceyda Bölünmez Çankırı ile çok bereketli bir görüşme yaptıklarını ifade etti. Bu projeyi elbirliğiyle çok daha kapsamlı şekilde, İzmir'in yerel özellikleri ve ürün yapısını göz önünde bulundurarak birlikte gerçekleştirmekten büyük bir memnuniyet duyacaklarını dile getiren Kestelli, şunları söyledi.
"Bizler projeler geliştirmekle, çözüm üretmekle mükellefiz. Biz şikâyet eden değil işbirliği yapan, sorunu dile getirirken çözümü de beraberinde sunanlar olmalıyız. Bu anlayışla, değerli milletvekilimiz sayın Çankırı'ya hem yaptıkları hem de yapmak istedikleri için teşekkür ediyor, kendisine başarılar diliyorum."
KADIN İSTİHDAMI VURGUSU
Toplantıda sunum yapan Ceyda Bölünmez Çankırı da bu projeye başlarken en değerli hazinelerinin toprağı doğru işlemeyi, uygun tohum ile buluşturup doğanın sunduğu nimetleri en iyi şekilde değerlendirmeyi hedeflediklerini söyledi. Topraktan gelen berekete girişimci kadınları ortak etmek ve kadın istihdamını artırmak için yola çıktıklarını kaydeden Çankırı, "İzmirliler'in vekili olarak elbette her alanda hizmet etmek için çalışıyoruz. Ancak bir anne, bir kadın siyasetçi, bir iş kadını olmam sebebiyle toplumun yapı taşı, geleceğimizin mimarı, yoktan var eden kadınlarımız doğal olarak önceliğim oluyor" dedi.
Hükümet tarafından İzmir'e verilen tarımsal desteklerle ilgili de bilgi veren Çankırı, "Son 15 yılda İzmir'e 3.2 milyar TL tarımsal destek verdik. İzmir'e verilen tarımsal destek ödemelerini 15 yılda 8.8 kat artırdık. Havza bazlı üretime dayalı destekleme modeline geçtik. Her havzada en uygun ve en iyi yetişen ürünleri tespit ettik. Mazotun yarısı bizden dedik ve mazot maliyetinin yüzde 50'si üreticiye destek olarak ödeniyor. İzmir'e son 11 yılda 156.2 milyon TL hibe desteği verdik. Bu hibelerle 337 yeni tarımsal sanayi tesisi kuruldu, 3 bin 847 kişiye istihdam sağlandı. Gençlere 30 bin TL hibe desteği 2016 yılında uygulamaya geçti. İzmir'de 2016-2017 yıllarında 371 genç girişimciye 11.1 milyon TL hibe sağladık. AK Parti iktidarı görev bildiği bu yatırımları halka hizmet için bir araç olarak görmektedir. Her alanda hizmet her alanda halkımızın yüzünü güldürmek bizim hareket noktamız nihaiyi hedefimizdir" diye konuştu.
KADINLARIN İŞ GÜCÜNE KATILIM ORANI
Projenin İzmir'de girişimci kadınların lehine olacak şekilde uygulamaya koymayı planladıklarını aktaran Çankırı, öncelikleri arasında kadın istihdamını artırmak, üreten kadınların ürettiklerini katma değere dönüştürecek fırsatlar sunmak olduğunu açıkladı. İzmir'de yaşayan kadınların omuzlarındaki yükü azaltmak, emeği ekmeğe dönüştürecek gücü onlara vermenin kendileri için kutsal bir görev olduğunu vurgulayan Çankırı, şunları dile söyledi:
"İzmirli kadınlar özgüvenin, özgür ruhun timsali haline gelmiştir. Hem bir kadın, hem bir siyasetçi olarak üreten kadını desteklemek, kadının her alanda etkinliğini artırmak, karar alma mekanizmalarında daha fazla yer almalarını sağlamak, kadın istihdamını ve girişimci sayısını artırmak bizim görevimizdir. Kadın istihdamını güçlü ve çeşitli teşvik mekanizmaları ile destekledik. Kadınların istihdamını teşvik amacıyla işveren sigorta prim payını belirli oranlarda karşıladık. Kadın istihdamı alanında izlediğimiz politikalar ve yürüttüğümüz projeler sayesinde; kadınlarımızın işgücüne katılım oranı, 2002 yılındaki yüzde 27.9 seviyesinden, 2017 yılında yüzde 33.6'ya yükselmiştir."
KADINLAR TOPLUMSAL HAYATTA
Mardin'de kurulan Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve yürütülmekte olan 6 proje ile hedeflerini başarıyla gerçekleştirmeye ve üzerine yeni hedefler koymaya devam ettiklerini söyleyen Çankırı, "Gezdiğimiz her köy, bizimle farklı bir yaşam ve farklı bir hikaye paylaşıyor. Yerel tohum bulma esnasındaki saha çalışmalarımızda, köy kahvelerindeki yerel çiftçilerle tanışıyor, sohbet ediyor ve onlardan bir avuç tohum alarak geleceğe miras bırakmak için ekiyor, büyütüyor, çoğaltıyor ve paylaşıyoruz. Bu proje aynı zamanda kadınlarımızın sürdürülebilir iş imkânlarına kavuşması adına son derece önemli bir adımdır. Bu süreçte kadınlarımıza eğitim almanın yanı sıra sosyalleşerek, toplumsal hayata aktif biçimde katılma ve kendilerini geliştirme imkanı da sunmaktayız. Toprağımız için, evlatlarımız ve gelecek nesiller için adanmışlığa ihtiyacımız var. Anadolu toprakları eşsiz bir kıymete, berekete ve şifa verici özelliğe sahip. Bu toprakların, kadın çiftçilerimizin özverili elleriyle işlenmesi mutlaka milli tarım politikalarına katma değer sağlayacaktır" diye konuştu.
"BU PROJE İÇİN HEYECANLANIYORUM"
35 yerel, 35 göçmen kadın çiftçi ile başlatılan projede 4 ilçede kurulan Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi gibi kooperatiflerin sayısını 2018 yılı içerisinde arttırarak Mardin'in tüm ilçelerinde kurulmasını ve bu alanda toplam istihdam edilecek kadın çiftçi sayısının 350 civarında olmasını hedeflediklerini dile getiren Çankırı, projede istihdam edilen ve edilecek tüm kadın çiftçilere, aynı zamanda kooperatif üyesi olarak aldıkları eğitimler sonrası tarımsal faaliyetlerine bu kooperatiflerde çalışmaya devam ederek gelir elde etmelerine olanak verecek imkanlar yarattıklarını söyledi. Çankırı, şunları söyledi:
"Bunun için eğitim programları hazırlayarak kadınlarımızı geleneksel ekonomiler içerisinde güçlendirmek. İnsanların bulundukları yerlerde hayatlarının sürdürebilmelerine destek vermek. Önce su, enerji ve gübre istemeyen, toprağımıza en uyumlu yerel tohumu bulmak ve çoğaltmak, bu sayede toprağı ve doğayı yaşatmak, ardından insanı ve kadını koruma altına alarak ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak onlara istihdam sağlamak. Bu sayede büyük şehirlere göçü önlemek ve bir arada yaşayan yerel halk ve göçmenlerin toplumsal uyumunu sağlamak. Şimdiden Ege'nin incisi İzmir'de başlatacağımız bu proje için heyecanlanıyorum."
Toplantının sonunda Işınsu Kestelli, Ceyda Bölünmez Çankırı'ya bir kutu kuru incir hediye etti.
Umut KARAKOYUN/ İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI