Yerli buğday tohumu ’sorgül’ dördüncü kez toprakla buluştu
Mezopotamya’nın en eski buğday tohumu olarak bilinen ’sorgül’, Mardin’de düzenlenen etkinlikle toprakla buluştu.
Mezopotamya’nın bilinen en eski buğday tohumu ’Sorgül’ü tohumluk olarak, Mardin ovasında ekerek iyi tarım uygulamaları ve geleneksel üretim teknikleriyle yetiştirilmesi amacıyla başlatılan ’Yaşayan Toprak Yerel Tohum’ projesi, 2017 yılından bu yana Tarım ve Orman Bakanlığı ile Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının desteğiyle sürüyor.
Etkinliğe, AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Mardin Vali Yardımcısı Birkan Tatlısöz, Nusaybin Kaymakamı Emrullah Temizkan, dünyanın en önemli mutfak kültürü yarışması Basque Culinary World Prize’da (Bask Dünya Aşçılık Ödülleri) iki yıl üst üste dünyanın en iyi 10 şefi arasında seçilen Mardinli şef ve sosyal girişimci Ebru Baybara Demir ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Çankırı, "Projemiz gün geçtikçe büyüyor. Bağışçılarımız çoğalıyor. Tohumu daha fazla ekmeye başladık ve rekoltesinin de daha da yükseliyor. Mezopotamya topraklarında susuz tarımı tekrardan geri getireceğiz. Bu ata tohumlarımızın tekrar sandıklardan çıkarak toprakla buluşmasını sağladık. Tarım anlamında gerçekten çok bereketli topraklara sahibiz" dedi.
Projenin Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü tarafından desteklendiğini anlatan Demir, "Burada kadın çiftçilerle birlikte bir proje yürütüldü. Dünyanın karşı karşıya olduğu susuzluk problemine karşılık biz öncelikle susuz tarımı yaygınlaştırmak noktasında biz bu projeyi önemsiyoruz. Projede 310 kadın eğitim aldı. Bu bölgede tarımda kadın çiftçilerin çok fazla adı olmuyor. Ama biz bu projede bu kadınlara eğitim vererek burada çalışmalarına destek olduk" diye konuştu.